ΑΔΕΛΦΗ SOLANGE SIA : Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΠΙΤΖΑΝ

3

ΑΔΕΛΦΗ SOLANGE SIA : Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΠΙΤΖΑΝ

Η 44χρονη μοναχή του Τάγματος της “ Παναγίας του Γολγοθά ” είναι η πρώτη γυναίκα που έλαβε διδακτορικό θεολογίας από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Δυτικής Αφρικής, που βρίσκεται στο Αμπιτζάν. Αποτελεί πλέον κίνητρο για άλλες γυναίκες να διεκδικήσουν ισότιμο με τους άνδρες ρόλο, στη συντηρητική κοινωνία της Ακτής Ελεφαντοστού. Η ίδια, γραμματέας ήδη του Συλλόγου Καθολικών Θεολόγων της χώρας, αναφέρει ότι συναντά δυσκολίες απέναντι στους θεολόγους συναδέλφους της, για να την αποδεχθούν.
Η μοναχή σπούδασε στο Καθολικό Ινστιτούτο Παρισίων, όπου ολοκλήρωσε σπουδές φιλοσοφίας και κανονικού δικαίου ( 2001-2009) Αποφάσισε όμως, με παρότρυνση της ηγουμένης της και για να είναι πιο κοντά στην κουλτούρα της χώρας της, να συνεχίσει με διδακτορικό θεολογίας στο Αμπιτζάν, το οποίο ολοκλήρωσε το 2018. Ήδη από το 2010 διδάσκει σε καθολικά ιδρύματα της χώρας, όπως τα Ινστιτούτα των Λασαλιανών και των Ιησουιτών, ενώ από το 2019 ανέλαβε ως Διευθύντρια στο “ Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων και Ευάλωτων Ατόμων ” του Καθολικού Ιεραποστολικού Ινστιτούτου του Αμπιτζάν ( ICMA ). 
Εντός του Τάγματός της έχει αναλάβει την ευθύνη προετοιμασίας υποψηφίων μοναζουσών στο Kumassi. Η ίδια επέλεξε το μοναχικό βίο γνωρίζοντας από μικρή μια μοναχή στην περιοχή της, που είχε μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τη ζωή. Οι γονείς της, πιστοί καθολικοί συμφώνησαν και τη στήριξαν, βλέποντας ότι αυτό θα την έκανε ευτυχισμένη, παρόλο που επιθυμούσαν να κάνει οικογένεια και παιδιά.
Το ανεξάρτητο πνεύμα της και η όρεξη για μάθηση την έκαναν να διεκδικήσει και ως μοναχή ότι ισότιμα δικαιούται εντός εκκλησίας.

Πληροφορίες και φωτογραφία από LA CROIX AFRICA 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου