Η ιστορία του Χριστιανισμού στο Ιρακ & στην γύρω περιοχη

Η ιστορία του Χριστιανισμού στο Ιρακ & στην γύρω περιοχη

ΙΡΑΚ_Η_ΙΣΤΟΡΙΑ_ΤΟΥ_ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ_ΣΤΗΝ_ΠΕΡΙΟΧΗ.jpg

 

Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή ως εδάφη με έντονη, ιστορικά, Ισλαμική κυριαρχία και ξεχνάμε ότι η Χριστιανική παρουσία είναι έντονη πολύ πριν την εμφάνιση του Μωάμεθ!
Στην περιοχή ο Χριστιανισμός έγινε γνωστός από τον Απόστολο Θωμά, στο ταξίδι του προς την Ινδία και εδραιώθηκε.
Άνθησαν Χριστιανικές Κοινότητες και στάλθηκαν “Απόστολοι του Ευαγγελίου” μέχρι την Άπω Ανατολή.
Αρχές του 11ου αιώνα η Εκκλησία της Ανατολής περιελάμβανε 200 Επισκοπές και σχεδόν το 1/2 του τότε χριστιανικού πληθυσμού!
Η αύξηση του Ισλαμικού κινδύνου και η διαίρεση των Εκκλησιών συνετέλεσε στη συνεχή φυγή των Χριστιανών τους επόμενους αιώνες. Ακόμα και πριν 100 χρόνια η Χριστιανική παρουσία στο Ιράκ έφθανε το 30%, όμως πλέον με δυσκολία αγγίζει το 2%.
Οι κάτοικοι είναι Μουσουλμάνοι κατά 97% – 61% Σιΐτες και 36% Σουνίτες.
Οι Χριστιανοί προέρχονται από 12 διαφορετικές “παραδόσεις”, αποτέλεσμα της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, τις κατωτέρω:
1. Χαλδαίοι Καθολικοί: Είναι τα 2/3 των Χριστιανών της χώρας. Η τελευταία “μεγάλη φυγή” ξεκίνησε μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά Σαντάτ…
Αρκετές χιλιάδες έφθασαν κα στη χώρα μας, όπου παρέμειναν για 20ετία, πλέον έχουν φύγει προς ΗΠΑ κυρίως, όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες τους. Το Πατριαρχείο τους παραμένει στη Βαγδάτη, με τωρινό Πατριάρχη τον Καρδινάλιο Louis Raphael SAKO, οι δε πιστοί του υπερβαίνουν το 1.000.000, σε Ιράκ, Ιράν, Συρία, Ιορδανία και διασπορά (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη).
2. Εκκλησία των Ασσυρίων (Ορθόδοξοι): Της ίδιας προέλευσης, με δύο Πατριάρχες και συνολικό ποίμνιο 300.000 άτομα.
3. Σύριοι Καθολικοί: Αποτελούν το 9% των Χριστιανών της χώρας. Το Πατριαρχείο τους είναι στο Λίβανο, με τωρινό Πατριάρχη τον Ignace Youssef III Yunan και συνολικό ποίμνιο 175.000 άτομα.
4. Σύριοι Ορθόδοξοι (Ιακωβίτες): Αποτελούν το 10% των Χριστιανών της χώρας. Το Πατριαρχείο είναι στη Δαμασκό της Συρίας. Συνολικό ποίμνιο 750.000 άτομα.
5-6. Αρμένιοι Καθολικοί και Ορθόδοξοι: Δεν ξεπερνούν μαζί τα 10.000 άτομα. Είναι μικρές Κοινότητες με ιστορία πολλών αιώνων.
7. Καθολικοί Λατινικού Τυπικού: Υπολογίζονται σε 4.000 περίπου, διαφόρων προελεύσεων, με “Αρχιεπίσκοπο Βαγδάτης για τους Λατίνους” το Λιβανέζο Σεβασμιότατο Jean Benjamin Sleisman.
8-9. Ελληνομελχίτες Καθολικοί και Ελληνορθόδοξοι.
10. Κόπτες.
11. Πιστοί διαφόρων Προτεσταντικών Εκκλησιών.
12. Αγγλικανοί: 200 άτομα περίπου, λόγω παλαιότερης, αγγλικής κυριαρχίας…

Πληροφόρηση και φωτογραφία Καθολικού Καθεδρικού Ναού από το Ιρακινό Κουρδιστάν από Πρακτορείο ΖΕΝΙΤ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 16 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 40-45) Έρχεται στον Ιησού ένας

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑΞΟΣ

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.1.2025

Οικισμός Ενορία 18-19 Ιανουαρίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 19/1 Κυριακή 16:00 Θεία Λειτουργία  Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 19/1 Κυριακή 09:00 Θεία Λειτουργία

Mελέτη του Ευαγγελίου

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15  Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 29-39) Κι όταν βγήκαν από τη