ΛΕΤΤΟΝΙΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 90ΧΡΟΝΟ ΚΑΡΔΙNΑΛΙΟ JANIS PUJATS

4

ΛΕΤΤΟΝΙΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 90ΧΡΟΝΟ ΚΑΡΔΙNΑΛΙΟ JANIS PUJATS

Mέσα σε πανηγυρικό κλίμα η Λεττονία γιόρτασε τα 90χρονα του ιστορικού καθολικού Ιεράρχη της Janis Pujats. Σε μια χώρα όπου οι καθολικοί είναι το 1/6 του πληθυσμού, ο γηραιός καρδινάλιος είδε τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της χώρας να αναγνωρίζουν τη συμβολή του στην μεταπολεμική της ιστορία, κατά τη θεία λειτουργία της 15/11, στον καθολικό καθεδρικό ναό της Ρίγα.
Ο Καρδινάλιος Pujats γεννήθηκε την 14-11-1930 στην πόλη Noutreni και χειροτονήθηκε ιερέας το 1951. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Egili Levits “ επέδειξε δύναμη και κουράγιο στην πίστη του και ήταν δίπλα στο λαό στα δύσκολα χρόνια της σοβιετικής κατοχής ” ενώ ο Αρχιεπίσκοπος της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας Janis Venagu υπενθύμισε ότι “ η καρδιά του παλλόταν για τον οικουμενισμό σε εποχές που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής η συζήτηση για τις σχέσεις των εκκλησιών ”. Ο Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας και Επίσκοπος Liepaja, Σεβ/τατος Viktors Stulpins, είπε στον τιμώμενο ότι “ Σε ευχαριστώ που με δέχθηκες 12χρονο παιδί και με συνόδεψες στην ιεροσύνη, με αποτέλεσμα να είμαστε μαζί, σήμερα, εδώ. Η ζωή σου ήταν μια τεράστια άυλη κληρονομιά για τη Λεττονία ”. Ο Αρχιεπίσκοπος της Ρίγα, Σεβ/τατος Zbigniev Stankevich, είχε επίσης προσωπική αναφορά, ενθυμούμενος πόσα παιδιά απ` τις σοβιετικές περιοχές είχαν γίνει δεκτά στο Ιεροσπουδαστήριο της Ρίγα. “ Είμαι ένα από τα παιδιά αυτά, 8 από τα οποία έγιναν Επίσκοποι. Είμαστε η κληρονομιά σου και συνεχίζουμε την Αποστολή Σου ”

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Πρακτορείο SIR

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου