500 Χρόνια από τον Ευαγγελισμό των Φιλιππίνων

500 Χρόνια από τον Ευαγγελισμό των Φιλιππίνων

500_ΧΡΟΝΙΑ_ΑΠΟ_ΤΟΝ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ_ΤΩΝ_ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ.jpg

Την Κυριακή 14 Μαρτίου, ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου την Θεία Λειτουργία, την οποία αφιέρωσε στις Φιλιππίνες, επί τη ευκαιρία των 500 ετών από τότε που η χώρα ασπάστηκε το Χριστιανισμό.
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου, 500 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Χριστιανικό μήνυμα έφτασε στις Φιλιππίνες.
Δεχτήκατε τη χαρά του Ευαγγελίου: την καλή αγγελία ότι ο Θεός τόσο μας αγάπησε ώστε έδωσε τον Υιό του για χάρη μας. Και αυτή η χαρά είναι έκδηλη στους ανθρώπους σας. Τη βλέπουμε στα μάτια σας, στα πρόσωπά σας, στους ύμνους σας και στις προσευχές σας», ανέφερε ο Ποντίφικας κατά την ομιλία του.
«Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για αυτή τη χαρά που μεταδίδετε σε ολόκληρο τον κόσμο και στις Χριστιανικές μας κοινότητες».
Η πρώτη Θεία Λειτουργία και η πρώτη Βάπτιση πραγματοποιήθηκαν στις Φιλιππίνες το έτος 1521.
Σήμερα, οι Φιλιππίνες έχουν τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό Καθολικών στον κόσμο. Από τα 108 εκατομμύρια κατοίκων το 86% είναι Καθολικοί Χριστιανοί.
Για σχεδόν 300 χρόνια στις Φιλιππίνες δεν υπήρχαν γηγενείς κληρικοί. Το 1905 διορίστηκε ο πρώτος Φιλιππινέζος Επίσκοπος. Πρόκειται για τον Jorge Imperial Barlin. Ο Μπάρλιν έχει ενταφιαστεί στη Ρώμη, όπου πέθανε κατά τη διάρκεια επίσκεψης ad limina το 1909.
«Κατά αυτή την πολύ σημαντική επέτειο για τον άγιο λαό του Θεού στις Φιλιππίνες, θέλω επίσης να σας παροτρύνω να επιμείνετε στο έργο του ευαγγελισμού – το οποίο δεν είναι το ίδιο με τον προσηλυτισμό, που είναι κάτι άλλο. Το Χριστιανικό κήρυγμα που έχετε λάβει χρειάζεται να το μεταδίδετε συνεχώς και σε άλλους.
Το Ευαγγελικό μήνυμα της εγγύτητας του Θεού απαιτεί να εκφράζεται με αγάπη για τους αδελφούς και τις αδελφές μας».
Στη Λειτουργία συμμετείχαν Φιλιππινέζοι που κατοικούν στην πόλη της Ρώμης ενώ αρκετές χιλιάδες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν ζωντανά την ακολουθία. Στην Ιταλία υπολογίζεται πως κατοικούν περίπου 165.000 Φιλιππινέζοι.
Σε πολλές Επισκοπές στις Φιλιππίνες, η σημαντική αυτή επέτειος θα εορταστεί την Κυριακή του (Καθολικού) Πάσχα στις 4 Απριλίου 2021, μετά από εννέα χρόνια προετοιμασίας. Οι Επισκοπές έχουν ορίσει συγκεκριμένους Ναούς ως ιδιαίτερες Εκκλησίες Προσκυνήματος για το Ιωβηλαίο της χώρας.

Στη φωτογραφία ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Καρδινάλιο Λουίς Αντώνιο Tagle μπροστά στο ψηφιδωτό εικόνισμα του αγίου Pedro Calungsod κατηχητή στις Φιλιππίνες.

(πηγή: catholicnewsagency.com)

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου