Απαραίτητο το κοινό Πάσχα.

Απαραίτητο το κοινό Πάσχα.

Για  τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο Α΄ είναι απαραίτητο να «υλοποιηθεί ένα σχέδιο» για κοινό Πάσχα. Ο Βικάριος της Ρώμης, Σεβασμιότατος De Donatis φέρει τον ένθερμο χαιρετισμό του Πάπα στον Πατριάρχη.

«Ακόμη και αργά, αν και μερικές φορές με δυσκολία, η πορεία προς την ενότητα των Αγίων Εκκλησιών μας, είναι ασταμάτητη, επειδή το επιθυμεί ο Θεός και επειδή οφείλουμε να είμαστε μάρτυρες του σε αυτόν τον αδιάφορο για τον Θεό κόσμο». Αυτό δήλωσε χθες – αναφέρει το πρακτορείο Sir– ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος στο Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως τον Γενικό Βικάριο του Αγίου Πατέρα για τη διοίκηση της Ρώμης, τον σεβασμιότατο Angelo De Donatis και περίπου εβδομήντα ιερείς της επισκοπικής διοίκησης της Ρώμης, οι οποίοι πραγματοποιούν ένα προσκύνημα στην Τουρκία μαζί με μια ομάδα προσκυνητών του  προσκυνηματικού έργου της Ρώμης (Opera romana pellegrinaggi).

Σχέδιο για κοινό εορτασμό του Πάσχα

Ο Πατριάρχης επικεντρώθηκε και στη διαφορετική ημερομηνία του Πάσχα μεταξύ της καθολικής και της ορθόδοξης Εκκλησίας: «Από το 16ο αιώνα, η διαφορά μεταξύ του ιουλιανού και του γρηγοριανού ημερολογίου, οδήγησαν σε μια διαφοροποίηση της ημερομηνίας του Πάσχα». «Είμαστε βέβαιοι – επιβεβαίωσε – ότι μόλις ωριμάσει ο καιρός, οι Εκκλησίες μας θα ξέρουν με ταπεινοφροσύνη και προθυμία να κάνουν πράξη ένα κοινό σχέδιο και να ακούσουν την πρόσκληση του Αγίου Παύλου σαν μια κραυγή που ακούγεται σήμερα, περισσότερο επείγουσα από ποτέ, σε έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο και των μέσων μαζικής ενημέρωσης: «ο Χριστός, το Πάσχα μας, θυσιάστηκε! Ας τελέσουμε λοιπόν τη γιορτή» (1 Κορ. 5, 7-8)».

Βαρθολομαίος: βαθιά κοινωνία προθέσεων με τον Πάπα

Ο Βαρθολομαίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «ήρθατε από τη Ρώμη όπου είναι επίσκοπος ο αγαπητός μας Αδελφός Πάπας Φραγκίσκος. Μια βαθιά κοινωνία προθέσεων μας έχει ενώσει από την εκλογή του, η οποία συνέχισε να είναι καρποφόρα κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων της Ποντιφικής θητείας του και που μας έχει βρει ενωμένους σε πολλές εκδηλώσεις και στιγμές».

Ο Σεβασμιότατος De Donatis μετέφερε στον Πατριάρχη τον θερμό χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου

Από την πλευρά του  – αναφέρει πάντα το Sir – ο Σεβασμιότατος De Donatis είπε στον Πατριάρχη ότι την Κυριακή είδε τον Πάπα Φραγκίσκο και του ζήτησε να του μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του. «Είμαστε ευτυχείς σήμερα που βρισκόμαστε εδώ. Για εμάς αποτελεί μεγάλη χαρά –  επιβεβαίωσε ο Σεβασμιότατος De Donatis – να επιστρέφουμε πάντα πρόθυμα για να αναζωπυρώσουμε αυτή την πνευματική ανάμνηση που μας κάνει καλό για να ακολουθήσουμε την πορεία του Ιησού Χριστού».

Στη συνάντηση στο Φανάρι με τον Βαρθολομαίο Α΄, ο Gian carlo La Vella μίλησε τηλεφωνικά στην Κωνσταντινούπολη με τον don Remo Chiavarini, επικεφαλή του Προσκυνηματικού Έργου της Ρώμης (Opera Romana Pellegrinaggi)

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου