Αγιατολάχ al-Sistani ένας μεγάλος άνθρωπος της ειρήνης

Αγιατολάχ alSistani “ένας μεγάλος άνθρωπος της ειρήνης

ΙΡΑΚ_ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ_AL-SISTANI.jpg

Στο αναμενόμενο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ από τις 5 ως τις 8-3-2021 η συνάντηση του Ποντίφικα με το μεγάλο Αγιατολαχ Ali al-Sistani, ηγετική μορφή του Σιϊτικού Ισλάμ, όχι μόνο στο Ιράκ, έχει ξεχωριστή σημασία. Αποδεικνύει ότι και στη συγκεκριμένη παράδοση του Ισλάμ υπάρχουν ανοικτά μυαλά (όπως αντίστοιχα στο Σουνιτικό Ισλάμ ο Μεγάλος Ιμάμης των Η.Α.Ε.). Επιπλέον, ο συγκεκριμένος 90χρονος ηγέτης, Ιρανικής καταγωγής, ο οποίος ζει στη Najaf, όπου θα συναντήσει και τον Πάπα Φραγκίσκο, έχει αποδείξει στη μακρά ζωή του ότι είναι άνθρωπος της ΕΙΡΗΝΗΣ, όπως του αναγνωρίζεται από τους Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες της περιοχής
Μερικές χαρακτηριστικές παρεμβάσεις του τα τελευταία χρόνια:
— Το Νοέμβριο 2019 ο Πατριάρχης των Χαλδαίων, Καρδινάλιος Sako, εξέφρασε δημόσια την πλήρη συμφωνία του με τον al-Sistani, ότι οι μεγάλες εξεγέρσεις των πολιτών ήταν δικαιολογημένες, εξαιτίας της βίας που ασκούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.
— Τον Ιανουάριο 2019, όταν εκπρόσωποι του ΟΗΕ που ερευνούσαν τα εγκλήματα του ISIS, τον επισκέφθηκαν, τους ξάφνιασε ευχάριστα, ζητώντας τους να ερευνήσουν τις βιαιότητες κατά των Yazidi στη Συρία των Χριστιανών στη Μοσούλη και των Τουρκμένιων στο Tal Afar.
— Το 2017 ζήτησε δημόσια την επιστροφή των εκδιωχθέντων εξαιτίας των πολέμων Χριστιανών (Χαλδαίων, Συρίων και Ασσυρίων) στις πατρογονικές τους περιοχές.
— Το 2014, συζητώντας με εκπροσώπους του “Αγίου Αιγιδίου”, που τον επισκέφθηκαν, δήλωσε ότι οι απειλές κατά των Χριστιανών του Ιράκ είναι απειλή κατά της ακεραιότητας όλης της χώρας!
— Το 2005 Ιρακινοί Καθολικοί, που ζουν στις ΗΠΑ, τον είχαν προτείνει για Νόμπελ Ειρήνης, με το σκεπτικό ότι “δείχνει ειρηνικούς τρόπους για να αντιμετωπίζονται σύνθετες, πολιτικές και κοινωνικές, προκλήσεις, καταδικάζοντας την τρομοκρατία”.
Την ίδια χρονιά, μετά το θάνατο του Ιωάννη – Παύλου Β΄, είχε αναφέρει ότι “ο εκλιπών υπήρξε άνθρωπος της ειρήνης και του διαλόγου και ήταν, ως Πάπας, σεβαστός για όλες τις θρησκείες”.
— Το 2003, όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στη χώρα και κατέλυσαν το Μπααθικό καθεστώς, βγήκε δημόσια να προστατεύσει το Χριστιανικό πληθυσμό της χώρας, από την κατηγορία ότι είναι η “5η φάλαγγα” των δυτικών δυνάμεων…
Αυτόν τον σπουδαίο θρησκευτικό ηγέτη θα συναντήσει ο Ποντίφικας!

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Πρακτορείο FIDES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου