90 Χρόνια από την ίδρυση του “Radio Vaticana”

90 Χρόνια από την ίδρυση του “Radio Vaticana

ΡΑΔΙΟ_αφή_3.JPG

Στις 12-2-1921 ο Πάπας Πίος 11ος εγκαινίαζε το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βατικανού που κατασκεύασε ο Gugliemo Marconi.
Στα 90 χρόνια της ως τώρα λειτουργίας του υπήρξε κομβικός “στην υπηρεσία του Πάπα με σκοπό τη διάδοση του Ευαγγελίου ανά τον κόσμο”. Τον ανέθεσε στο Τάγμα των π.π. Ιησουιτών με πρώτο Διευθυντή τον π. Giuseppe Granfrancecchi.
Ήταν η πρώτη φορά που οι χριστιανοί καθολικοί μπορούσαν να ακούσουν ζωντανά τη φωνή του Ποντίφικα ενώ η κατακόρυφη κεραία του Σταθμού απέκτησε το προσωνύμιο “το δάκτυλο του Πάπα!”.
Ο π. Filippo Soccorsi, που διαδέχθηκε τον πρώτο Διευθυντή, παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου φρόντισε το πρόγραμμα να μεταδίδεται εκτός από ιταλικά, σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ουκρανικά και λιθουανικά. Επίσης, από το 1939, όταν και δημιουργήθηκε το Γραφείο Πληροφοριών της Γραμματείας του Κράτους του Βατικανού με υπεύθυνο τον monsignor G. Montini μετέπειτα Πάπα Παύλο ΣΤ’, ο ραδιοφωνικός σταθμός αποτέλεσε μέσο αναζήτησης αγνοουμένων και πηγή πολύτιμων πληροφοριών για εκατομμύρια ανθρώπους.
Σχετικά έχει γράψει ο π. Μάρκος Φώσκολος στην Εφημερίδα Καθολική.
Τα έτη 1940-46 ο Σταθμός μετέδωσε συνολικά 1.240.728 μηνύματα αναζήτησης σε πρόγραμμα συνολικής μετάδοσης 12.105 ωρών.
Μετά τον Πόλεμο, λόγω των διώξεων των χριστιανών στην Ανατολική Ευρώπη, ο Σταθμός άρχισε να εκπέμπει πρόγραμμα σε περισσότερες γλώσσες όπως τσεχικά, σλοβακικά, ρωσικά, λετονικά, κροατικά, σλοβενικά, ουγγρικά, ρουμανικά, βουλγαρικά, λευκορωσικά και αλβανικά. “Σημασία δεν είχε ο αριθμός των ακροατών αλλά η κατάσταση ανάγκης τους”. Ακόμα και οι μικρές καθολικές κοινότητες έπρεπε να μπορούν να διατηρούν την πίστη τους, αισθανόμενες πνευματικά κοντά στη Μητέρα Εκκλησία.
Η ακρόαση του Σταθμού σε κάποιες από αυτές τις χώρες, σε συγκεκριμένες περιόδους, αποτέλεσε αιτία διώξεων.
Μετά το 1960 ο Ραδιοσταθμός αύξησε τις δυνατότητες του για να προσεγγίσει την Αφρική και την Ασία με προγράμματα σε αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά. αμαρίκο, igrigna και αγγλικά, αραβικά, παστούν κ.ά. αντίστοιχα.
Ιστορικές έχουν μείνει οι μεταδόσεις του κατά τη διάρκεια των συνεχών ταξιδιών του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ (περίπου 1980 – 2000) όπου συχνά οι τοπικές κυβερνήσεις (Πολωνία επί Γιαρουζέλσκι, Χιλή επί Πινοσέτ…), μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ, προσπαθούσαν να λογοκρίνουν τους λόγους του Πάπα, αλλά δεν μπορούσαν να ελέγξουν το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βατικανού που μετέδιδε την πραγματικότητα.
Τέλη του 80 στο Σταθμό απασχολούνταν 400 άτομα από 60 εθνότητες, Σήμερα ο Σταθμός εκπέμπει πρόγραμμα σε 47 γλώσσες.
Επόμενοι Διευθυντές υπήρξαν οι π. Antonio Stefanizzi (1953), Giacomo Mategani, Robeto Tuzzi και από το 1991 ο μετέπειτα εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού (2006 – 16) π. Federico Lombardi τον οποίο είχε διαδεχθεί ο π. Andrzej Koprowski.
O Σταθμός συνεχίζει την πλούσια δράση του και τα 100 χρόνια συνεχούς προγράμματος είναι κοντά!

Πληροφόρηση από άρθρο του π. Antonio Spadaro στην “Civilta Cattolica
Φωτογραφία από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου