«Ανθρωπιστική καταστροφή σε ένα απ’ τα ξεχασμένα σύνορα της Ευρώπης»

«Ανθρωπιστική καταστροφή σε ένα απ’ τα ξεχασμένα σύνορα της Ευρώπης»

Την τραγική κατάσταση στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο περιγράφει ο Guardian αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις προειδοποιήσεις οργανώσεων αρωγής για «ανθρωπιστική καταστροφή σ’ ένα απ’ τα ξεχασμένα σύνορα της Ευρώπης».

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να στεγάσουν σχεδόν 4.000 άτομα στοιβαγμένα σ’ έναν καταυλισμό, που φιλοξενεί εξαπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τη χωρητικότητά του, ενώ παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, που χαρακτηρίζει «νέα Λέσβο » το νησί και κάνει λόγο για μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη στέγαση για τους πρόσφυγες αυτούς.

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Οι ροές είναι συνεχείς και οι διακινητές φαίνεται ότι βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από εμάς. Το κέντρο είναι υπερπλήρες με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό. Πρέπει να μετακινήσουμε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους από το νησί όσο πιο γρήγορα γίνεται», λέει ο Έλληνας υπουργός.

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, περιγράφει μια δραματική κατάσταση στον καταυλισμό που βρίσκεται σε απόσταση βολής από το Βαθύ, με βουνά σκουπιδιών και εκατοντάδες σκηνές, αλλά και εκτός του κέντρου υποδοχής, όπου πάνω από 1.500 άτομα -το 24% των οποίων εκτιμάται ότι είναι παιδιά και 229 ασυνόδευτα- ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα χωρίς θέρμανση, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Κι όλα αυτά ενώ καταφθάνουν καθημερινά νέοι πρόσφυγες στο νησί…

«Η κατάσταση περιπλέκεται από την παρουσία ενός μόνον διορισμένου από το κράτος γιατρού στον καταυλισμό. Οι γιατροί παίζουν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των αιτημάτων χορήγησης ασύλου, αφού αυτοί εκτιμούν πόσο ευάλωτοι είναι οι αιτούντες», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσοι χρήζουν προστασίας και πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα» παραδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας επιμένοντας ότι τουλάχιστον άλλοι δύο γιατροί θα σταλούν στο νησί μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα, χρειάζεται αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αυτό σημαίνει να μοιραστούμε την ευθύνη και το βάρος για αυτούς τους ανθρώπους», λέει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Είναι σημαντικό η ΕΕ να εκπονήσει ένα νέο σύστημα μετεγκατάστασης, ώστε να δέχονται όλα τα κράτη μέλη αιτούντες άσυλο στα εδάφη τους κι όχι μόνον οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η δική μας. Είναι λάθος να είμαστε ένωση μόνον για τα οικονομικά ζητήματα, αλλά όχι όταν πρόκειται για αλληλεγγύη σε μεταναστευτικά ζητήματα».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πέρυσι  οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από τη γειτονική Τουρκία εκτοξεύτηκαν κατά 284% αναγκάζοντας τις ελληνικές Αρχές να τρέχουν να προσθέσουν άλλα δύο κέντρα τράνζιτ στα 26 κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και καταλήγει: «Αλλά με την χαοτική γραφειοκρατία που επλήγη από την μακροχρόνια οικονομική κρίση, ο Βίτσας υποστηρίζει ότι λίγα είναι αυτά που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για τη διαχείριση μιας ξεχασμένης προσφυγικής κρίσης, όπως την θεωρούν ολοένα και περισσότερη. “Όλα μας τα μοντέλα προσομοίωση δείχνουν ότι αδυνατούμε να εξετάσουμε πλέον των 20.000 αιτήσεων χορήγησης ασύλου ετησίως, ή να ενσωματώσουμε σωστά στην κοινωνία περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες, δεδομένου ότι ένα 18% των Ελλήνων παραμένει ακόμα χωρίς εργασία”, είπε ο Βίτσας».

Πηγή: Guardian 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Ενοριών 10-11 Δεκεμβρίου 2022

 Οικισμός Ενορία 10-11 Δεκεμβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου