Άγιοι Τόποι: η βοήθεια των εφημερίων προς τους πιστούς σε καιρό περιορισμού
Πνευματική εγγύτητα, όμως σίγουρα το ίδιο συγκεκριμένη: είναι εκείνη που τέθηκε σε εφαρμογή από τις ενορίες των Αγίων Τόπων για να συνεχίσουν να βοηθούν τους πιστούς ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της πανδημίας του «κορωνοϊού». Υπήρχαν πολλές και διάφορες, πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από την ιστοσελίδα της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων: «Οι μοναχοί που εργάζονται στην ενορία του Σωτήρα στην Ιερουσαλήμ, για παράδειγμα, έχουν σχηματίσει μια μικρή επιτροπή όπου ο καθένας έχει το καθήκον του, όπως η βίντεο-κατήχηση, για τα παιδιά του Χρίσματος ή συναντήσεις μέσω του Διαδικτύου με τους Φραγκισκανούς νέους κάθε δύο εβδομάδες». Την ημέρα του Πάσχα, ο εφημέριος αδ. Amjad Sabbara, τηλεφώνησε στους ενορίτες του ώστε εκείνοι να αισθανθούν «την εγγύτητα του εφημερίου». Με την βοήθεια οχτώ νέων και της επιτροπής έκτακτων αναγκών η ενορία φροντίζει επίσης «πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», που συχνά μπαίνουν σε καραντίνα σε μικρούς χώρους και βιώνουν οικονομικά προβλήματα.
Η βοήθεια στους ενορίτες με δέματα φαγητού, ιστιόποτου και του ήχου της καμπάνας
Και η ενορία της Αγίας Αικατερίνης στη Γέννηση της Βηθλεέμ φροντίζει τους πιο άπορους ανθρώπους: ο εφημέριος, αδ. Rami Asakrieh, σε συνεργασία με τις αρχές, επέλεξε τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για να λάβουν δέματα από τρόφιμα. Μια άλλη βοήθεια προέρχεται από την τεχνολογία: χάρη στο a Facebook, η ενορία καταφέρνει να είναι κοντά σε πάνω από πέντε χιλιάδες πιστούς, διοργανώνοντας υλικές και πνευματικές συναντήσεις μέσω streaming από τον ιστότοπο. Το ίδιο ισχύει και για την ενορία του Αγίου Giovanni ad Acri όπου ο εφημέριος αδ. Toufic Bou Merhi, τέλεσε μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης το Πασχαλινό Τριήμερο, σε πνευματική κοινωνία με περίπου 120 πιστούς. Όχι μόνο αυτό: κάθε Δευτέρα το απόγευμα, πάντα μέσω του Διαδικτύου, ο εφημέριος κατηχεί τα παιδιά και τους νέους που θα λάβουν τα Μυστήρια της Ευχαριστίας και του Χρίσματος. Όμως η ζωντανή μετάδοση περιλαμβάνει και άλλους πιστούς, που σε αυτή την περίοδο της πανδημίας «επιθυμούν να εμβαθύνουν στην προσευχή», υπογραμμίζει ο αδ. Fr. Toufic.
Πιο ποικίλη, ωστόσο,, είναι η ενορία του Αγίου Αντωνίου στη Giaffa, όπου Αραβόφωνοι Χριστιανοί περισσότεροι από 1.500, και οι κοινότητες των Φιλιππινέζων, Αφρικανών και Ινδών μεταναστών είναι πολλές: την Κυριακή του Πάσχα, στις 12.00, ο εφημέριος αδ. Agustin Pelayo Fregoso, έδωσε μια ειδική ευλογία που προηγήθηκε του ήχου των καμπανών, καλώντας έτσι κάθε πιστό να γονατίσει στο σπίτι του εκείνη τη στιγμή. Επίσης δημιουργήθηκαν ομάδες προσευχής στο WhatsApp και το Zoom, ώστε να μπορούν οι ενορίτες όχι μόνο να παραμείνουν σε επαφή μεταξύ τους, αλλά να δείξουν την εγγύτητά τους στους μοναχούς που υπηρετούν την εκκλησία: «Πολλοί μας καλούν για να μας πουν πως αισθάνονται την νοσταλγία της ενοριακής κοινότητας – καταλήγει ο αδ. Pelayo Fregoso – αυτή η εγγύτητα ήταν, για εμένα, το πιο όμορφο πράγμα».
Μετάφραση: π. Ι.Σκλ.