Αναποδογυρίσματα των Καιρών

Αναποδογυρίσματα των Καιρών

φωτο_φή_2.JPG

Από αιώνες, διαπιστώνουμε ότι βασιλείς, άρχοντες, ήρωες, άνθρωποι επιφανείς, γίνονται «εθνικοί θεοί»! Όμως ο Υιός ενός μαραγκού, σε μια γωνιά της Ιουδαίας, γίνεται «υπόδειγμα» αντιήρωα. Προτιμά τον σκλάβο από το αφεντικό, τον φτωχό από τον πλούσιο, τον λεπρό από τον υγιή, τον αμαρτωλό από το δίκαιο! Καθετί το πονεμένο, το πληγωμένο, το περιφρονημένο κι ό,τι ο κόσμος απορρίπτει γι Αυτόν είναι πολύτιμο.

Γι αυτόν η εξουσία και τα πλούτη είναι απειλή. Ανατρέπει τους κοινούς νόμους της ηθικής. Σταθεροποιεί καινούριες σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, διδάσκει ένα νέο «ανθρώπινο δίκαιο», μια νέα κοινή πίστη. Έτσι, εξυψώνει τη θεότητά του που ήταν προνόμιο του Ρωμαίου Καίσαρα, κάθεται αυτός στο θρόνο και φθάνει μέχρι την κατάκτηση ολόκληρης της γης.

Ακόμη κι όταν όλες οι φωνές του κόσμου ενωθούν εναντίον Του, όλα τα φώτα της φιλοσοφίας μιλούν ενάντια στις αλήθειές Του, κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να πείσει τους άλλους, ότι μια τέτοια διδασκαλία κτισμένη σε παρόμοιες βάσεις, είναι μια θρησκεία φτιαγμένη από άνθρωπο. Αυτός που μπόρεσε να κάνει να προσκυνηθεί ένας Σταυρός, αυτός που προσφέρει στον άνθρωπο ως αντικείμενο λατρείας, τη βασανισμένη ανθρωπότητά Του να γίνει η κατατρεγμένη Αρετή, αυτό τ’ ορκίζομαι, δεν μπορεί παρά να είναι ο Θεός.

Φρανσουά Σατωμπριάν
Συγγραφέας, πολιτικός, πρόδρομος του Γαλλικού Ρομαντισμού. Εξόριστος στην Αγγλία έγραψε το «Η Μεγαλοψυχία του Χριστιανισμού» (1802) για να υπερασπισθεί τη Χριστιανική Πίστη.
Πέθανε το 1848.

πμβ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου