7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΑΔΕΟΔΑΤΟΥ ΠΑΠΑ ΜΑΡΤΥΡΟΣ
Για τον Πάπα Αδεοδάτο ΙΙ υπάρχουν λίγες πληροφορίες. Ο Romano, γιος του Gioviniano, όταν εξελέγη Πάπας ήταν ήδη ηλικιωμένος μοναχός του ρωμαϊκού μοναστηριού του Sant’ Erasmo στο λόφο Celio.
Ο Αδεοδάτος ο 2ος φρόντισε να βελτιώσει τη μοναστική πειθαρχία και στην καταστολή του Monotelismo, δεδομένου ότι ανέβηκε στην Έδρα του Πέτρου σε μια εποχή που ο ενθουσιασμός για τον Πάπα Μαρτίνο τον 1ο , και τον Μάξιμο Ομολογητή που και οι δύο μαρτύρησαν επειδή αντιτάχτηκαν στο Μονοθελητισμικό δόγμα που προωθούσεί η βυζαντινή αυτοκρατορία. Ακριβώς εξ αιτίας αυτού του θρησκευτικού, κοινωνικού και πολιτικού κλίματος, ο Αδεοδάτος, του οποίου η εκλογή επικυρώθηκε από τον Κυβερνήτη της Ραβέννας, μετά από μερικές μόνο εβδομάδες, απέρριψε τα συνοδικά γράμματα και την ομολογία πίστης που του έστειλε ο Κωνσταντίνος Α, και ο νέος πατριάρχης μονοθελίτης της Κωνσταντινούπολης (675- 677) που ακολουθούσε τον μονοθελητισμό. Για το λόγο αυτό το όνομά του αποκλείστηκε από τα δίπτυχα της αυτοκρατορικής πόλης.
Από την Ποντιφική αποστολή διατηρούνται δύο γράμματα, ένα στον Αδριανό, ηγούμενο του μοναστηριού του Αγίου Πέτρου του Καντέρμπουρυ, για να επιβεβαιώσει την απαλλαγή του από τον έλεγχο του επισκόπου, ενώ το άλλο απευθύνθηκε στους επισκόπους της Γαλατίας για να τους ενημερώσει για τα προνόμια που παραχωρήθηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Μαρτίνου του Τουρ . Αλλά και τα δύο γράμματα είναι αμφίβολης αυθεντικότητας.
Έχει αποδοθεί σ’ αυτόν ότι ήταν γενναιόδωρος με όλους, συμπονετικός προς τους προσκυνητές και καλοπροαίρετος προς τον Κλήρο του, στον οποίο αύξησε το συνηθισμένο επίδομα που δόθηκε στο θάνατο του Ποντίφικα. Ανακαίνισε επίσης τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ανακαίνισε επίσης και διεύρυνε τα κτίρια της μονής καταγωγής του. Μερικές φορές αναφέρεται ως Adeodato (χωρίς ordinal), όπως ο προκάτοχός του Adeodato I αναφέρεται επίσης ως Πάπας Deusdedit.
Πέθανε στις 17 Ιουνίου 676 και θάφτηκε στον Άγιο Πέτρο.