Ανθρώπινα δικαιώματα και διαθρησκειακός διάλογος το κλειδί για την ειρήνη και την ανάπτυξη
Ο Υπεύθυνος για τις Σχέσεις με τα Κράτη, Σεβασμιότατος Paul Richard Gallagher, μίλησε τη Δευτέρα στη Γενεύη κατά την 40η σύνοδο του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στο επίκεντρο της εισήγησής του η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών ως κλειδιά για την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο.
Ένα διεθνές νομικό πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βασισμένο στην εγγενή αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο αποτελεί μια «απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση μιας διαρκούς ειρήνης και επίσης ένα αποτελεσματικότερο μέσο για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης» που δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη θρησκευτική ελευθερία και από τη συνείδηση και από τον διαθρησκειακό διάλογο. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα που εκφράστηκε στις 25 Φεβρουαρίου από τον Υπεύθυνο για τις Σχέσεις με τα Κράτη, σεβασμιότατο Paul Richard Gallagher, με μια εισήγησή του στη Γενεύη κατά την 40η Σύνοδο του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών.
Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται από τα «νέα δικαιώματα»
Στην έκθεσή του, ο αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε πως η προστασία και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τους πυλώνες των Ηνωμένων Εθνών και τη βάση της ηθικής των διεθνών σχέσεων σήμερα. «Η πρόοδος της οικουμενικότητάς τους και του αδιαιρέτου τους» αποτελεί επομένως σημαντικό στόχο της δράσης της Αγίας Έδρας στα διεθνή φόρουμ. Δυστυχώς – τόνισε ο Σεβασμιότατος Gallagher – σήμερα απειλούνται από «έναν συστηματικό και προοδευτικό κατακερματισμό της φύσης του ανθρώπου που ανοίγει το δρόμο για τα αποκαλούμενα «νέα δικαιώματα», συχνά συγκρουόμενα μεταξύ τους, όπως καταγγέλλει ο Πάπας Φραγκίσκος. Αυτή η «αδυναμία αναγνώρισης της κοινής μας φύσης, η οποία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζονται όλα τα δικαιώματα – προειδοποίησε – τελικά μεταφράζεται σε παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε μια ανησυχητική παρακμή της ανθρωπότητας».
Ανησυχητική είναι η αύξηση των παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας
Αλλά αυτό που ανησυχεί την Αγία Έδρα είναι επίσης η σημαντική αύξηση των παραβιάσεων του δικαιώματος στην θρησκευτική ελευθερία. Αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα – υπενθύμισε ο Σεβασμιότατος Gallagher– δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην ιδιωτική σφαίρα, αλλά, όπως αναφέρεται στη Συνοδική Διάταγμα «Dignitatis Humanae», πρέπει να αναγνωριστεί και «όταν οι πιστοί ενεργούν ως κοινότητα», με μοναδικούς όρους αυτούς που απαιτούνται για την δημόσια τάξη. Από αυτό συνεπάγεται το δικαίωμα των ίδιων των θρησκευτικών κοινοτήτων να τελούν συλλογικά τη λατρεία, να επιλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες, να διαδίδουν το μήνυμά τους μέσω όλων των σύγχρονων και παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Αλλά αφορά επίσης και «τη δυνατότητα των πιστών να συνεισφέρουν, σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, στον κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό διάλογο και στη διεθνή τάξη».
Ελευθερία και διαθρησκειακός διάλογος, τα κλειδιά για την επίτευξη της Ατζέντας 2030
Ο Υπεύθυνος για τις Σχέσεις με τα Κράτη υπογράμμισε ότι η θρησκευτική ελευθερία και εκείνη της συνείδησης αποτελούν μαζί με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, μια βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη: «Εάν επιθυμούμε να επιτύχουμε και να εφαρμόσουμε τις επίσημες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια και να περάσουμε από την απόφαση στη δράση, «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την γλώσσα της οικονομίας και της στατιστικής» και να λάβουμε υπόψη μας τις ηθικές, πνευματικές και θρησκευτικές διαστάσεις που «δεν μπορεί θα αγνοηθούν χωρίς να βλάψουν τον άνθρωπο και την πλήρη ανάπτυξή του»». Αυτό είναι το νόημα – υπενθύμισε – του ιστορικού κοινού εγγράφου που υπεγράφη στις 3 Φεβρουαρίου στο Αμπού Ντάμπι από τον Πάπα Φραγκίσκο και από τον Μεγάλο Ιμάμη του Al-Azhar, τον Ahmad Al-Tayyib, σύμφωνα με το οποίο «ο διάλογος, η κατανόηση, η διάδοση της κουλτούρας της ανοχής, της αποδοχής του άλλου και της συνύπαρξης μεταξύ των ανθρώπων θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση πολλών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που πλήττουν μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας».
Η δέσμευση της Αγίας Έδρας για την προστασία των ανηλίκων
Ένα άλλο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο Σεβασμιότατος Gallagher κατά την ομιλία του, ήταν αυτό της προστασίας των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Από αυτή την άποψη, ο ιεράρχης θέλησε να επαναλάβει τη δέσμευση της Αγίας Έδρας «όχι μόνο να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία της ακεραιότητας των μικρών παιδιών και των ευάλωτων ενηλίκων, αλλά και να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον γι αυτούς στα ιδρύματά της, για να συνεχίσει τη δράση της ενάντια στην άθλια μάστιγα της βίας κατά των παιδιών».