70 χρόνια από το θάνατο του Γκάντι, πατέρα της μη βίας

70 χρόνια από το θάνατο του Γκάντι, πατέρα της μη βίας

Δολοφονημένος από έναν εξτρεμιστή που αντιτιθότανστην πολιτική του για τις μειονότητες και το Πακιστάν, ο Γκάντι θεωρείται ο πατέρας της ανεξάρτητης Ινδίας. Σεβασμιότατος Machado: «Για εμάς τους Ινδούς αποτελεί ακόμη πηγή έμπνευσης».

Πριν από εβδομήντα χρόνια στο Νέο Δελχί, δολοφονήθηκε ο MahatmaGandhi, κεντρική φιγούρα της ινδικής ανεξαρτησίας και υποστηρικτής της μη βίας και της πολιτικής αντίστασης. Αναμένοντας τον μεγάλο εορτασμό που θα γίνει του χρόνου στην Ινδία και σε ολόκληρο τον κόσμο για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, ο σεβασμιότατος FelixMachado, επίσκοπος του Vasai, θυμίζει τη σημασία της προσωπικότητάς του για τη σύγχρονη Ινδία.

Απ. – Επίσημα, ο Mahatma Gandhi είναι για την Ινδία, ο Πατέρας του έθνους. Αυτό που έκανε ο Gandhi για την Ινδία αποτέλεσε πραγματικά το θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πολιτισμού βασισμένου στην αγάπη, το διάλογο και τις ηθικές αξίες. Τα 70 χρόνια αντιστοιχούν σχεδόν στην ηλικία μου: γεννήθηκα αμέσως μετά το θάνατο του Mahatma Gandhi, και ακόμη και σήμερα με ωθεί με τη φλόγα που εκείνος έδωσε σε ολόκληρη τη χώρα. Το Ινδικό Σύνταγμα, μέχρι τα θεμέλια της δημοκρατίας του έθνους, έχει τις ρίζες του βαθιά σε όσα είπε και έκανε ο Gandhi, λειτουργώντας και ως ένας οδηγός για τους άλλους. Επομένως, η επέτειος των 70 ετών από το χαμό του είναι για εμάς πραγματικά μια μέρα που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, αλλά που αντιθέτως πρέπει να εορτάζουμε. Κανείς δεν αμφιβάλλει ούτε τολμά να αλλάξει αυτό που οι Ινδοί πιστεύουν γι αυτόν: ο Gandhi είναι πραγματικά ο πατέρας του έθνους μας.

Ερ. – Πέρα από τους νόμους και το Σύνταγμα – την επιθυμία για ένα ανεξάρτητο κράτος -, τι έχει απομείνει από τη σκέψη του Gandhi στη σημερινή Ινδία;

Απ. – Όταν ο κόσμος μιλά για μια καθαρή πολιτική, αυθεντική, για αξίες, δημιουργική, εμπνεόμαστε πάντα από τη σκέψη του Gandhi, επειδή ο ίδιος ήταν ένας άνθρωπος της πίστης. Η Ινδία είναι μια χώρα που αποτελείται από άτομα που πιστεύουν στο Θεό. Υπάρχουν διάφορες θρησκείες και διαφορετικές παραδόσεις αναφορικά με τον Ινδουισμό και ο Gandhi παρουσιάστηκε ως άνθρωπος της θρησκείας. Ο ίδιος ήταν Ινδουιστής, αλλά ήταν ανοιχτός και στις άλλες θρησκείες, κυρίως – θα έλεγε κανείς – στον Χριστιανισμό. Καθημερινά έκανε μια προσευχή, ακόμη και μαζί με άτομα από άλλες θρησκευτικές ομολογίες. Πρότεινε τα λόγια του Ιησού – εκείνα που σχετίζονται με το κήρυγμα πάνω στο βουνό – που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, ως πηγή ηθικών αρχών, κυρίως για όσους ασχολούνται με την πολιτική. Κάποιοι τότε, τον ρώτησαν γιατί το έκανε αυτό αφού ανήκε στην ινδουιστική θρησκεία. Ο Gandhi απάντησε: «Όλοι μας εμπνεόμαστε από τον Θεό μας. Και ο Θεός σύμφωνα με όλες τις θρησκείες, είναι μοναδικός και μας έχει βοηθήσει». Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει το πρόβλημα της εκκοσμίκευσης: στην Ινδία, από τη στιγμή που είναι παρούσες όλες οι μεγάλες θρησκείες, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο λαϊκισμός ως περιθωριοποίηση του Θεού και της θρησκείας – δεν αποτελεί αληθινό λαϊκισμό: είναι ένας ψεύτικος λαϊκισμός. Αυτό απορρέει από τη σκέψη του Γκάντι, και πάνω σε αυτές τις αρχές βασίζεται επίσης και το Σύνταγμά μας. Επομένως για εμάς, ακόμη και σήμερα, ο Gandhi παραμένει πηγή έμπνευσης.

Ερ. – Εκτός της Ινδίας, μια από τις πλέον αναγνωρισμένες αρχές που αποδίδονται στον Gandhi είναι εκείνη της μη βίας: ποια διδασκαλία μπορεί να μας το δώσει αυτό σε έναν κόσμο στον οποίο εξακολουθεί  – δυστυχώς – να υπάρχει σύγκρουση σε όλα τα μέρη του κόσμου;

Απ. – Ο Gandhi, την παραμονή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποίησε ένα ταξίδι σε ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό να πείσει τους τότε πολιτικούς αρχηγούς να μην ακολουθήσουν την οδό των όπλων και της βίας. Αυτή, σύμφωνα με εκείνον, θα οδηγούσε τον κόσμο στην καταστροφή. Σήμερα, ο Άγιος Πατέρας μας έχει αναλάβει τη μεγάλη πρωτοβουλία να πιέσει για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων: πιστεύω ότι αυτή  είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Και ο Gandhi πίστευε πολύ σε όλα αυτά. Αυτό που είχε προφητεύσει πριν από πολλά χρόνια, σήμερα βλέπουμε ότι είναι πραγματικό: οι συγκρούσεις στον κόσμο θα συνεχίζονται όσο εμείς δεν κάνουμε κάτι, ως ανθρώπινη οικογένεια. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτό το κάτι, να κηρύττουμε το μήνυμα της ειρήνης. Ο Gandhi επομένως, συνεχίζει να παραμένει για ολόκληρο τον κόσμο, ένας προφήτης.

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου