Αναγεννητής της Εκκλησίας ο Επίσκοπος Yves Ramousse, στη Καμπότζη

Αναγεννητής της Εκκλησίας ο Επίσκοπος Yves Ramousse, στη Καμπότζη

ΚΑΜΠOTZH_ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ_YVES_RAMOUSSE.png

Είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στη μαρτυρική Εκκλησία της Ασιατικής αυτής χώρας, οπότε χρειάζονται κάποια ιστορικά και στατιστικά στοιχεία.
Ο Χριστιανισμός έφθασε από Πορτογάλους Δομηνικανούς, τον 16 αι. Εξαρχής στη χώρα ζούσαν Χριστιανοί από γειτονικές, όπως το Βιετνάμ, ή άλλες ασιατικές, όπως η Ιαπωνία, περιοχές.
Το 1850 δημιουργήθηκε το Αποστολικό Βικαριάτο της Phnom Penh (Πνομ Πενχ). H Καμπότζη ήταν υπό Γαλλική επιρροή, επομένως και η Καθολική Εκκλησία, ελλείψει αυτόχθονα κλήρου έστελνε γαλλόφωνους ιερείς.
Στα μέσα 1970 οι Καθολικοί ήταν 55.000 περίπου.
Ο Yves Ramousse γεννήθηκε το 1928 στη γαλλική πόλη Senbadel. Αποφάσισε να γίνει Ιεραπόστολος στην Ανατολή και απευθύνθηκε στην αντίστοιχη “Αποστολή” στο Παρίσι. Χειροτονήθηκε και στάλθηκε στην Καμπότζη το 1957. Σε ηλικία μόλις 34 ετών, το 1962 έλαβε την Επισκοπική χειροτονία, αναδειχθείς Αποστολικός Βικάριος του Πνομ Πενχ. Έλαβε μέρος σε αρκετές συνεδρίες της Β Συνόδου του Βατικανού. Εκεί γνώρισε και 2 Ιεράρχες από το Σιάμ και συναποφάσισαν να συστήσουν τη Σύνοδο Ιεραρχίας Σιαμ – Καμπότζης, για να απομακρυνθούν από την ισχυρή επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας του Βιετνάμ. Ο Ιεράρχης μερίμνησε για τη μετάφραση της Βίβλου στα καμποτζιανά, τη χρήση της γλώσσας στη Θεία Λειτουργία και τη μελέτη του Βουδισμού. Προσπάθησε να μορφώσει ντόπιους ώστε να δημιουργηθεί τοπικός κλήρος.
Ζήτησε και αποκόμισε από την Αγία Έδρα τη δημιουργία άλλων 2 Βικαριάτων, στις περιοχές Pattembang και Combong Cham. Όμως οι “Ερυθροί Χμερ” του Πολ Ποτ προελαύνουν ήδη στη χώρα…
Ο Σεβασμιότατος Ramousse, προβλέποντας τη μοίρα των Ευρωπαίων που ζούσαν στη χώρα, χειροτόνησε Επίσκοπο τον αυτόχθονα π. Salas, που είχε σπουδάσει στη Γαλλία.
Οι ξένοι, κυρίως Βιετναμέζοι, έφευγαν μαζικά. Μετά την επικράτηση του καθεστώτος Πολ Ποτ, όλοι οι ξένοι, ιδιαίτερα οι Χριστιανοί, διατάχθηκαν να φύγουν από τη χώρα, ανάμεσα τους ο Γάλλος Καθολικός Ιεράρχης (1976).
Στη χώρα έμειναν περίπου 7.000 ντόπιοι Καθολικοί.
Την περίοδο της τρομοκρατίας των Ερυθρών Χμερ “εξαφανίσθηκαν” εκατοντάδες χιλιάδες “αντίπαλοι” του καθεστώτος, ανάμεσά τους ο Σεβασμιότατος Salas και οι 183 Μοναχές που είχαν παραμείνει στη χώρα…
Δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να διαφύγουν με βάρκες από τη χώρα, οι γνωστοί ως “ boat people”…
O Ιεράρχης σημείωνε πάντα την “κατάθλιψη” με την οποία έπρεπε να παλέψουν οι δεκάδες εκδιωχθέντες κληρικοί και μοναχοί / ές που απελάθηκαν ως “άχρηστοι” ενώ είχαν τόσα να προσφέρουν στο λαό της Καμπότζης! Ο ίδιος, ευτυχώς, δεν το έβαλε κάτω και, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ιταλική “Αποστολή” που ετοιμάζει Ιεραποστόλους (PIME) κατόρθωσαν να διασώσουν πάνω από 2000 άτομα, που εγκατέλειψαν σε βάρκες τη χώρα.
Το 1990 επέστρεψε στην κατεστραμμένη από τους Χμερ χώρα, μαζί με 3 ιερείς, επικεφαλής Επιτροπής βοηθείας της Καθολικής Εκκλησίας. Με υπομονή, μεθοδικότητα και έχοντας κρατήσει επαφές και φιλίες, ανάμεσα στις οποίες ο ίδιος ο Βασιλιάς Σιχανούκ, κατάφερε σταδιακά να ξανακτίσει τις κατεστραμμένες Εκκλησίες και να ανασυστήσει τις Καθολικές κοινότητες.
Την περίοδο 1992 – 2001 επανήλθε επίσημα ως Αποστολικός Βικάριος της πρωτεύουσας.
Το 1994 αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις με την Αγία Έδρα και το 1997 η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίσθηκε ως θρησκευτικός θεσμός της χώρας, από “σωματείο” ως τότε.
Όλα αυτά χάρη στο Σεβασμιότατο Ramousse!
Ο Ιεράρχης παρέμεινε στη χώρα, μετά την παραίτησή του, τo 2001, για άλλα δώδεκα χρόνια, ως το 2013. Επέστρεψε στη Γαλλία, όπου αποβίωσε από covid, σε ηλικία 93 ετών, στις 26-2-2021.
Η Καθολική Εκκλησία της Καμπότζης συνεχίζει να χωρίζεται σε 3 Επαρχίες: το Αποστολικό Βικαριάτο της Πνομ Πενχ και τις άλλες 2 Αποστολικές Περιφέρειες (και όχι Βικαριάτα, πλέον).
Σε συνολικό πληθυσμό περίπου 16,5 εκατομμύρια, οι Καθολικοί είναι 22.000 περίπου, κατανεμημένοι σε 58 ενορίες. Εξυπηρετούνται από 66 Ιερείς εφημεριακού κλήρου, 102 Ιερομονάχους και Μοναχούς και 155 Μοναχές

Πληροφορίες και φωτογραφία Ιεράρχη από AsiaNews.it
Ιστορικά και στατιστικά στοιχεία από διαδίκτυο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου