46η Συνάντηση Γενικών Γραμματέων των Συνόδων Ιεραρχίας των Ευρωπαϊκών κρατών

46η  Συνάντηση Γενικών  Γραμματέων των Συνόδων Ιεραρχίας των Ευρωπαϊκών κρατών

Από τη φύση της, η Εκκλησία βασίζεται «στις σχέσεις.» Σε αυτήν, οι άνθρωποι συναντούνται με   το Θεό και  μεταξύ τους. Αυτός είναι ο λόγος που η Εκκλησία δημιουργεί σχέσεις με κάθε άνδρα και γυναίκα. Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει συνεχή  έκκληση σε όλη την  Εκκλησία ν δεσμευθεί στην προώθηση του πολιτισμού της συνάντησης. Στην Ευρώπη, αυτό είναι επείγον σε πολλά επίπεδα. Αλλά πώς μπορούμε να φέρουμε το μήνυμα και την εμπειρία της σωτηρίας που προσφέρει ο Ιησούς στην Ευρώπη σήμερα, ειδικά όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαιρέσεις και συγκρούσεις; Αυτά και άλλα θέματα σχετικά με το ρόλο της Εκκλησίας στο να προάγει την  κουλτούρα της συνάντησης θα είναι το επίκεντρο της 46ης Συνόδου των Γενικών Γραμματέων των Συνόδων Ιεραρχίας των κρατών της Ευρώπης.

Η συνάντηση θ’ αρχίσει  το απόγευμα της 29ης Ιουνίου από τον Σεβασμιότατο π.  Ιωσήφ Σουέηφ, Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών Κύπρου, που θα φιλοξενήσει τη συνάντηση, και τον π Jerzy Kraj του Μοναχικού Τάγματος των Φραγκισκανών, Πατριαρχικός Επίτροπος για τους Λατίνους Καθολικούς στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο Πανοσιολογιότατος π.  Duarte da Cunha, Γενικός Γραμματέας του CCEE, θα συμμεριστεί με τους παρόντες τον προβληματισμό του για την «Ευρώπη και την Εκκλησία στην Ευρώπη σήμερα.»

Το Σάββατο, 30Ιουνίου, οι Γενικοί Γραμματείς, με τη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρο, θα έχουν μια σημαντική στιγμή για την διερεύνηση  των  «πνευματικών αναγκών της Ευρώπης σήμερα.» Θα μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με την κοινή και συγκεκριμένη αποστολή της Εκκλησίας στην Ευρώπη σήμερα όσον αφορά την ανταπόκριση στις ανάγκες αυτές που αγκαλιάζουν τον άνθρωπο σε όλες τις διαστάσεις του 

Το απόγευμα, θα γίνει  αναλυτικότερη μελέτη του θέματος με σκοπό  να ανακαλυφθεί η ανάγκη της κουλτούρας της συνάντησης στους τομείς της φιλανθρωπίας, της πολιτικής , της δικαιοσύνης και της  ειρήνης.

Οι γενικοί γραμματείς των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών καθολικών δικτύων θα δώσουν τη γνώμη τους: ο π. Olivier Poquillon,  Γενικός Γραμματέας της COMECE,  ο Jorge Nuño Mayer, Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης, και ο Stefan Lunte, Γενικός Γραμματέας της δικαιοσύνης και ειρήνης στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ Σουέηφ, «ο Ιησούς, στη ζωή του σε αυτή τη γη, συνάντησε όλους τους ανθρώπους που τον πλησίασαν. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, θεράπευσε τις καρδιές τους και το μυαλό τους. Σήμερα η Εκκλησία έχει ως αποστολή την προώθηση αυτού του έργου της θεραπείας και της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. Η κουλτούρα της συνάντησης δεν είναι το ιδανικό, είναι η ίδια η ουσία της Εκκλησίας. Η συνάντηση κατεδαφίζει τα ιστορικά, πνευματικά και διανοητικά εμπόδια και ανοίγει τα μάτια των ανθρώπων.

Για το νησί της Κύπρου, διχοτομημένη  από το 1974, όπου οι «δυνατότητες για τη συνάντηση» είναι πολύ περιορισμένες, αυτό μπορεί να δώσει μία πραγματική βοήθεια για τις νέες γενιές των δύο μερών, που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στους δύο διαφορετικούς χώρους, χωρίς κοινωνικές, πολιτιστικές και πνευματικές αλληλεπιδράσεις. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να εξασφαλίσει ευκαιρίες για διάλογο και να δημιουργήσει ευκαιρίες για συναντήσεις που οδηγούν σε αμοιβαία αποδοχή με βάση τη συμφιλίωση και την εμπιστοσύνη. Να καταστρέψει όλα τα είδη των προκαταλήψεων και τη δημιουργία ευκαιριών συναντήσεων μεταξύ των ανθρώπων που θα στηρίζονται στην αμοιβαιότητα  και στις αξίες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Μόνο μεαυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η σταθερότητα σε αυτές τις συναντήσεις και θα φέρουν καρπούς τόσο στο επίπεδο των ατόμων και των κοινοτήτων.» 

Την Κυριακή, 1η Ιουλίου, μετά την τέλεση της Ευχαριστίας στον Καθεδρικό Ναό των Μαρωνιτών στη Λευκωσία, το πρωινό  θα είναι αφιερωμένο στην συνάντηση των μελών της Κάριτας Κύπρου- Διακονία και τους συντονιστές για την ποιμαντική της νεολαίας και την φροντίδα για τους μετανάστες. Το απόγευμα, μετά την παρουσίαση της έκθεσης των πεπραγμένων του CCEEκαι των νέων Επιτροπών, οι Γραμματείς θα ανταλλάξουν τις σκέψεις τους  πάνω σε μερικά θέματα των οποίων η σπουδαιότητα φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου με μια επίσκεψη στον  Μακαριότατο Χρυσόστομο, τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, και μια επίσκεψη στο χριστιανικό Οικουμενικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SAT7. 

Η συνάντηση θα χαρακτηριστεί από διάφορες στιγμές  προσευχής και την καθημερινή τέλεση της Ευχαριστίας με την τοπική κοινωνία και τα αφιερωμένα άτομα που ζουν στο νησί.

Την Κυριακή, 1 Ιουλίου, οι γενικοί γραμματείς θα επισκεφθείτε κάποια χωριά Μαρωνιτών στο βόρειο τμήμα του νησιού και θα συναντηθούν με την  τοπική νεολαία για μια στιγμή της προσευχής και γιορτής. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί «κεκλεισμένων των θυρών».  Ανακοινωθέν θα  εκδοθεί στο τέλος των εργασιών Συνάντησης. 

Τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου στις 24:45 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία με τη συμμετοχή: του Σεβασμιοτάτου π. Ιωσήφ Σουέηφ και Πανοσιολογιοτάτου π. Duarte da Cunha

Τον Γενικό Γραμματέα της  Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο Πρίντεζη,  θα εκπροσωπήσει ο Β’ Γραμματέας της Συνόδου π. Λέων Κισκίνης και εφημέριος Χίου και Λέσβου.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου