5 ΜΑΪΟΥ: ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

5 ΜΑΪΟΥ: ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ 

Υπάρχουν περισσότερες από μια αγίες που φέρουν το όνομα αυτό. Η Αγία Ειρήνη που εορτάζει στις 5 Μαΐου τιμάται κυρίως στο Λέτσε της Ιταλίας όπου υπάρχει παλαιότατος Ναός του 4ου αιώνα αφιερωμένος στη χάρη της.

Γύρω από το πρόσωπο της Αγίας Ειρήνης έχουν δημιουργηθεί αρκετοί θρύλοι και παραδόσεις, πολλοί από τους οποίους ξεπερνούν τα όρια της πραγματικότητας και στερούνται ιστορικής τεκμηρίωσης.

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν κόρη του Λικινίου. Ο Λικίνιος αισθανόμενος ζηλοφθονία για την ομορφιά της κόρης του, σε ηλικία έξι ετών την έκλεισε στην κορυφή ενός πύργου και τοποθέτησε φρουρά δεκατριών δούλων για να τη φυλάγουν.

Ο Θεός έθεσε στην καρδιά της τη χριστιανική διδασκαλία και ο Άγιος Τιμόθεος, μαθητής του Αποστόλου Παύλου, τη βάπτισε. Εκείνη πήρε όλα τα είδωλα που της είχε δώσει ο πατέρας για προσκύνηση και τα κατέστρεψε. Ο πατέρας της τότε οργισμένος την έδεσε σε ένα άγριο άλογο για να την κάνει να πεθάνει. Ως εκ θαύματος η Ειρήνη σώθηκε ενώ ο πατέρας της – τραγική ειρωνεία – πέθανε από δάγκωμα στο χέρι που δέχτηκε από το ίδιο άλογο.

Η νεαρή χριστιανή προσευχήθηκε στο Θεό ώστε να αναστηθεί ο πατέρας της, πράγμα που συνέβη. Μετά από αυτό ο Λουκίνιος με όλη την υπόλοιπη οικογένειά του, μαζί με ένα πλήθος τριών χιλιάδων ειδωλολατρών ασπάστηκε το χριστιανισμό.

Ο Κυβερνήτης Αμπέλιος προσπάθησε να την ωθήσει στην αποστασία, όμως η Ειρήνη αρνήθηκε σθεναρά. Αυτό προκάλεσε την οργή του Αμπελίου ο οποίος τη βασάνισε και την αποκεφάλισε.

Αυτά τα λίγα προέρχονται από το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β’ (κείμενο του 10ου αιώνα) όπου παρουσιάζεται εν συντομία ο βίος της Αγίας Ειρήνης. Υπάρχουν κι άλλες μεταγενέστερες πηγές που ωραιοποιούν το κείμενο του Μηνολογίου ενώ προσφέρουν περεταίρω στοιχεία ή εναλλάσσουν τα ήδη υπάρχοντα.

Από τον 5ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν δύο Ναοί αφιερωμένοι στην Αγία Ειρήνη. Κατά τη διάρκεια των αιώνων καταστράφηκαν και ανοικοδομήθηκαν. Ένας εκ των δύο σώζεται ακόμα σήμερα.

Το όνομα Ειρήνη προέρχεται από την Ελληνική Μυθολογία και παραπέμπει στην θεά της ειρήνης. Το όνομα πέρασε στο λατινικό κόσμο και χρησιμοποιείτο ως ευχή, ενώ στη συνέχεια για τους χριστιανούς που το υιοθέτησαν παραπέμπει στο αίσθημα που πρέπει να χαρακτηρίζει τους εν Χριστώ αδελφούς και βέβαια υπενθυμίζει την Ουράνια Ειρήνη.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου