Εκείνος που υποφέρει από πείνα δεν μπορεί πλέον να περιμένει

Εκείνος που υποφέρει από πείνα δεν μπορεί πλέον να περιμένει

Επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου, υπογεγραμμένη από τον  καρδινάλιο Parolin, προς τους εκπροσώπους των διαφόρων χωρών που συγκεντρώθηκαν στην Αντίς Αμπέμπα και ο οποίοι συμμετέχουν στην 30η σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης με την υποστήριξη του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Αντίς Αμπέμπα, ο Φραγκίσκος διαβεβαιώνει για την υποστήριξή του στην πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή της Διακήρυξης του Malaboγια εντονότερη γεωργική ανάπτυξη και μετασχηματισμό και για τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης.

«Καθώς αναζητούμε τρόπους για την εξάλειψη της πείνας στην αφρικανική ήπειρο, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι «η δέσμευση να τεθεί τέλος στην πείνα μέχρι το 2025» εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την κλιματική αλλαγή και από τις συνέπειές της στη γεωργία, καθώς και από την αύξηση των συγκρούσεων που αποσταθεροποιούν μεγάλες περιοχές της ηπείρου». Ειδικότερα, γι αυτή την τραγική κατάσταση, ο Πάπας επικαλείται την διεθνή αλληλεγγύη επειδή διακυβεύονται εκατομμύρια ανθρωπίνων ζωών.

Η όλο και δυσκολότερη κατάσταση στην Αφρική – παρατηρεί ο Φραγκίσκος – απαιτεί μια νέα προσπάθεια και μια μεγαλύτερη συνεργασία υπέρ εκείνων των λαών που για διαφόρους λόγους, δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους». Για τον σεβασμό της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου, ο Ποντίφικας επικαλείται τις αρχές μιας ισότιμης δικαιοσύνης, ώστε να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες στρατηγικές και τα κατάλληλα σχέδια που πρέπει να στηρίξουν τα μέτρα που λήφθηκαν από την Αφρικανική Ένωση σε στενή συνεργασία με τον FAO. «Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πείνα δεν μπορούν πλέον να περιμένουν – δηλώνει ο Πάπας – ούτε θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την ανεπαρκή δράση».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενθαρρύνει την επιστροφή του πνεύματος της Διακήρυξης του Malabo, που ενέπνευσε αξιόλογες πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των αφρικανικών λαών από την απειλή της πείνας μέσα από την γεωργική δραστηριότητα και την παραγωγή τροφίμων σε κάθε χώρα και μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των αφρικανικών κυβερνήσεων και των διακυβερνητικών οργανισμών. Αυτός ο στόχος απαιτεί τη συμμετοχή των κρατών και των διεθνών οργανισμών άλλων ηπείρων για να εξασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης και του FAO, δεν θα παραμελούνται από ειδικά συμφέροντα ή θα θεωρούνται ως ανεπιθύμητη συνέπεια πολιτικών ή άδικων μηχανισμών που εμποδίζουν τη δίκαιη πρόσβαση στους καρπούς της γης.

Στην επιστολή του, ο Πάπας αναφέρει τα λόγια που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στον FAO στις 16 Οκτωβρίου: «Είναι απαραίτητος ένα ευρύς και ειλικρινής διάλογος σε όλα τα επίπεδα ώστε να προκύψουν οι καλύτερες λύσεις και να ωριμάσει μια νέα σχέση μεταξύ των διαφόρων παραγόντων της διεθνούς σκηνής, με αμοιβαία ευθύνη, αλληλεγγύη και κοινωνία».

Μετάφραση:ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου