Αρχή της Τεσσαρακοστής στη Σάμο

Αρχή της Τεσσαρακοστής στη Σάμο 


Την Τετάρτη των Τεφρών, δηλαδή την 1 Μαρτίου 2017 τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό μας Ναό στο Βαθύ της Σάμου από τον εφημέριο μας    π. Ριχάρδο Ταρασκέβιτς. Ο εφημέριος έφτασε στην ενορία ερχόμενος από το νησί της Τήνου μαζί με τον υποδιάκονο της Επισκοπής Χίου Μάριο Φώσκολο ο οποίος διακονεί στην ενορία της Σάμου.

Η Τετάρτη των Τεφρών είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για τη Δυτική Χριστιανοσύνη. Για την ημέρα αυτή καίγονται τα βάγια της προηγούμενης χρονιάς και με την τέφρα (στάχτη) που θα δημιουργηθεί αφού ευλογηθεί σχηματίζει ο ιερέας το σήμα του σταυρού στο μέτωπο του κάθε πιστού λέγοντας «Θυμήσου άνθρωπε ότι χώμα είσαι και εις το χώμα θα επιστρέψεις» ως σημείο μετάνοιας. Οι πιστοί καλούνται να μεταστραφούν εν όψιν του ερχομού του Πάσχα αλλά και για να τους επισημανθεί ότι είναι φθαρτοί και δεν είναι μόνιμοι σε αυτή την ζωή.

Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου έγινε η ευλογία της στάχτης όπου και έγινε και η επίθεση της τέφρας στα μέτωπα των πιστών ως ξεκίνημα της Τεσσαρακοστής. Κατά την ομιλία του ο εφημέριος τόνισε το νόημα των ημερών για νηστεία, προσευχή και αγαθοεργία αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο Χριστιανός κατά τις ημέρες αυτές.

Ενώ την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 τελέστηκε ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού και ακολουθία μετάνοιας, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους από τους παρευρισκόμενους ήθελαν να εξομολογηθούν έτσι ώστε να κάνουν ένα όμορφο ξεκίνημα της Τεσσαρακοστής. Και σήμερα δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε το λόγο του Θεού ενώ μέσω της ομιλίας του τόνισε τον διπλό χαρακτήρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου