Διάσκεψη για την παρουσίαση του Μηνύματος του Πάπα για τη Σαρακοστή

Διάσκεψη για την παρουσίαση του Μηνύματος του Πάπα για τη Σαρακοστή

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Μηνύματος της Σαρακοστής 2019 του Πάπα Φραγκίσκου. Καρδινάλιος Turkson: οι ενέργειες του ανθρώπου έχουν επιπτώσεις στο πεπρωμένο της δημιουργίας

Η αναγέννηση από την αμαρτία έχει κοσμικές συνέπειες, σημαίνει αλλαγή του εαυτού μας και του πεπρωμένου της δημιουργίας. Αυτό εξήγησαν οι ομιλητές της Συνδιάσκεψης για την παρουσίαση του Μηνύματος της Σαρακοστής 2019 του Πάπα Φραγκίσκου: ο καρδινάλιος Peter Kodwo Appiah Turkson,  πρόεδρος του Dicastero για την Υπηρεσία για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Ανθρώπου και ο Υφυπουργός, σεβασμιότατος Segundo Tejado Muñoz. Τη συνάντηση εμπλούτισε ο Alberto Piatti, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος – της υπεύθυνης και βιώσιμης εταιρείας του Eniπου, με την μαρτυρία του, βλέπει στο μήνυμα του Ποντίφικα  «μια σημαντική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την κουλτούρα του τρόπου διεξαγωγής της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η λογική του Μηνύματος

«Η ένθερμη προσδοκία της δημιουργίας κατευθύνεται προς την αποκάλυψη των παιδιών του Θεού» είναι ο τίτλος που επιλέχθηκε από τον Φραγκίσκο ο οποίος εμπνεύσθηκε από την Επιστολή προς Ρωμαίους του Αγίου Παύλου. «Η δημιουργία – εξηγεί πράγματι ο καρδινάλιος Turkson – έχει ως εντονότατη επιθυμία της, να εκδηλώσουμε ότι είμαστε τα παιδιά του Θεού» γιατί, αν το αντιληφθούμε, «θα κάνουμε καλό και στη δημιουργία». Η λογική πάνω στην οποία στηρίζεται το Μήνυμα 2019, συνεχίζει επίσης ο ιεράρχης, είναι ως εκ τούτου η εξής: «η λύτρωση της ανθρωπότητας και η απελευθέρωσή της από το κακό και από την αμαρτία εκφράζουν την λύτρωση ολόκληρης της δημιουργίας από την κατάρα και από όλα τα κακά από τα οποία αυτή υποφέρει εξαιτίας της αμαρτίας της ανθρωπότητας».

Η κατάχρηση της δημιουργίας αποτελεί αμαρτία

Αν οι πράξεις μας έχουν επιπτώσεις στο πεπρωμένο της δημιουργίας, αυτό σημαίνει ότι η λύτρωση έχει τη δύναμη να αλλάξει τις συνέπειες. Για τον πρόεδρο, όταν μιλάμε για την αναγέννηση και τη λύτρωση από την αμαρτία, εννοούμε επίσης ότι το περιβάλλον και το μέλλον εκείνων που θα ακολουθήσουν θα είναι καλύτερα.

Πού είναι ο αδελφός σου;

«Πρέπει να αλλάζουμε συνεχώς την κατεύθυνση της ζωής μας για να φτάσουμε σε αυτό το «Πάσχα», εξηγεί ο σεβασμιότατος Muñoz, υφυπουργός του Dicastero για την Υπηρεσία της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης. «Πιστεύω ότι αυτό υπογραμμίζεται πολύ καλά μέσω των τριών ενεργειών που η Εκκλησία πάντα κήρυττε: νηστεία, ελεημοσύνη και προσευχή. Κάθε φορά που επιβεβαιώνεται ο εαυτός μας δημιουργούμε μια περιφέρεια – υπογραμμίζει χρησιμοποιώντας μια αγαπητή λέξη στον Πάπα Φραγκίσκο – δημιουργούμε έναν απόβλητο, δημιουργούμε κάποιον που παραγκωνίζεται, είτε μέσα στην οικογένεια είτε στην εργασία ή στην κοινωνία. Και έτσι – καταλήγει – η μεταστροφή δεν είναι άλλη από το αρχίσω να κοιτάζω τον άλλον: «Πού είναι ο αδελφός σου;» – ρωτά ο Θεός τον Κάιν και «πού είσαι εσύ;» – ρωτά τον Αδάμ. Πού είσαι και πού είναι ο αδελφός σου είναι το ίδιο ερώτημα».

Επιχειρηματική δραστηριότητα με νέο τρόπο

Ακόμη και η Αγία Έδρα, και συγκεκριμένα το Dicastero με επικεφαλής τον καρδινάλιο Turkson, βοηθά την Υπεύθυνη και Αειφόρο Εταιρεία της Eniνα φέρει σε διάλογο τις εταιρείες ενέργειας, τους επενδυτές και τους βασικούς ενδιαφερόμενους για να συνδυάσουν τη σοβαρή ενεργειακή φτώχεια που πλήττει ένα δισεκατομμύριο 100 εκατομμύρια άτομα, με μια αύξηση (της τάξεως του 30%) της ζήτησης ενέργειας έως το 2030 και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Ήδη είχαμε μια στιγμή αντιπαράθεσης τον Ιούνιο του περασμένου έτους – δηλώνει ο Alberto Piatti – και έχει προγραμματιστεί μια νέα συνεδρία για τον ερχόμενο Ιούνιο». «Οφείλω να πω ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον πολιτισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε θεματοφύλακες αυτού του κήπου που πρέπει να αφήσουμε, ενδεχομένως, σε καλύτερες συνθήκες».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου