Απεβίωσε ο π. Buttita, ιερέας οποίος είχε την “μυρωδιά” του ποιμνίου του Θεού.

Απεβίωσε ο π. Buttita, ιερέας οποίος είχε την “μυρωδιά” του ποιμνίου του Θεού.

Ο κορονοϊός συνθλίβει τον π. Silvio Buttita, ιερέα από το Παλέρμο της Ιταλίας, που φιλοξενούταν στο Ησυχαστήριο Villa delle Palme της πόλης Villaftati. Στο Ησυχαστήριο αυτό 74 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Για πολλά χρόνια διετέλεσε εφημέριος της Ενορίας της Αγίας Αγάθης, αγαπητός ποιμένας των πιστών. Το υπενθύμισε στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο σημερινός εφημέριος π. Jaroslaw Andrzejewski.

Tiziana Campisi – Πόλη του Βατικανού
Υπήρξε ένας ιερέας του χωριού, ο οποίος γνώριζε καλά “την μυρωδιά των προβάτων του”, ένας ιερέας που λέρωνε τα χέρια του και ο οποίος στην Εκκλησία και για την Εκκλησία πρόσφερε όλο του τον εαυτό, στην Ενορία του την Αγία Αγάθη. Ο π. Silvio Buttita 83 ετών, απεβίωσε λόγω του κορονοϊού στο Ησυχαστήριο Villa delle Palme της πόλης Villaftati, στην Επαρχία της πρωτεύουσας της Σικελίας, όπου τις προηγούμενες εβδομάδες 50 φιλοξενούμενοι και 24 εργαζόμενοι αποδείχτηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Ο σύνδεσή του με τον άγιο Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.
Αποτελεί το έκτο θύμα στον χώρο που του προσφέρθηκε υγειονομικής περίθαλψη. Εκείνος που αγαπούσε τον φιλεύσπλαχνο Ιησού, απεβίωσε την ίδια ημέρα κατά την οποία ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ έφθασε στον οίκο του Πατέρα, στις 2 Απριλίου. Είναι ακριβώς του Πάπα η Ενορία στην οποία ο π. Buttita για 50 περίπου χρόνια άσκησε το ποιμαντικό του λειτούργημα, και στην οποία φυλάσσεται ένα λείψανο -ένα μικρό κομμάτι υφάσματος βουτηγμένο στο αίμα – που δωρήθηκε από τον καρδινάλιο Stanislaw Dziwisz, τον τότε προσωπικό γραμματέα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ και εφησυχάζοντα Αρχιεπίσκοπο της Κρακοβίας. Το λείψανο αυτό προσφέρθηκε στον σημερινό εφημέριο, τον πολωνό ιερέα π. Jaroslaw Andrzejewski, και το υποδέχτηκε η ενοριακή κοινότητα στις 22 Οκτωβρίου 2014, κατά τη διάρκεια επίσημης τέλεσης της Θείας Λειτουργίας. Από τότε, κάθε χρόνο, η ενοριακή κοινότητα της Αγίας Αγάθης και η πολωνική κοινότητα παρούσα στο Παλέρμο τελούν τη μνήμη του Αγίου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ με ένα εννεαήμερο που έχει ως αποκορύφωμά του την 22η Οκτωβρίου με την τέλεση επίσης Θείας Λειτουργίας.

Ένα ιερέας, ένας οδηγός, ένας “πατέρας”.
Ο π. Buttita, όπως όλοι τον αποκαλούσαν, μεγάλωσε στην ίδια συνοικία όπου βρίσκεται η Ενορία της οποίας αργότερα υπήρξε εφημέριος, της Αγίας Αγάθης. Μια δύσκολη και φτωχή συνοικία όπου καταδαπανήθηκε ολότελα, αφού για το ποίμνιο ήταν “πατέρας” και όχι Δον Buttita. Στο Ιεροσπουδαστήριο υπήρξε συμμαθητής του Pino Puglisi μαζί με τον οποίο χειροτονήθηκε ιερέας στις 2 Ιουλίου 1960. Το 2010, με την ευκαιρία του ιερατικού Έτους, στην πεντηκοστή επέτειο της χειροτονίας του, μας έδωσε μία συνέντευξη. Ανακάλεσε στη μνήμη του τα χρόνια που πέρασε στο ιεροσπουδαστήριο, όταν διδάχτηκε την πειθαρχία, την υπακοή και την αγάπη για τη μάθηση.
Μας διηγήθηκε για το χαμόγελο που ο π. Puglisi ποτέ δεν έχανε, για τον αστείο και πάντα διαθέσιμο χαρακτήρα του, και για την μεγάλη του καρδιά. Για τον εαυτό του, ο π. Silvio μας είπε, ότι ήταν ευτυχισμένος με την επιλογή της ζωής του και πως ποτέ δεν είχε άλλες σκέψεις. Σε εκείνη την Εκκλησία όπου διατηρείται ένας ογκόλιθος με το αποτύπωμα που η Αγία Αγάθη άφησε όταν σταμάτησε για να δέσει το κορδόνι στο σανδάλι της, ενώ πήγαινε από το Παλέρμο στην Κατάνια για να δικαστεί, υπήρξε καθοδηγητής για πολλούς νέους που τώρα ως ενήλικες δεν τον ξέχασαν ποτέ.
“Φρόντιζε πολύ για τις κλήσεις – μας ανέφερε ο π. Andrzejewski- είναι πολλοί οι νέοι που συνόδευσε προς την ιεροσύνη, συχνά καλύπτοντας τα έξοδα των σπουδών τους, επειδή ανήκαν σε αναγκεμένες οικογένειες”. “Απεβίωσε ένας ποιμένας, ένας ιερέας, ένας οδηγός που καθοδήγησε για πολλά χρόνια τους πιστούς αυτής της ενορίας, είπε ο σημερινός εφημέριος της Ενορίας της Αγίας Αγάθης, κατά τη διάρκεια της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στη μνήμη του π. Buttita. Ήξερε, με τη γλυκύτητά του, με την απλότητά του, αλλά συγχρόνως με τον ιερατικό του ζήλο, να φθάσει στις καρδιές πολλών ανθρώπων”.

Η αγάπη προς το ποίμνιό του.
Για τον π. Buttita ο π. Andrzejewski υπενθύμισε ότι ποτέ δεν έλεγε όχι, “αυτός έλεγε μονάχα ναι: και αυτό είναι επίσης ένα σημάδι μεγάλης απλότητας, μεγάλης αγάπης που είχε προς εκείνα τα πρόσωπα που τον περιέβαλλαν, ήταν “γεμάτος από τον Θεό”, ο οποίος εργάστηκε σκληρά για τους φτωχούς και που τους δώρισε όλα όσα κατείχε. “Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη μαρτυρία εκείνης της ολοκληρωτικής αγάπης που είχε προς τον Θεό και προς τον πλησίον -πρόσθεσε ο π. Andrzejewski- άφησε αυτή την Ενορία χωρίς χρήματα και αναχώρησε ως ένας φτωχός, ένας φτωχός που υπηρέτησε για πολλά χρόνια τους άλλους φτωχούς, ένας ποιμένας που δώρισε τη ζωή του για το ποίμνιο που του είχε ανατεθεί”. “Σήμερα έχουμε ανάγκη από παραδείγματα να ακολουθήσουμε -συμπέρανε ο εφημέριος της Αγίας Αγάθης- και ο π. Silvio μπορεί να αποτελεί το ξεκάθαρο παράδειγμα, εκείνο το όμορφο παράδειγμα, που μπορεί να μας βοηθήσει να ζούμε με πιο συγκεκριμένο τρόπο τη σχέση μας με τον Θεό”.

Μετάφραση: π.Φ.Β
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου