ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Με Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ενοριακό μας Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη  από τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και την συμπροσευχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Καθολικής Επισκοπή Χίου Παν/τατου π. Ριχάρδου κα του Εφημερίου και Μυτιλήνης  π. Λέοντα, άρχισαν οι εορταστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου.

Ενορίτες, φίλοι της ενορίας αλλά και αρκετοί Καθολικού πρόσφυγες και μετανάστες κατέκλυσαν το Ναό επιθυμώντας να παρακαλέσουν τον Άγιο της αγάπης να ικετεύει το Θεό ώστε να επικρατεί σε όλο τον κόσμο η ομόνοια και η αδελφοσύνη και ανάμεσα στους ανθρώπους η αγάπη που τόσο πολύ σήμερα λείπει.

Μετά το σύντομο ανάγνωσμα του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στους παρόντες στη ελληνική και γαλλική γλώσσα και είπε μεταξύ άλλων:

Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές,

Η εορτή και πανήγυρη προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου μας συγκέντρωσε και φέτος στον ιερό αυτό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου. Δεν είμαστε μόνοι μαζί μας, είναι μαζί μας και ο Ιησούς , διότι μας είπε: «όπου ευρίσκονται δύο ή τρεις συναγμένοι στο όνομά του, είναι και Εγώ ανάμεσά τους».

Εδώ η Εκκλησία του Χριστού κάθε Κυριακή και σε κάθε γιορτή όπως σήμερα βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο την Καθολικότητά της με την παρουσία αδελφών μας από τόσες διαφορετικές χώρες κα λαούς. Σ’ αυτή την Εκκλησία, έχει αναθέσει ο Κύριος να αναγγείλει «τη χαρά του Ευαγγελίου» και να οικοδομεί καθημερινά μία κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ειρηνική και προπάντων πιο αδελφική.

Η μίμηση της ζωής του Αγίου Βαλεντίνου μας βοηθά στην προσπάθειά μας αυτή διότι η ζωή και το κήρυγμά του είναι και σήμερα επίκαιρη.

Ο Άγιος Βαλεντίνος υπέστη την εχθρότητα των αρχόντων της εποχής του και εμποδίστηκε στο να διδάξει τη διδασκαλία της θρησκείας της αγάπης σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Εκείνος όμως θέλησε να προστατεύσει με σύνεση και σοφία την ελεύθερη αναζήτηση της αληθείας και τη μαρτυρία της χριστιανικής πίστης και σόλων εκείνων που δεν έπαυσε με παρρησία να διδάσκει το Ευαγγέλιο της αγάπης.

Η ποιμαντική του καθοδήγηση δεν περιοριζόταν στους χριστιανούς αλλά και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για τους ασθενείς, τους κάθε λογής φτωχούς αλλά και στους ειδωλολάτρες. Εκείνο όμως που τον έκανε ακόμη πιο γνωστό και μέσα στους αιώνες αγαπητό ήταν η πνευματική προετοιμασία που εξασφάλιζε στους νέους σε μια γνήσια αγάπη που τους οδηγούσε στο Μυστήριο του Γάμου.

Αυτή ήταν και η αιτία που ο λαός και στη συνέχει η παράδοση τον κατέστησε προστάτη των αρραβωνιασμένων που επιθυμούσαν να μη στηρίζουν τη ζωή τους σε μια πρόσκαιρη και συνεχώς ταλαντευόμενη αγάπη, αλλά να ακολουθήσουν ένα σχέδιο αγάπης για τη ζωή που θα γινόταν ισχυρό και θα τους οδηγούσε σε μια παντοτινή αγάπη με τη χάρη του Μυστηρίου του Γάμου.

Ακριβώς αυτή η φροντίδα της βοήθειας προς τους νέους και τις νέες να μετατρέψουν την καρδιά τους από ασταθή σε σταθερή, ήταν και το μυστικό της επιτυχίας του Αγίου Βαλεντίνου στην προσφορά του προς τους ερωτευμένους αρραβωνιασμένους νέους, που μετέτρεπαν τον πρόσκαιρο έρωτά τους σε αιώνια αγάπη.

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ποιμένας σύμφωνα με την καρδιά και το παράδειγμα του Ιησού: καλός ποιμένας που βάδιζε μπροστά από το νοητό ποίμνιό του για να του δείχνει το δρόμο, ήταν ανάμεσα στο λαό για να τον εμψυχώνει και να τον διδάσκει το λόγο του Κυρίου, αλλά και πίσω από το λαό του για να βοηθά τα κουρασμένα και ταλαιπωρημένα πρόβατά του, όπως είστε εσείς αγαπητοί μου πρόσφυγες και μετανάστες για να παίρνετε δύναμη και θάρρος και να συνεχίσετε την πορεία σας μέχρι τη γη της επαγγελίας.

Ευχαριστώ τους κατοίκους της Λέσβου για τη φιλοξενία αυτών των αδελφών που ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Η προσφορά του νησιού αυτού προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσωρινά, ελπίζω, εγκλωβίστηκαν στο νησί αυτό, εν αναμονή της συνέχισης της πορείας τους προς κάποιες καλύτερες συνθήκες, είναι υποδειγματική και ο Πάπας Φραγκίσκος σε κάθε ευκαιρία το επαναλαμβάνει και τους ευχαριστεί.

Ευχαριστώ όμως και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες διότι πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα οι Καθολικοί Χριστιανοί, αναζητούν στο Θεό τη δύναμη και στην Εκκλησία τη βοήθεια για να συνεχίσουν την πορεία για την υλοποίηση των ονείρων της ζωής τους. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου