Τίθεται σε ισχύ από τον Ο.Η.Ε. η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

7

Τίθεται σε ισχύ από τον Ο.Η.Ε. η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Με την ένταξη της Ονδούρας, που έγινε επίσημη χθες το βράδυ μετά από εκείνη της Τζαμάικα και του Ναουρού που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα, η Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων συμπλήρωσε τις 50 επικυρώσεις που απαιτούνται για να τεθεί σε ισχύ. Για να παραχθεί αποτέλεσμα θα πρέπει να περάσουν ακόμη ενενήντα ημέρες και να φτάσουμε στις 22 Ιανουαρίου 2021. Σε κάθε περίπτωση, τρία χρόνια, τρεις μήνες και δεκαοκτώ ημέρες μετά την ιστορική έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 7 Ιουλίου 2017, η απαγόρευση των πυρηνικών είναι πραγματικότητα. Όλα αυτά συμβαίνουν με την έναρξη της εβδομάδας που από το 1978, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αφιερώσει στον αφοπλισμό.

Ένα σημαντικό βήμα
Επί της ουσίας, τα πυρηνικά όπλα καθίστανται παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ικανοποίηση εκφράζεται από την Διεθνή Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων (ican) – με τους Ιταλούς εταίρους της, Rete Italiana Pace e Disarmo e Senzatomica – , που έχει απονεμηθεί από την Επιτροπή του Όσλο, το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη δέσμευσή τους κατά των εξοπλισμών θανάτου. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 13.000 βόμβες στον κόσμο. Μιλάμε για 5 χώρες που έχουν νόμιμη κυριότητα – δηλαδή, που σέβονται τη Συνθήκη για τη Μη διάδοση (Tnp) – και είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα. Επίσης ως ιδιοκτήτες έχουν ανακηρυχθεί η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα. Αντιτιθέμενοι στην απαγόρευση ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που υποστηρίζουν τη θεωρία της αποτροπής. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με το Tnp, που υπογράφηκε το 1968 και τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα, πιστεύεται ότι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη μιας πυρηνικής επίθεσης είναι η απειλή της πλήρους καταστροφής του εχθρού.
Για να λειτουργήσει αυτό, οι χώρες που κατέχουν ατομικά όπλα θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμες να ξεκινήσουν – με κόστος δώδεκα εκατομμυρίων δολαρίων την ώρα – καθώς και να καθοδηγούνται από λογικούς ηγέτες. Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας εξόντωσης, με αυτόν τον μηχανισμό, δεν αποφεύγεται όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., Antònio Guterres. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς μόνο όταν δεν υπάρχουν πλέον πυρηνικά όπλα», επανέλαβε με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την τραγωδία της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, τον περασμένο Αύγουστο. Τις τελευταίες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 641 ψήφους υπέρ, πέντε κατά και 47 αποχές, ενέκρινε ένα ψήφισμα που ορίζει τη Συνθήκη ως «ουσιαστικό» βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου