6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΟΡΒΕΡΤΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΟΡΒΕΡΤΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

OΆγιος Νορβέρτος γεννήθηκε το 1085 και πέθανε το 1134. Ήταν αρχιεπίσκοπος Μαγδεμβούργου και ακολουθώντας πιστά το πνεύμα του Πάπα Γρηγορίου 7ου έγινε ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής. Στο Premontré στη Γαλλία ίδρυσε ένα νέο μοναχικό τάγμα (Ordinis Praemonstratensis).

Στη Γερμανία αποτελεί τον προστάτη Άγιο των εγκύων γυναικών. Αυτό το χαρακτηριστικό που του αποδόθηκε έχει σχέση με μια δεύτερη «πνευματική» γέννηση που αφορά τον ίδιο. Ύστερα από τριάντα χρόνια βίου αχαρακτήριστου από ηθικούς φραγμούς ή θρησκευτικές ανησυχίες ο Νορβέρτος μεταστράφηκε με έναν τρόπο όμοιο με εκείνο του Αποστόλου Παύλου. Έφιππος ήρθε σε επαφή με την καταστροφική μανία  μιας έντονης καταιγίδας. Όταν κτυπήθηκε από κεραυνό, έπεσε από το άλογό του, έχοντας χάσει -προσωρινά- το φως και την ακοή του ενώ το άλογό του τράπηκε σε φυγή. Είδε σε αυτό το γεγονός το χέρι του Θεού και εγκαταλείποντας την ανήθικη ζωή του εντάχθηκε στο τάγμα των Βενεδικτίνων Μοναχών ξεκινώντας το κήρυγμα σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα ακούραστα το ρόλο του ειρηνοποιού σε μια περίοδο σοβαρής πολιτικής και κοινωνικής διαμάχης. Για το λόγο αυτό ο Νορβέρτος αποκαλείται «άγγελος της ειρήνης».

Ο Νορβέρτος έγινε ουσιαστικά ένας πλανόδιος ιεροκήρυκας, δηλαδή ένας από εκείνους τους άνδρες που είχαν επιλέξει να συμμορφώσουν πλήρως το βίο τους με τον Χριστό, περιφερόμενος σε διάφορες περιοχές διδάσκοντας, με το παράδειγμα και με το λόγο του, ένα νέο πνευματικό τρόπο ζωής προσκαλώντας τους ανθρώπους να αποκοπούν από τις ματαιοδοξίες του κόσμου.

Αργότερα εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος του Μαγδεμβούργου και ο Πάπας Ονώριος Β’ επισφραγίζει αυτή την εκλογή. Από αυτή τη θέση ο Νορβέρτος θα επιδοθεί σε έναν αγώνα ευαγγελισμού των παγανιστικών λαών της ανατολικής Γερμανίας.

(π.Γ.Π.)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου