Αφέθηκε ελεύθερος ο βοηθός Επίσκοπος Moses Chikwe

Αφέθηκε ελεύθερος ο βοηθός Επίσκοπος της επισκοπής Owerri,
Σεβασμιότατος Moses Chikwe

Αφέθηκε.jpeg

Ο βοηθός Επίσκοπος της επισκοπής Owerri, Σεβασμιότατος Moses Chikwe, και ο οδηγός του αφέθηκαν ελεύθεροι προχθές περίπου στις 10 μμ. στη Νιγηρία. Απελευθερώθηκαν από τους απαγωγείς που τους είχαν επιτεθεί και απήγαγαν τη νύχτα της 27ης Δεκεμβρίου 2020 κοντά στο σπίτι του Επισκόπου, καθώς επέστρεφαν από μια γιορτή σε μια ενορία

Αρχιεπίσκοπος Obinna: “Ο Σεβασμιότατος Chikwe δεν είναι τραυματισμένος, αλλά εξασθενημένος από την απαγωγή”.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον αρχιεπίσκοπο του Owerri, Σεβασμιότατο Antony J. Obinna, ευχαριστώντας τον Θεό για την απελευθέρωση των δύο απαχθέντων. “Επισκέφθηκα τον Επίσκοπο Chikwe, στην κατοικία του στις 10.45 μμ. – λέει ο Σεβασμιότατος Obinna – εμφανίστηκε και ένιωθε αδύναμος από την τραυματική εμπειρία” προσθέτοντας ότι ο οδηγός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για μια βαθιά πληγή που του δημιούργησαν οι απαγωγείς. Εκπρόσωπος της κρατικής αστυνομικής διοίκησης του Imo είπε ότι ο Επίσκοπος και ο οδηγός του απελευθερώθηκαν χωρίς να πληρώσουν λύτρα, χάρη στην αστυνομική επιχείρηση.

Η έκκληση του Πάπα στο Angelus την 1η Ιανουαρίου

Στο Angelus της πρώτης ημέρας του έτους, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει έκκληση για την απελευθέρωσή του, καθώς και για “όλους εκείνους που είναι θύματα παρόμοιων πράξεων, στη Νιγηρία” και για “την αγαπημένη χώρα για να βρει ασφάλεια, αρμονία και ειρήνη”.

Ο αρχιεπίσκοπος του Owerri, στο ανακοινωθέν, ευχαριστεί τον Πάπα Φραγκίσκο για την έκκλησή του και όλους τους επίσκοπους, ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς ανθρώπους που έχουν προσευχηθεί για το ευτυχές τέλος της απαγωγής. Ευχαρίστησε επίσης τον Αποστολικό Νούντσιο στη Νιγηρία, Αρχιεπίσκοπο Antonio G. Filipazzi, “για το ότι διατηρεί επικοινωνία και με τις αρχές του Βατικανού κατά τη διάρκεια αυτού του οδυνηρού γεγονότος”.

Η δέσμευση της νιγηριανής αστυνομίας για απελευθέρωση

Ο Obinna δήλωσε στη συνέχεια ότι είναι ευγνώμων στις αστυνομικές δυνάμεις των κρατών Imo και Anambra και των ομοσπονδιακών της Νιγηρίας, για τις κοινές προσπάθειές τους να επιτύχουν την απελευθέρωση του Σεβασμιοτάτου Chikwe και του οδηγού του. Υπενθυμίζουμε ότι το αυτοκίνητο του απαχθέντος επισκόπου βρέθηκε κοντά στον Καθεδρικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Owerri. Η αστυνομία ενεργοποίησε αμέσως δύο ειδικές ομάδες, την ομάδα γρήγορης παρέμβασης (Quit) και τη μονάδα κατά της απαγωγής (Aku). Στην περιοχή αυτή, νοτιοανατολικά της Νιγηρίας, υπάρχουν ένοπλες συμμορίες που δεν συνδέονται με τους τρομοκράτες του Μπόκο Χαράμ (οι οποίοι είναι παρόντες σε μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή, στα βόρεια) και πραγματοποιούν συχνές απαγωγές για εκβιασμό.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ένας ιερέας απήχθηκε για μια μέρα.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από αυτήν την απαγωγή, ένας άλλος καθολικός μοναχός απήχθηκε στο Imo, ο πατέρας Valentine Oluchukwu Ezeagu Oluchukwu Ezeagu. Ο ιερέας είχε απαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου από ένοπλους, ενώ πήγαινε στην κηδεία του πατέρα του, και αφέθηκε ελεύθερος στις 16 Δεκεμβρίου. Στις 30 Δεκεμβρίου, οι γυναίκες της Χριστιανικής Οργάνωσης Γυναικών (Cwo) είχαν οργανώσει πορεία στο Owerri μία πορεία διαμαρτυρίας για να ζητήσουν την απελευθέρωση του Επισκόπου και του οδηγού.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου