«Αντί να μιλάμε για τις αμαρτίες των άλλων, ας κοιτάξουμε τις δικές μας»

«Αντί  να μιλάμε για τις αμαρτίες των άλλων, ας κοιτάξουμε τις δικές μας»


Παραθέτουμε κατωτέρω το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε ο Πάπας Φραγκίσκος στις 12 Μαρτίου 2017 κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία Santa Maddalena di Canossa, στο Borgata Ottavia της Ρώμης.

***

Δύο φορές γίνεται αναφορά, σε αυτό το απόσπασμα του Ευαγγελίου (Μτ. 17, 1-9), στην ομορφιά του Ιησού, του Ιησού-Θεού, του φωτισμένου Ιησού, του Ιησού που είναι γεμάτος από χαρά και από ζωή. Κατ’ αρχάς, κατά τη διάρκεια του οράματος: «Και αυτός μεταμορφώθηκε». Μεταμορφώνεται μπροστά τους, στους  μαθητές: «το πρόσωπό του έλαμψε όπως ο ήλιος και τα ενδύματά του έγιναν κατάλευκα όπως το φως». Και ο Ιησούς μετασχηματίζεται, μεταμορφώνεται. Η δεύτερη φορά, ήταν ενώ κατέβαιναν από το βουνό, ο Ιησούς τους έδωσε εντολή να μη μιλήσουν γι αυτό το όραμα πριν Εκείνος αναστηθεί από τους νεκρούς, δηλαδή στην ανάσταση ο Ιησούς θα έχει – θα έπρεπε, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν είχε ακόμη αναστηθεί – το ίδιο φωτεινό, λαμπερό πρόσωπο, θα είναι έτσι!

Μα τι ήθελε να πει;  Ότι μέσα από αυτή τη μεταμόρφωση, την τόσο όμορφη, και την ανάσταση, θα υπάρξει μια άλλη όψη του Ιησού: θα υπάρξει ένα πρόσωπο όχι και τόσο όμορφο, θα υπάρξει ένα πρόσωπο άσχημο, παραμορφωμένο, βασανισμένο, περιφρονημένο, ματωμένο από το ακάνθινο στεφάνι… Ολόκληρο το σώμα του Ιησού  θα είναι ακριβώς όπως ένα πράγμα προς απόρριψη. Δύο μεταμορφώσεις και στη μέση ο Ιησούς ο Εσταυρωμένος, ο σταυρός. Πρέπει να κοιτάμε πολύ το σταυρό! Είναι ο Ιησούς-Θεός – «αυτός είναι ο Υιός μου», «αυτός είναι ο Υιός μου, ο αγαπητός» -, Ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού, ο ίδιος ο Θεός, για τον οποίο ο Πατέρας είναι ευαρεστημένος: Εκείνος εκμηδένισε τον εαυτό του για να μας σώσει! Και για να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη πολύ δυνατή, πολύ ισχυρή, ίσως μια από τις πιο ισχυρές λέξεις της Καινής Διαθήκης, μια λέξη που χρησιμοποιεί ο Παύλος: έγινε αμαρτία (2 Κορ. 5,21). Η αμαρτία είναι το χειρότερο πράγμα, η αμαρτία είναι η προσβολή προς το Θεό, το χαστούκι προς το Θεό, είναι το να λέμε στον Θεό: «Εσύ δεν έχεις σημασία για μένα, εγώ προτιμώ αυτό…». Και ο Ιησούς έγινε αμαρτία, εκμηδενίστηκε, μείωσε τον εαυτό του σε τέτοιο βαθμό… και για να προετοιμάσει τους μαθητές ώστε να μην σκανδαλιστούν που θα τον δουν έτσι, στο σταυρό, έκανε αυτή τη μεταμόρφωση.

Εμείς έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για αμαρτίες: όταν εξομολογούμαστε – «Έκανα αυτή την αμαρτία, έκανα εκείνη…» -, και κατά την Εξομολόγηση, όταν μας δίνεται η συγχώρεση, αισθανόμαστε ότι έχουμε συγχωρεθεί επειδή Εκείνος πήρε αυτή την αμαρτία κατά το Πάθος του: Έγινε ο Ίδιος αμαρτία. έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για τις αμαρτίες των άλλων, αυτό είναι πολύ κακό… Αντί να μιλάμε για τις αμαρτίες των άλλων, δεν λέω να γίνουμε εμείς αμαρτία, επειδή δεν μπορούμε, αλλά να κοιτάξουμε τις δικές μας αμαρτίες και Εκείνον, που έγινε αμαρτία.

Αυτή είναι η πορεία προς το Πάσχα,  προς την Ανάσταση: με την σιγουριά αυτής της μεταμόρφωσης να προχωρήσουμε, να δούμε αυτό το τόσο φωτεινό πρόσωπο, το τόσο όμορφο που θα είναι το ίδιο κατά την Ανάσταση και το ίδιο που θα βρούμε στον Ουρανό, και επίσης να δούμε και αυτό το άλλο πρόσωπο, που έγινε αμαρτία, έτσι πλήρωσε, για όλους εμάς. Ο Ιησούς έγινε αμαρτία, έγινε κατάρα Θεού για μας: ο ευλογημένος Υιός, κατά το Πάθος έγινε ο καταραμένος επειδή πήρε επάνω του τις δικές μας αμαρτίες (Γαλ. 3, 10-14). Ας το σκεφτούμε αυτό. Πόση αγάπη! Πόση αγάπη! Και ας σκεφτούμε και την ομορφιά του μεταμορφωμένου προσώπου του Ιησού που θα συναντήσουμε στον Ουρανό.

Είθε αυτή η ενατένιση των δύο όψεων του Ιησού – εκείνου του μεταμορφωμένου κα εκείνου που έγινε αμαρτία, που έγινε κατάρα – να μας ενθαρρύνουν ώστε να προχωρήσουμε στην πορεία της ζωής, στην πορεία της χριστιανικής ζωής. Να μας ενθαρρύνουν ώστε να ζητήσουμε συγχώρεση για τις αμαρτίες μας, ώστε να μην αμαρτάνουμε τόσο πολύ… να μας ενθαρρύνουν κυρίως, ώστε να έχουμε εμπιστοσύνη, επειδή το ότι Εκείνος έγινε αμαρτία είναι επειδή πήρε επάνω του τις δικές μας. Και Εκείνος είναι πάντα πρόθυμος να  μας συγχωρήσει. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να του το ζητήσουμε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου