8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΜΟΝΑΧΟΥ

8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΜΟΝΑΧΟΥ

O Juan Ciudad, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στο Montemor-o-novo στην Πορτογαλία στις 8 Μαρτίου 1495.
Σε ηλικία μόλις οχτώ ετών απέδρασε από το σπίτι και έφτασε στο Oropesa της Nuova Castiglia. Οι κάτοικοι της πόλης μη γνωρίζοντας τίποτε για το μικρό Ιωάννη άρχισαν να τον αποκαλούν Ιωάννη του Θεού, όνομα με το οποίο στη συνέχεια έμεινε γνωστός.
Μέχρι τα 27 του χρόνια ασχολήθηκε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και στη συνέχεια εντάχτηκε στο ένοπλο σώμα συμμετέχοντας σε πολυάριθμες μάχες. Έχοντας αποκτήσει χρήματα από τη στρατιωτική του καριέρα περιπλανήθηκε στη μισή Ευρώπη φτάνοντας να κάνει τον εργάτη στην Αφρική, τον πλανόδιο έμπορο στο Γιβραλτάρ μέχρι που εγκαταστάθηκε στη Γρανάδα όπου άνοιξε ένα μικρό βιβλιοπωλείο.
Ήταν τότε που ο Ιωάννης, ακούγοντας το κήρυγμα του Ιωάννη της Άβιλα, θα αλλάξει τελείως τρόπο ζωής. Εγκατέλειψε τα πάντα, πούλησε τα βιβλία και το κατάστημά του, ακόμα και τα παπούτσια και τα ενδύματά του χάρισε στους φτωχούς και βγήκε ζητιάνος να ζητά ελεημοσύνη στους δρόμους της πόλης. Η φιλανθρωπία του κόσμου προς τον Ιωάννη μοιράζονταν στους φτωχούς. Αυτό παρεξηγήθηκε από κάποιους που τον έκλεισαν σε ψυχιατρικό ίδρυμα, θεωρώντας πως η φιλανθρωπία του ήταν ένδειξη κάποιας νοητικής ανωμαλίας.
Μέσα στο ίδρυμα ο Ιωάννης θα συνειδητοποιήσει την άγνοια του προσωπικού σχετικά με φροντίδα των ασθενών με ψυχολογικά προβλήματα που πραγματοποιούταν με μεθόδους που βασιζόταν στα βασανιστήρια. Έτσι, μόλις κατόρθωσε να αποδράσει από εκείνη την κόλαση, ίδρυσε με τη βοήθεια ευεργετών, το δικό του νοσοκομείο.
Παρόλο που δεν είχε ποτέ παρακολουθήσει μαθήματα ιατρικής αποδείχτηκε καλύτερος ακόμα και από τους ίδιους τους γιατρούς, ειδικά στις ασθένειες που ήταν ψυχολογικής και νοητικής φύσεως, εγκαινιάζοντας την ψυχανάλυση για την οποία θα καυχηθεί τέσσερις αιώνες αργότερα ο Freud και οι μαθητές του. Η φροντίδα του πνεύματος ήταν η προϋπόθεση για την αποτελεσματική φροντίδα του σώματος.
Ο Ιωάννης του Θεού συγκέντρωσε τους συνεργάτες του σε μια μεγάλη μοναχική οικογένεια, το Τάγμα των Αδελφών Οσπιταλιέρων περισσότερο γνωστό ως Fatebenefratelli.
Απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών ανήμερα των γενεθλίων του το 1550. Το 1690 πραγματοποιήθηκε η αγιοκατάταξή του ενώ ο Πάπας Λέων ΙΓ τον ανακήρυξε προστάτη των νοσοκομείων

(π.Γ.Π)
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου