Ανοικτή Επιστολή προς τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

 

Τήνος  19/05/2017

 

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
προς τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων
 

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Δεν είναι συνηθισμένο να δημοσιεύεται μία ανοικτή επιστολή προς τους Βουλευτές της Πατρίδας μας, από κάποιον  άγνωστο σε σας άνθρωπο και μάλιστα έναν Καθολικό Αρχιεπίσκοπο που του έχει ανατεθεί η πνευματική και ανθρωπιστική φροντίδα  οκτώ νησιών του Αιγαίου (Νάξος-Πάρος-Μύκονος-Τήνος-Άνδρος-Χίος-Λέσβος-Σάμος) όπου υπάρχουν ενοριακές κοινότητες της Καθολικής Εκκλησίας.

Πήρα όμως  την  πρωτοβουλία να σας γράψω αυτή την ανοικτή επιστολή, μετά από όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες, στο Κοινοβούλιο – το «ναό της δημοκρατίας», όπως μερικοί αρέσκονται με υπερηφάνεια να το αποκαλούν.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που μας απογοητεύετε με το ήθος και το ύφος που χρησιμοποιείτε σε ένα τέτοιο «ιερό χώρο», προς τον οποίο έχουμε στραμμένα τα μάτια μας και τα αυτιά μας, όσοι περιμένουν από τους εκπροσώπους μας  στο Κοινοβούλιο να δείχνουν ένα υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς  προς τους συναδέλφους τους.

Με λύπη και θλίψη, διερωτόμαστε, πώς είναι  δυνατόν άνθρωποι με μόρφωση και διάθεση να υπηρετούν και να εκπροσωπούν έναν τόσο τιμημένο και δοξασμένο λαό να φέρονται, κατά καιρούς, με τρόπο που δε συνάδει με την αξιοπρέπειά τους;

Το ιερό και δημοκρατικό καθήκον σας, δεν είναι μόνο να σέβεστε τις δημοκρατικές, ανθρωπιστικές, ηθικές  και ελληνοχριστιανικές αιώνιες αξίες, αλλά και να μας παραδειγματίζετε με την όμορφη ευγενική και λεπτή συμπεριφορά σας και το σεβασμό που πρέπει να δείχνετε μεταξύ σας. Οι ευαγγελικές συμβουλές σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν σ’ αυτό. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνείτε όλοι σε όλα, αλλά πρέπει να σέβεστε τη γνώμη του άλλου. Σίγουρα θα θυμάστε τη ρήση του Βολταίρου: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Από σας αξιότιμες και αξιότιμοι κυρίες και κύριοι  Βουλευτές, όλοι οι Έλληνες πολίτες  περιμένουμε στο «ναό αυτό» όχι μόνο να υπηρετείτε τα δίκαια συμφέροντα όλων μας, αλλά και να χρησιμοποιείτε ένα υποδειγματικό τρόπο για να τα υποστηρίζετε. Το έργο σας είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να χάνει τη σοβαρότητά του από τον τρόπο που το υπερασπίζεστε.

Η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, αλλά ο τρόπος της έκφρασης δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα  στη συγκεκριμένη γνώμη ή και την μειώνει.

Σας γράφω αυτή την ανοικτή  επιστολή μου, χωρίς να έχω την ψευδαίσθηση, ότι από αύριο όλα θα αλλάξουν στη Βουλή. Αλλά δώστε την ελπίδα σε όσους σεβόμαστε την αποστολή σας, να  αισιοδοξούμε, ότι και αυτές οι κατά καιρούς απαράδεκτες συμπεριφορές θα αποφευχθούν, για να μη μειώνουν  την προσωπικότητα σας και το σημαντικό έργο σας.

Ευχαριστώ όσους θα διαβάσετε  αυτή την επιστολή. Τη γράφω με μόνο κίνητρο την εκτίμησή μου προς την καθεμία και τον καθένα σας και το σεβασμό μου προς την ανεκτίμητη  αποστολή σας.
 

 

Με εκτίμηση
+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου