Έκτη Κυριακή του Πάσχα Κύκλος Α

Έκτη Κυριακή Του Πάσχα Κύκλος Α


«Να είστε πάντοτε  έτοιμοι  να απαντήσετε  σε όποιο σας ζητά το λόγο για την ελπίδα σας» είναι ένα κάλεσμα του Αποστόλου Πέτρου που απευθύνει  στους χριστιανούς της εποχής του αλλά και όλων των εποχών. Είναι ένα κάλεσμα που μας θυμίζει ότι ο χριστιανός είναι ουσιαστικά  ο άνθρωπος της ελπίδας.

Ζώντας σήμερα μέσα  στη διχόνοια,  στη βία, ανάμεσα σε αδικίες  και σκάνδαλα, μέσα στην αθλιότητα πολλών και των ακράτητο εγωισμό άλλων, ο πειρασμός της απελπισίας  είναι μεγάλος. Γι ‘ αυτό το λόγο  οφείλουμε να είμαστε απόστολοι  γεμάτοι ελπίδα, που εμπιστεύονται  με χαρά στις υποσχέσεις του Θεού».

Ο χριστιανός πρέπει και οφείλει να ελπίζει. Και ο λόγος της ελπίδας του  είναι ο Χριστός ο οποίος στο Ευαγγέλιο υποσχέθηκε  να προσευχηθεί στον Πατέρα  για μας.

Είναι ο Χριστός η ελπίδα μας, διότι μας βεβαίωσε και μας υποσχέθηκε : «δεν θα σας αφήσω  ορφανούς, θα επιστρέψω σε σας». (ευαγγέλιο). Είναι ο Χριστός η ελπίδα μας, εάν τηρούμε τις εντολές του και αν τον αγαπάμε.

Σε όσους μας ζητούν το λόγο της ελπίδας μας οφείλουμε να απαντούμε όχι εγωιστικά,  σαν να ήταν αυτή η ελπίδα δικό μας κατόρθωμα, τη στιγμή που είναι ένα δώρο του Θεού, όχι με την αλαζονεία  κάποιου που νομίζει ότι είναι ανώτερος από τον άλλο αλλά «με απλότητα και σεβασμό με μία σωστή συνείδηση» διατεθειμένοι ακόμη και να «υποφέρουμε  κάνοντας το καλό» (2ο ανάγνωσμα).

Με την ελπίδα μας  καλούμαστε να γίνουμε  η ψυχή του κόσμου: «δεν πρέπει να φοβόμαστε» έλεγε ο Πάπας Παύλος ο 6ος «αν κάποια στιγμή βρεθούμε ως μειονότητα, αρκεί να παραμείνουμε πιστοί,  δεν θα κοκκινίσουμε από την έλλειψη της λαοφιλίας  εάν είμαστε συνεπείς, ποτέ δεν θα αισθανθούμε  νικημένοι  εάν παραμένουμε μάρτυρες  της αλήθειας  και της ελευθερίας των παιδιών του Θεού».

 Κάποιος παρατήρησε: «εσείς οι χριστιανοί, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ζείτε σε αντίθεση με την ελπίδα σας»  Σίγουρα δεν είναι εύκολο: «να μην αποδίδει κανείς κακό αντί κακού, ούτε αδικία αντί αδικία»; . Δεν είναι εύκολο «να υποφέρει κανείς κάνοντας το καλό» (2ο ανάγνωσμα) και χωρίς να χάνει το θάρρος του. Όμως ακριβώς σ’ αυτό συνίσταται  η ομορφιά  της ελπίδας μας!

Και ο Χριστός πέθανε «δίκαιος για τους άδικους, για να μας οδηγήσει  στο Θεό» (2ο ανάγνωσμα). Ας μην απογοητευόμαστε λοιπόν. Η ελπίδα είναι μια ηρωική  αρετή. Αξίζει ο κόπος να αγωνιστούμε για να την αποκτήσουμε.

Το να ελπίζει κανείς δεν είναι εύκολο. Αλλά έχουμε το Χριστό που μας αγαπά. Έχουμε το Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο, που είναι η δύναμή μας!

Ας μην εγκαταλείψουμε την ελπίδα, εάν  δεν θέλουμε να προδώσουμε  την αγάπη. Να μη λέμε εύκολα πως «σήμερα δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτε», εάν δεν θέλουμε  να μειωθεί η εμπιστοσύνη μας στην  αγάπη.  Η πιο μεγάλη αμαρτία  που μπορούμε  να διαπράξουμε  είναι η απελπισία.

Ο Πάπας Παύλος ο 6ος έλεγε : «το καλό υπάρχει, το καλό εργάζεται, το καλό ανθίσταται και ανοίγει δρόμους στην εμπιστοσύνη και στην εκτίμηση προς τον άνθρωπο, που κατευθύνεται ακόμη και μέσω των δακρύων  και τις ατυχίες  προς τον «πολιτισμό της αγάπης»

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου