ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Σεβασμιοτάτου Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Νικολάου ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

του Σεβασμιοτάτου Καθολικού Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Νικολάου

ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΗΔΕΝΙΣΤΗ


Προ ημερών διάβασα στο διαδίκτυο μεταξύ άλλων και την εξής δήλωση που έκανε κάποιος άγνωστος σε μένα, γνωστός στο ελληνικό κοινό: «Θέλω να καώ, δεν θέλω να μπω καθόλου σε Εκκλησία»….. Δεν πιστεύω σε όλα αυτά….  είμαι κυνικά μηδενιστής».

Σέβομαι απόλυτα τη γνώμη του αλλά πήρα το θάρρος να γράψω δυο λόγια γι’ αυτήν την περίεργη δήλωση του. Και το κάνω αυτό διότι με προβλημάτισε αρκετά και φοβούμαι πως δεν είναι ο μόνος μέσα σε μια χώρα χριστιανών που σκέπτεται με τον τρόπο αυτό.

Για μένα προσωπικά αυτή η δήλωση: «Θέλω να καώ, δεν θέλω να μπω καθόλου σε Εκκλησία», εμμέσως, πλην σαφώς, μου λέει μια αλήθεια: Πράγματι έξω από την Εκκλησία όλοι καιγόμαστε.

Με αυτή την ανοικτή επιστολή μου δεν έχω πρόθεση να ευαγγελιστώ ή να κατηχήσω, αλλά απλώς να διερωτηθώ μαζί με πολλούς άλλους: πως είναι δυνατόν στην Ορθόδοξη Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι που έτσι σκέπτονται και έτσι αποφασίζουν. Και το λέω αυτό διότι δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται ή γράφεται κάτι σχετικό!

Πρέπει να διερωτηθούμε μήπως τα λάθη που κάνουμε όσοι ανήκουμε στην Εκκλησία, είναι τόσα πολλά που επισκιάζουν το καλό που εξασφαλίζει η ίδια η Εκκλησία! Είναι δεδομένο ότι η Εκκλησία δεν είναι ένας χώρος που κατοικούν άγιοι, αλλά είναι ένα θεραπευτήριο αμαρτωλών.

Μου κάνει εντύπωση ότι ένας άνθρωπος και μάλιστα με πολλές ικανότητες, υποθέτω και βαπτισμένος, σκέπτεται ότι η ζωή του θα διαρκέσει μόνο όσο θα μείνει πάνω σ’ αυτή γη. Θα τελειώσει με το θάνατο του και πέραν από εκεί δεν θα υπάρξει τίποτε άλλο.

Για το σώμα μας μπορούμε να πάρουμε την απόφαση να καεί μετά το θάνατό μας. Εξ άλλου αυτό που μένει μετά την ταφή ή την καύση είναι θέμα ποσότητας.

Όμως για την ψυχή του ο άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει μία τέτοια απόφαση. Η ψυχή του ανθρώπου ούτε θάπτεται ούτε καίγεται. Έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος, δημιουργείται αλλά ζει αιώνια. Το πνεύμα δεν πεθαίνει. Με το θάνατο ο άνθρωπος το παραδίδει στο Θεό. Το ίδιο έκανε και ο Ιησούς Χριστός. «Στα χέρια σου, Κύριε, παραδίδω το πνεύμα μου».

Η αθανασία της ψυχής δεν είναι μία ανθρώπινη επινόηση. Το γράφει η Αγία Γραφή. Είναι μια αλήθεια που βεβαίωσε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Πριν από πολλούς αιώνες κάποιοι πρόγονοί μας, φιλόσοφοι, το ίδιο είχαν πει!

Είναι δεδομένο ότι ο Θεός προσέχει περισσότερο την ευτυχία των παιδιών του παρά την πιστότητά τους.

Ο Θεός δεν μένει μακριά από τον άνθρωπο. Δεν ανήκει στον εαυτό Του, αλλά ανήκει στα πλάσματά Του και ιδιαίτερα αυτά που δημιούργησε κατ’ εικόνα του, δηλαδή τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο. Είναι κοντά σε όσους υποφέρουν, έστω και αν έχουν άλλη πίστη, ή και ίσως δεν έχουν πίστη, ή νομίζουν ότι δεν έχουν.

Όπου υπάρχει πόνος εκεί υπάρχει και η αγάπη του Θεού. Μπορεί να μην είναι πάντα αντιληπτή, μπορεί να φαίνεται σαν ένα ψίχουλο αλλά το ψίχουλο του Θεού είναι μεγάλο όπως ο ίδιος. Ο Θεός δεν μπορεί να δώσει τίποτε λιγότερο από τον ίδιο τον εαυτό του. Και αν μια μέρα ο πόνος μας εμποδίσει ακόμα και να προσευχηθούμε, κι αν μόνο φοβόμαστε την παρουσία του, γιατί δεν γνωρίζουμε την καλοσύνη του και την αγάπη του, ακόμη και εκείνη τη στιγμή ο Θεός είναι κοντά μας.

Ο άνθρωπος φθάνει να κάνει τέτοιες περίεργες δηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκα, διότι συχνά οι χριστιανοί ιεροκήρυκες κάποιες φορές παρουσιάζουμε ένα Θεό που δεν υπάρχει. Παρουσιάζουμε ένα είδωλο! Ο αληθινός Θεός στον οποίο πιστεύουν οι αληθινοί χριστιανοί είναι ο Θεός τη αγάπης και της ευσπλαχνίας. Η αληθινή εικόνα του Θεού είναι ο κάθε άνθρωπος. Μια εικόνα πολύμορφη: αυθεντική αλλά και παραποιημένη, καθαρή αλλά και ξεθωριασμένη, λαμπρή αλλά και ματωμένη.

Ο Θεός όλες αυτές τις εικόνες τις αγαπά. Δεν υπολογίζει την ικανότητα μας ή την ανικανότητα μας. Δεν υπολογίζει τις αμαρτίες μας, αλλά τα ειλικρινή δάκρυα της μετανοίας μας. Είναι πάντα κοντά μας. Φέρνει στην κάθε μια και στον καθένα μας την ελπίδα, το θάρρος και την αισιοδοξία, αρκεί να διαπιστώσει την αληθινή μετάνοια μας και την πλήρη σ’ Εκείνον εμπιστοσύνη μας.

Μόνο μια συνάντηση με τον Κύριο θα αλλάξει τη ζωή μας και θα της δώσει νόημα και σκοπό. Ας αφήσουμε ανοικτή την πόρτα της καρδιάς μας και μη διστάσουμε να επιτρέψουμε στο Θεό να εισέλθει όταν κτυπήσει αυτή την πόρτα.

+Νικόλαος, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (3η ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

ANGELUS 3ης Ιουλίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της σημερινής

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου