8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Διετέλεσε επίσκοπος της πόλης της Κορίνθου. Οι ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του του Διονυσίου προέρχονται από τον άγιο Ιερώνυμο (De viris illustribus, XXVII) και από τον Ευσέβιο της Καισαρείας που εξυμνεί τον αποστολικό ζήλο του ενώ επίσης διέσωσε μερικά σημαντικά μέρη οκτώ επιστολών του Διονυσίου προς τις Εκκλησίες των Αθηνών, των Λακεδαιμονίων, της Νικομήδειας, της Γόρτυνας, της Κνωσού και της Ρώμης. Αυτά τα αποσπάσματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά και την θρησκευτική κατάσταση των πόλεων και των περιφερειών εκείνων.
Αξιοσημείωτο είναι το απόσπασμα από την επιστολή προς τους χριστιανούς της Ρώμης: «Κληρονομήσατε από τους προγόνους σας τη συνήθεια να παρέχετε φροντίδα με διάφορους τρόπους στους πιστούς, και να αποστέλλετε βοήθεια σε πολλές Εκκλησίες παρούσες σε κάθε πόλη. Μετριάσατε έτσι τα βάσανα των αναγκεμένων και σταθήκατε κοντά στους καταδικασμένους σε καταναγκαστικές εργασίες στα ορυχεία αδελφούς με βοηθήματα που εσείς, Ρωμαίοι, στέλνετε πάντοτε, σύμφωνα με τα ήθη των πατέρων σας, τα οποία ο μακάριος επίσκοπός σας Σωτήριος, όχι μόνο διατήρησε αλλά και αύξησε […] προτρέποντας τους αδελφούς με λόγια μακαρισμών, όπως κάνει ένας στοργικός πατέρας με τα παιδιά του».
Παρότι τα αίτια του θανάτου του δεν είναι επιβεβαιωμένα επικρατεί η αντίληψη πως πρόκειται για άγιο μάρτυρα της πίστεως

(π.Γ.Π.)
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 31 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου