Ίσοι στις υποχρεώσεις άνισοι στο δικαίωμα

Ίσοι στις υποχρεώσεις, άνισοι στο δικαίωμα

ισοι_ή_2.JPG

Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει μεταξύ άλλων
«… περί της θετικής ανταπόκρισης του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας μέσω της μερικής συμβολής στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων, οι οποίοι είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το προσωπικό αυτό βοηθά ουσιαστικά στην επιτέλεση του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, το οποίο παρά την κρίση και την ελαχιστοποίηση των εσόδων, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Ιερών Ναών, δεν σταμάτησε να προσφέρεται, ενώ και κανένας λαϊκός εργαζόμενος δεν απελύθη κατά το διάστημα αυτό».

Πρέπον, σωστό και δίκαιο το Κράτος, η Κυβέρνηση, η Πολιτεία να βοηθά και να συμβάλει στις δύσκολες στιγμές τον πολίτη, το άτομο, την επιχείρηση, την κοινότητα, την ομάδα.
Και η Πολιτεία απέδειξε πως μπόρεσε να σταθεί κοντά στον οικονομικά καταρρακωμένο, λόγω των Covid-19 συγκυριών, Έλληνα πολίτη, σηκώνοντας στην πλάτη της μεγάλο βάρος του πλήγματος που υπέστη η οικονομία.

Είναι άδικο και λανθασμένο όμως η αρωγή και η βοήθειά της να είναι επιλεκτική και να μην αντιμετωπίζονται με ισονομία τα δικαιώματα πρόσωπων, θεσμών και πολιτών.
Πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας είχε αποστείλει στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα υπόμνημα αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας, ζητώντας του, όχι κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ως εν προκειμένω, άλλα να συμπεριλάβει τα ανά την Ελλάδα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Καθολικής Εκκλησίας, στους δικαιούχους της αποζημίωσης που προκύπτει από την υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που τα χαρακτηρίζουν, καθότι αποτελούν για αυτά βασική πηγή εσόδων και βιοπορισμού.

Αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή των επισκόπων:
«Κύριε Υπουργέ ως καταδείξαμε, ο τρόπος αντιμετώπισης της νομοθεσίας ”covid 19” των Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και ιδιαίτερα των Θρησκευτικών Νομικών Προσώπων, ως προς το ζήτημα της μείωσης των μισθωμάτων και η «διαφορετική επαχθής» μεταχείρισή τους σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα, είναι άδικος μη λαμβάνων υπόψιν καθόλου τις ιδιαιτερότητες τους, που θα δικαιολογούσαν την ίση αντιμετώπισή τους».

Απάντηση από το Υπουργείο δεν ελήφθη ακόμη και ίσως ούτε και εξετάστηκε το αίτημα της Καθολικής Ιεραρχίας.
Αναμένουμε, λοιπόν, την απάντηση του Υπουργού, ή την ερώτηση στη Βουλή κάποιου βουλευτή, σχετικά με το ζήτημα.
Διαφορετικά προκύπτει το συμπέρασμα πως σε ένα Κράτος Δημοκρατικό, Ευρωπαϊκό και ανεπτυγμένο, όπως είναι η Ελλάδα, είμαστε ίσοι στις υποχρεώσεις, αλλά άνισοι στο δικαίωμα!

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου