9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Άγιος Μαρκελλίνος ήταν επίσκοπος Ανκόνα της Ιταλίας. Πρόκειται για τον πρώτο επίσκοπο της πόλης του οποίου το όνομα είναι ιστορικά τεκμηριωμένο. Για αυτόν κάνει αναφορά ο άγιος Γρηγόριος ο Μέγας στους «Διαλόγους» του χωρίς όμως να διευκρινίζει τη χρονική περίοδο που καλύπτει την εκεί επισκοπική έδρα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση η θητεία του Μαρκελλίνου κάλυπτε μια περίοδο του δευτέρου μισού του 5ου αιώνα.

Ο Μαρκελλίνος ξεχωρίζει για τα θαυματουργικά σημεία ακόμα όταν ήταν εν ζωή. Το περισσότερο γνωστό θαύμα είναι η σωτηρία της πόλεως από μια καταστρεπτική πυρκαγιά. Ο άγιος επίσκοπος, που υπέφερε από ποδάγρα ζήτησε να τον οδηγήσουν στο μέτωπο της φωτιάς που ήδη κατέκαιγε μέρος της πόλης. Μόλις προσέγγισε τις φλόγες θαυματουργικά εξασθένησαν και έσβησαν. Σύμφωνα, επίσης με αυτή την παράδοση κράταγε στα χέρια του έναν τόμο ο οποίος έχει διασωθεί μέχρι σήμερα και θεωρείται σημαντικό λείψανο αυτού του γεγονότος. Τα φύλλα από περγαμηνή, πράγματι, στο περίγραμμά τους παρουσιάζουν σημάδια καψίματος. Πρόκειται για ένα κώδικα που περιέχει μεταξύ άλλων αποσπάσματα από τα Συνοπτικά Ευαγγέλιο και άλλα Λειτουργικά κείμενα και είναι γνωστός με την ονομασία Κώδικας του Ευαγγελιαρίου της Ανκόνα.

Τα Ιερά Λείψανα του αγίου Μαρκελλίνου φυλάσσονται στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Κυριάκου της Ανκόνα δίπλα στα λείψανα άλλων αγίων προστατών της πόλεως.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου