Πότε επιτέλους ο κοινός εορτασμός του Πάσχα;


 

Η Καθολική Εκκλησία είναι έτοιμη να δεχθεί, σε συνεργασία με όλους τους άλλους χριστιανούς, μια ημερομηνία για κοινό εορτασμό «της εορτής των εορτών» του Πάσχα του Κυρίου. Αυτό επιβεβαιώνει και πάλι ο Πάπας Φραγκίσκος  υπενθυμίζοντας ότι ήδη από την εποχή του Πάπα Παύλου του 6ου Και του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα μελετιόταν η δυνατότητα  του καθορισμού  από μέρους όλων των χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών μιας κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό της θεμελιώδους εορτής των Χριστιανών, του Πάσχα.

Για του Χριστιανούς η έλλειψη μιας συμφωνίας για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο. «Πότε αναστήθηκε ο δικός σου Χριστός; ο δικός μου αναστήθηκε σήμερα, ο δικός σου την ερχόμενη Κυριακή ή σε ένα μήνα!». Ντροπή μας!

Ο οικουμενισμός  δεν είναι ένα επί πλέον καθήκον που οφείλουμε να κάνουμε, αλλά μια εντολή αγάπης που ο Ιησούς εμπιστεύθηκε σε όλους τους χριστιανούς τη στιγμή που επρόκειτο να παραδοθεί στο θάνατο. Πρόκειται λοιπόν να αναζητήσουμε την ενότητα του σώματος του Χριστού που διαμοίρασαν οι αμαρτίες  που στο διάβα  των αιώνων διέπραξαν οι χριστιανοί ανατολής και δύσης.

Η πρόταση για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα του Κυρίου βρίσκει συνεχώς υποστηριχτές  μεταξύ όλων των χριστιανικών δογμάτων.

Τι πάθαμε εμείς οι Έλληνες Καθολικοί οι οποίοι εδώ και σαράντα χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη και της Εκκλησίας της Ρώμης, αποφασίσαμε να μην κοιτάζουμε τη σελήνη αλλά το πνευματικό όφελος των πιστών και κάθε χρόνο να συνεορτάζομε το Πάσχα μαζί με τους αδελφούς μας Ορθοδόξους.  Όχι μόνο δεν πάθαμε τίποτε αλλά και βοηθήσαμε όλες τις μικτές οικογένειες να γιορτάζουν ένα Πάσχα κάθε χρόνο.

Και διερωτώμαι: τι εμποδίζει πχ την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική κοινότητα της Ρώμης να συνεορτάζει το Πάσχα μαζί με τους Αδελφούς Καθολικούς Χριστιανούς της Ρώμης!

ΤΙ εμποδίζει τους χριστιανούς να συνεορτάζουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα όλοι μαζί. Δεν είναι όλοι μαθητές του ίδιου Χριστού.

Ο Χριστός μας όρισε πότε θα γιορτάζουμε τα γενέθλιά του ή την Ανάσταση του; Οι άνθρωποι της Εκκλησίας το αποφάσισαν. Και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι της Εκκλησίας που μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, όπως τότε και να ορίσουν μία κοινή  ημερομηνία για τον εορτασμό  του Πάσχα;

Ο Κύριος πότε άραγε χαίρεται περισσότερο;

–      Όταν βάζουμε πάνω από το Ευαγγέλιο κάποιους  ανθρώπινους νόμους και αρχές ή

–      Όταν όλοι μαζί οι μαθητές Του, αδελφωμένοι, αγαπημένοι και ενωμένου ψάλλουμε εν ενί στόματι και μια καρδία το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», που είναι το θεμέλιο της χριστιανικής πίστης μας;

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Από την απόλυτη μη βία του Ευαγγελίου, στη Θεολογία του δίκαιου πολέμου (του Σεβ. Ιωάννη)

Αγαπητοί αναγνώστες, Επειδή μερικά από τα κείμενα μου, κυρίως στην πρώτη περίοδο, ήταν εξαιρετικά μακροσκελή και αναλυτικά, έχω την εντύπωση πως πέρασαν απαρατήρητα. Αποφάσισα, λοιπόν,

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου