5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Το όνομα Ζαχαρίας είναι εβραϊκό και σημαίνει «αυτός που ενθυμείται τον Κύριο.
Πρέπει να διευκρινίσουμε πως εκτός από τον Άγιο Ζαχαρία, πατέρα του Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη, υπάρχει και ο προφήτης Ζαχαρίας που ανήκει στον κύκλο των δώδεκα μικρών λεγομένων προφητών της Παλαιάς Διαθήκης.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, όπως ακούσαμε, αναφέρει ότι την περίοδο της ιερατείας του Ζαχαρία στον Ναό, ως ιερέας που ήταν, δέχτηκε οπτασία του αρχαγγέλου Γαβριήλ, προαναγγέλλοντάς του τη γέννηση του υιού του Ιωάννη, παρ’ όλο το γήρας του ιδίου και τη στειρότητα της γυναίκας του Ελισάβετ.
Ο Ναός πλημμύρισε από θείο φως και ο Αρχάγγελος ευαγγελίσθηκε στο Ζαχαρία ότι ο Θεός εισάκουσε την προσευχή του και θα του δώσει στα γηρατειά του ένα γιό, ο οποίος θα ονομασθεί Ιωάννης· Το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα έγινε και παράδοξο όταν ο Αρχάγγελος συμπλήρωσε: «Θα νιώσεις χαρά και αγαλλίαση και θα χαρούν πολλοί για τη γέννησή του. Θα είναι πλήρης Πνεύματος Αγίου ήδη από την κοιλία της μητέρας του και θα κάνει πολλούς Ισραηλίτες να επιστρέψουν στον Κύριο το Θεό τους…… Αυτός θα προπορευθεί ενώπιον του Κυρίου …. Και θα ετοιμάσει το λαό να υποδεχθεί τον Κύριο».
Ο Ζαχαρίας όμως δυσπιστεί, αμφιβάλει αν η οπτασία είναι θεόσταλτη και τότε ο αρχάγγελος τον «τιμωρεί» με την αφωνία. Αυτή η αφωνία θα αφαιρεθεί , με θαυματουργικό τρόπο, τη στιγμή που θα γίνει η ονοματοθεσία στον άνθρωπο που θα είναι: η «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Η γέννηση του Προδρόμου πλημμυρίζει από χαρά την Ελισάβετ και τον Ζαχαρία, ο οποίος ξεσπά σε ύμνους και δοξολογίες, αλλά και σε προφητεία για το παιδί του. Στη χαρά αυτή συμμετέχουν όλοι οι συγγενείς του και οι γείτονες που σπεύδουν να συγχαρούν τους ευτυχείς γονείς.
Ο Άγιος Ζαχαρίας είναι παράδειγμα πιστού ιερέα. Παράδειγμα αγίου μάρτυρα, αφού θανατώθηκε ανάμεσα στο Ναό και το θυσιαστήριο. Παράδειγμα αληθινού προφήτη που εν ονόματι Κυρίου αποκάλυψε το μέλλον του παιδιού του: « και συ παιδί μου θα ονομαστείς προφήτης του Υψίστου διότι θα προπορευθείς ενώπιον του για να ετοιμάσεις το δρόμο του, κάνοντας γνωστή στο λαό του τη σωτηρία με τη συγχώρηση των αμαρτιών τους».
Η συνεχής αλλά και αποτελεσματική προσευχή των δύο αυτών δικαίων της Γραφής για την απόκτηση ενός παιδιού ακόμη και στα βαθιά γηρατειά τους είναι ένα μεγάλο μήνυμα σεβασμού και αγάπης στη ζωή και δίνει ένα δυνατό παράδειγμα όσες οικογένειες περιορίζουν στο ελάχιστο τον αριθμό των παιδιών τους με αποτέλεσμα η μικρή κοινωνία της Τήνου αλλά και ευρύτερα όλης της Ελλάδος να αποτελεί μία κοινωνία ηλικιωμένων ατόμων που κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε γεροντικό πληθυσμό μέσα στα 25 κράτη της Ενωμένης Ευρώπης.
Η υπηρεσία του Ιερέα Ζαχαρία στο ιερό του ναού είναι παράδειγμα για μας όλους τους Ιερείς οι οποίοι επί κεφαλής του λαού και των μελών της Εκκλησίας οφείλουμε να προσφέρουμε τη λατρεία σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου της Εκκλησίας που μας βοηθούν εξασφαλίσουμε τη σοβαρότητα και την λαμπρότητα με την οποία πρέπει να ετοιμάζουμε και να τελούμε τα της Θείας Λατρείας και ειδικά του μεγάλου Μυστηρίου της Ευχαριστίας. Σημασία δεν έχει το πόσες φορές τελούμε τη Θεία Λειτουργία, αλλά πως την τελούμε. Όχι πόσες φορές πηγαίνουμε στη Θεία Λειτουργία αλλά το πώς συμμετέχουμε σ’ αυτήν.
Ο Θεός, όπως διαπιστώσαμε, δεν ικανοποίησε απλώς το αίτημα της προσευχής των δύο αυτών δικαίων, αλλά και τους κατέστησε γονείς του προδρόμου και βαπτιστή Ιωάννη. Με τη γέννηση του Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη άρχισαν να εκπληρώνονται οι προσδοκίες όλων των Πατριαρχών και των Προφητών, αφού ο Ιωάννης επρόκειτο να ετοιμάσει άμεσα τους ανθρώπους για να υποδεχθούν τον αναμενόμενο Μεσσία, τον Ιησού το Σωτήρα μας.
Ο Άγιος Ζαχαρίας μαζί με τη σεμνή του σύζυγο Αγία Ελισάβετ αποτελούν ένα διαχρονικό παράδειγμα σεμνών και αγίων συζύγων, οι οποίοι με την υποδειγματική τους αμοιβαία αγάπη μέχρι τα βαθιά γηρατειά τους, αποτελούν για όλους τους χριστιανούς συζύγους υπόδειγμα πιστότητας στο Μυστήριο του Γάμου, μέσω του οποίου ο Θεός τους καλεί να γίνουν συνεργάτες του στη διαιώνιση του ανθρώπινου γένους και στην αύξηση των μελών της Εκκλησίας Του.
+Ν