Η ιστορία του Χριστιανισμού στο Ιρακ & στην γύρω περιοχη

Η ιστορία του Χριστιανισμού στο Ιρακ & στην γύρω περιοχη

ΙΡΑΚ_Η_ΙΣΤΟΡΙΑ_ΤΟΥ_ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ_ΣΤΗΝ_ΠΕΡΙΟΧΗ.jpg

 

Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή ως εδάφη με έντονη, ιστορικά, Ισλαμική κυριαρχία και ξεχνάμε ότι η Χριστιανική παρουσία είναι έντονη πολύ πριν την εμφάνιση του Μωάμεθ!
Στην περιοχή ο Χριστιανισμός έγινε γνωστός από τον Απόστολο Θωμά, στο ταξίδι του προς την Ινδία και εδραιώθηκε.
Άνθησαν Χριστιανικές Κοινότητες και στάλθηκαν “Απόστολοι του Ευαγγελίου” μέχρι την Άπω Ανατολή.
Αρχές του 11ου αιώνα η Εκκλησία της Ανατολής περιελάμβανε 200 Επισκοπές και σχεδόν το 1/2 του τότε χριστιανικού πληθυσμού!
Η αύξηση του Ισλαμικού κινδύνου και η διαίρεση των Εκκλησιών συνετέλεσε στη συνεχή φυγή των Χριστιανών τους επόμενους αιώνες. Ακόμα και πριν 100 χρόνια η Χριστιανική παρουσία στο Ιράκ έφθανε το 30%, όμως πλέον με δυσκολία αγγίζει το 2%.
Οι κάτοικοι είναι Μουσουλμάνοι κατά 97% – 61% Σιΐτες και 36% Σουνίτες.
Οι Χριστιανοί προέρχονται από 12 διαφορετικές “παραδόσεις”, αποτέλεσμα της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, τις κατωτέρω:
1. Χαλδαίοι Καθολικοί: Είναι τα 2/3 των Χριστιανών της χώρας. Η τελευταία “μεγάλη φυγή” ξεκίνησε μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά Σαντάτ…
Αρκετές χιλιάδες έφθασαν κα στη χώρα μας, όπου παρέμειναν για 20ετία, πλέον έχουν φύγει προς ΗΠΑ κυρίως, όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες τους. Το Πατριαρχείο τους παραμένει στη Βαγδάτη, με τωρινό Πατριάρχη τον Καρδινάλιο Louis Raphael SAKO, οι δε πιστοί του υπερβαίνουν το 1.000.000, σε Ιράκ, Ιράν, Συρία, Ιορδανία και διασπορά (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη).
2. Εκκλησία των Ασσυρίων (Ορθόδοξοι): Της ίδιας προέλευσης, με δύο Πατριάρχες και συνολικό ποίμνιο 300.000 άτομα.
3. Σύριοι Καθολικοί: Αποτελούν το 9% των Χριστιανών της χώρας. Το Πατριαρχείο τους είναι στο Λίβανο, με τωρινό Πατριάρχη τον Ignace Youssef III Yunan και συνολικό ποίμνιο 175.000 άτομα.
4. Σύριοι Ορθόδοξοι (Ιακωβίτες): Αποτελούν το 10% των Χριστιανών της χώρας. Το Πατριαρχείο είναι στη Δαμασκό της Συρίας. Συνολικό ποίμνιο 750.000 άτομα.
5-6. Αρμένιοι Καθολικοί και Ορθόδοξοι: Δεν ξεπερνούν μαζί τα 10.000 άτομα. Είναι μικρές Κοινότητες με ιστορία πολλών αιώνων.
7. Καθολικοί Λατινικού Τυπικού: Υπολογίζονται σε 4.000 περίπου, διαφόρων προελεύσεων, με “Αρχιεπίσκοπο Βαγδάτης για τους Λατίνους” το Λιβανέζο Σεβασμιότατο Jean Benjamin Sleisman.
8-9. Ελληνομελχίτες Καθολικοί και Ελληνορθόδοξοι.
10. Κόπτες.
11. Πιστοί διαφόρων Προτεσταντικών Εκκλησιών.
12. Αγγλικανοί: 200 άτομα περίπου, λόγω παλαιότερης, αγγλικής κυριαρχίας…

Πληροφόρηση και φωτογραφία Καθολικού Καθεδρικού Ναού από το Ιρακινό Κουρδιστάν από Πρακτορείο ΖΕΝΙΤ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου