8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ GIUSTINIANI

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ GIUSTINIANI

Μέλος της γνωστής επιφανούς οικογένειας Giustiniani ο Λαυρέντιος απαρνήθηκε τους τίτλους, τη χλιδή των παλατιών και τον πλούτο της οικογένειάς του και επιδόθηκε στον ασκητικό βίο. Γεννήθηκε στη Βενετία την 1η Ιουλίου 1380 και ήταν γιός του Βερνάρδου Giustiniani και της Κουερίνα Querini. Το 1404 χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν προτροπής του επίσης ιερέα θείου του, μαζί με άλλους ιερείς αποσύρεται στο νησί του Αγίου Γεωργίου στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και ιδρύει την μοναχική κοινότητα των Κανονικών του Αγίου Γεωργίου, υιοθετώντας τον κανονισμό του Αγίου Αυγουστίνου. Το 1407 χειροτονήθηκε ιερέας και γίνεται ηγούμενος της μονής. Παράλληλα με το λιτό και ασκητικό βίο συνέγραψε αρκετά θεολογικά κείμενα προσφέροντας στους αναγνώστες του έναν οδηγό προσωπικής εσωτερικής μεταρρύθμισης και ωρίμανσης της πίστεως.
Το 1433 ο Πάπας Ευγένιος ο 4ος γνωρίζοντας καλά τις ικανότητες και τις αρετές του Λαυρεντίου τον ονομάζει επίσκοπο Καστέλλου. Ο Λαυρέντιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την εκλογή αλλά τελικά υπακούει. Το 1451 ο Πάπας Νικολός ο 5ος μεταφέρει την πατριαρχική έδρα από το Grado στη Βενετία θέτοντας τον Λαυρέντιο ποιμένα της πρωτεύουσας της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο ο Λαυρέντιος θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος Πατριάρχης Βενετίας.
Από τη νέα του θέση, χάρη στην ταπεινοφροσύνη και την αγιότητά του, κατόρθωσε να θεραπεύσει τη ρήξη ανάμεσα στην Εκκλησία και την πολιτική εξουσία. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1456 και αγιοποιήθηκε το 1690 από τον Πάπα Αλέξανδρο τον 8ο. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 7 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου