Άγιος Βαλεντίνος: το τριαντάφυλλο και τα αγκάθια, σύμβολο της οικογενειακής ζωής

Άγιος Βαλεντίνος: το τριαντάφυλλο και τα αγκάθια, σύμβολο της οικογενειακής ζωής

Υπάρχουν  μερικοί άγιοι για τους οποίους διαθέτουμε λίγες πληροφορίες για τη ζωή τους, αλλά περιβάλλονται από μια μεγάλη δίψα για αγιότητα. Αυτή είναι η περίπτωση του Αγίου Βαλεντίνου. Η ευαγγελική δράση του Βαλεντίνου έφτασε στ’ αυτιά του αυτοκράτορα Aureliano, ο οποίος πρώτα τον φυλάκισε και στη συνέχεια τον αποκεφάλισε στη Ρώμη, στις 14 Φεβρουαρίου 273. Η γιορτή του ιερομάρτυρα Βαλεντίνου συνδέεται με αρχαίες παγανιστικές λατρείες που ασκούνταν από  Έλληνες, Ιταλούς και Ρωμαίους στις 15 Φεβρουαρίου.  Αυτές οι τελετές είχαν την πρόθεση να ζητήσουν από τις θεότητες την κάθαρση των αγρών και τη γονιμότητα. Αυτή η λατρεία απαγορεύθηκε από τον Αύγουστο και αργότερα καταργήθηκε από τον Gelasioτο 494. Η Εκκλησία επιθυμεί να υπενθυμίσει την αξία της χριστιανικής δέσμευσης και της χάρης της γονιμότητας, θέτοντας τον εορτασμό του στις 14 Φεβρουαρίου.

Η χριστιανική γιορτή είχε ως σκοπό τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, ζητώντας τη μεσολάβησή του για να προστατεύει τα δεσμευμένα ζευγάρια που προετοιμάζονταν για το γάμο και για τα παντρεμένα ζευγάρια που επρόκειτο να καλωσορίσουν τα παιδιά που ο Θεός επιθυμεί να τους χορηγήσει.

Ο λόγος για τον οποίο ο Βαλεντίνος έγινε ο προστάτης μεσολαβητής των δεσμευμένων ζευγαριών και των συζύγων οφείλεται σε μια αφήγηση, σύμφωνα με την οποία ο Βαλεντίνος αρεσκόταν να δωρίζει στα δεσμευμένα ζευγάρια αρωματικά κόκκινα τριαντάφυλλα για να τους ευχηθεί μια ευτυχισμένη ένωση.

Ποιο είναι το μήνυμα που αφήνει ο βίος αυτού του σημαντικού αγίου της πρώτης Εκκλησίας; Ο Βαλεντίνος προσκαλεί ολόκληρη την Εκκλησία να ανανεώσει την ποιμαντική της οικογένειας. Σήμερα, ο γάμος είναι ένας θεσμός που απειλείται σοβαρά. Είναι τόσοι πολλοί οι σύζυγοι που χωρίζουν μετά από μερικά μόνο χρόνια γάμου, άλλοι αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης. Όλο και μεγαλύτερος γίνεται ο αριθμός αυτών που συμβιώνουν, υπάρχουν πολλά άτομα που επιλέγουν να ξαναπαντρευτούν ή πολλά άλλα επιλέγουν να έχουν περιστασιακές σχέσεις χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη μόνιμων δεσμεύσεων.

Το αδιάλυτο, η πιστότητα η γονιμότητα που αποτελούν τους θεμελιώδεις πυλώνες του έγγαμου βίου έχουν υποστεί σοβαρή επίθεση από το πνεύμα της παροδικότητας, της απιστίας και της στειρότητας. Η λέξη αγάπη συνεχώς χάνει την σημασία της από μια εγωιστική και ηδονιστική νοοτροπία, η οποία έχει αλλάξει το όραμα της σχέσης μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. Ο άλλος γίνεται αντιληπτός ως ένα εμπόδιο που πρέπει  να εξαλειφθεί και όχι ως ένας σύντροφος με τον οποίο θα μοιραστεί τη ζωή του. Ο άλλος γίνεται πολύ εύκολα η αιτία των προβλημάτων μια ολόκληρης ζωής αντί να είναι εκείνος που θα μας συνοδεύει στην πορεία της ύπαρξης.

Ο έγγαμος βίος απειλείται επειδή στερείται επαρκούς προετοιμασίας για το γάμο. Οι νέοι που αποφασίζουν να παντρευτούν στην Εκκλησία είναι θαρραλέοι για τη λήψη μιας απόφασης, που σήμερα θεωρείται πλέον ενάντια στο ρεύμα της εποχής. Το να επιλέξουμε να ζήσουμε για πάντα με ένα άτομο σίγουρα προκαλεί μεγάλο φόβο, αλλά η δύναμη της πίστης και της χριστιανικής ελπίδας δίνει τόλμη και θάρρος για να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, γνωρίζοντας ότι ο Ιησούς Χριστός θα είναι πάντα παρόν στη συζυγική σχέση.

Η ποιμαντική των νέων δεσμευμένων αποκτά ένα ρόλο πιο κεντρικό στη ζωή της Εκκλησίας. Τα προγαμιαία μαθήματα αποκτούν αξία αν πραγματοποιούνται, όχι μόνο λίγο πριν από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου, αλλά αν είναι ένα μεγαλύτερο στήριγμα στους μελλόνυμφους ακόμη και όταν το ζευγάρι βρίσκεται στη διαδικασία της λήψης της απόφασης για να παντρευτεί. Η επιλογή στην γαμήλια κλήση πρέπει να εξεταστεί. Οι σύζυγοι κατά τη διάρκεια της πορείας προετοιμασίας για το γάμο καλούνται να κατανοήσουν την πραγματική βούληση του Θεού στην εκπλήρωση της επιλογής τους. Θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να καταλάβουν ότι η πληρότητα της έγγαμης σχέσης τους δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή στη ζωή της πίστης της χριστιανικής κοινότητας.

Το άλλο βασικό ζήτημα είναι εκείνο της συνοδείας των οικογενειών κατά τη διάρκεια της αναμονής για την άφιξη των παιδιών, κατά τα χρόνια της εκπαίδευσης των νέων και για να τους υποστηρίξουν ώστε να διατηρήσουν ζωντανή και γόνιμη τη μεταξύ τους σχέση ως σύζυγοι.

Ο Βαλεντίνος προσκαλεί κάθε ανθρώπινο ον να δωρίσει αρωματικά τριαντάφυλλα στους δεσμευμένους και στους συζύγους. Ένα τριαντάφυλλο συμβολίζει το δώρο της εγγύτητας, της ακρόασης και της κατανόησης. Το άρωμα της συγχώρεσης είναι η ευωδιά που καθιστά την οικογένεια σταθερή και αλληλέγγυα. Αν οι οικογένειες υποστηριχθούν γίνονται εν δυνάμει υποστηρικτές πολλών άλλων οικογενειών, οι οποίες γνωρίζοντας τις δυσκολίες, μπορούν να βοηθήσουν άλλες οικογένειες με τη μαρτυρία τους  και την υποστήριξή τους.

Δεν πρόκειται για το ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, αλλά για το ότι προσφέρουμε την προσωπική μαρτυρία μας, για το πώς η χάρη του Θεού επέτρεψε να βγούμε από μια κατάσταση παρεξηγήσεων και συγκρούσεων.

Τα τριαντάφυλλα είναι όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια που έχουν όμως και αγκάθια. Τα αγκάθια είναι μια υπενθύμιση για τις δυσκολίες των σχέσεων της οικογενειακής ζωής κατά την οποία ο καθένας καλείται να ζήσει παραμένοντας δίπλα στον άλλο. Η ομορφιά του χρώματος και η τρυφερότητα των πετάλων δεν αποτελούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τριαντάφυλλου. Μια καλή ποιμαντική φροντίδα της οικογενειακής ζωής θα πρέπει να αναφέρεται και στα αγκάθια με τα οποία ένας σύζυγος δέχεται τσιμπήματα από τη σύζυγο, μια σύζυγος τραυματίζεται από το σύζυγο, ένας γονέας αισθάνεται πόνο από μια κατάσταση που δημιουργήθηκε από ένα παιδί, ή ένα παιδί υποφέρει από μερικές υπερβολικές στάσεις των γονέων.

Το να μιλάμε για τις χαρές και τις λύπες της οικογενειακής ζωής είναι η μαρτυρία για το ότι ο γάμος και η σχέση με τα παιδιά αποτελούν μια κλήση προς την αγιότητα η οποία οδηγεί στην ειρήνη και δίνει νόημα στο επίγειο προσκύνημα.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου