«Ανοίξτε την καρδιά σας στην πίστη και θα ανοίξουν για εσάς οι πόρτες του Ουρανού!»

«Ανοίξτε την καρδιά σας στην πίστη και θα ανοίξουν για εσάς οι πόρτες του Ουρανού!»


Η πίστη στο Θεό μας επιτρέπει να ελπίζουμε ακόμη και όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ελπίδα. Παρήγορο το μήνυμα που εκφωνήθηκε από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου στις, 29 Μαρτίου 2017, από τον Πάπα Φραγκίσκο με την ευκαιρία της γενικής Ακρόασης.

Ο Άγιος Πατέρας άντλησε το θέμα από την Παλαιά Διαθήκη, από την ιστορία του Αβραάμ και της Σάρας, οι οποίοι κατάφεραν να γίνουν γονείς μετά από πολλά χρόνια, όταν πια φαινόταν ότι η στειρότητα της Σάρας και ο θάνατος του ηλικιωμένου Αβραάμ θα είχαν το επάνω χέρι όσο αφορά στη δυνατότητα γένεσης μιας ζωής. Ιδού λοιπόν που ο Αβραάμ, εκτός από «πατέρας της πίστης μας», αποτελεί για εμάς και «πατέρας της ελπίδας», επισημαίνει ο Ποντίφικας. Πράγματι ο πατριάρχης – συνεχίζει παραθέτοντας τα λόγια του Αγίου Παύλου – «πιστεύετε, με σταθερή ελπίδα ενάντια σε κάθε ελπίδα».

Η διδασκαλία του Αβραάμ είναι σαφής: «Η μεγάλη ελπίδα – αναφέρει ο Πάπας – έχει τις ρίζες της στην πίστη, και ως εκ τούτου είναι σε θέση να προχωρήσει πέρα από κάθε ελπίδα». Εξάλλου η ελπίδα – προσθέτει – «δεν βασίζεται στο λόγο μας, αλλά στον Λόγο του Θεού».

Σε αυτό το σημείο ο Άγιος Πατέρας υποθέτει μια αντίρρηση από μέρος του πιστού: «Μα πατέρα ποιο είναι το τίμημα για όλο αυτό;». Έτοιμη η απάντηση του Πάπα: «Ναι υπάρχει ένα, ένα μόνο: να ανοίξουμε την καρδιά μας, ανοίξτε την καρδιά σας στην πίστη και Εκείνος θα κάνει τα υπόλοιπα!».

Πρόκειται – σκέφτεται ο Bergoglio- για το «παράδοξο» και ταυτόχρονα «για το πιο ισχυρό στοιχείο», μιας «ελπίδας που βασίζεται σε μια υπόσχεση που από ανθρώπινη άποψη φαίνεται αβέβαιη και απρόβλεπτη». Μια ελπίδα που «δεν ελαττώνεται ούτε μπροστά στον θάνατο, όταν η υπόσχεση είναι ο Θεός της Αναστάσεως και της ζωής.»

Ιδού λοιπόν – η τελική πρόσκληση του Πάπα – καλούμαστε να εμπιστευτούμε «όχι τόσο τη δική μας ασφάλεια, τις δικές μας ικανότητες», αλλά «την ελπίδα που απορρέει από την υπόσχεση του Θεού, ως πραγματικά παιδιά του Αβραάμ». Μόνο έτσι – προσθέτει ο Άγιος Πατέρας – «η ζωή μας θα αναλάβει ένα νέο φως». Τέλος μια υπόσχεση: «Αν εμείς σήμερα, ανοίξουμε την καρδιά μας, τότε θα ξαναϊδωθούμε όλοι μαζί στην πλατεία του Ουρανού και θα λάβουμε την υπόσχεση που ο Κύριος μας έχει δώσει».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου