Γονείς συνεργάτες του Θεού στο ιερό της ζωής

Γονείς συνεργάτες του Θεού στο ιερό της ζωής

Κατά την εορτή γέννησης του Ιωάννη του Βαπτιστού, ο Φραγκίσκος στο Angelusαναφέρεται στη ζωή και μιλά για τις διαθέσεις της πίστης: χαρά, αίσθηση θαυμασμού, αίσθηση έκπληξης και ευγνωμοσύνης. Στη συνέχεια χαιρετά την Παραγουάη, όπου έγινε η οσιοποίηση της Μακάριας Maria Felicia di Gesu Sacramentato

Giada Aquilino – Πόλη του Βατικανού

Σε κάθε άνθρωπο «υπάρχει το αποτύπωμα του Θεού, πηγή της ζωής». Αυτό υπενθυμίζει ο Πάπας  κατά το Angelus, σήμερα Κυριακή κατά την οποία εορτάζεται η Γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή. Επαναλαμβάνοντας ακριβώς τα γεγονότα που συνδέονται με τη σύλληψη και τη γέννηση του Αγίου, ο Φραγκίσκος αναφέρεται στην έννοια της ζωής και της πίστης, παρατηρώντας ότι «κατά τη γέννηση ενός παιδιού οι γονείς ενεργούν ως συνεργάτες του Θεού».

Μια αποστολή πραγματικά πανέμορφη που κάνει κάθε οικογένεια ένα ιερό ζωής και ξυπνά – κάθε γέννηση παιδιού – τη χαρά, τον θαυμασμό, την ευγνωμοσύνη.

Γέννηση, ένα γεγονός που φωτίζει

Ο Ποντίφικας υπενθυμίζει πως η γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστού αποτελεί «το γεγονός που φωτίζει» τη ζωή των ηλικιωμένων γονέων, Ελισάβετ και Ζαχαρία, κάτι που «δεν περίμεναν πλέον». Ο άνθρωπος είναι δύσπιστος «επειδή οι φυσικοί νόμοι δεν το επέτρεπαν», «ήταν ηλικιωμένοι», και «κατά συνέπεια ο Κύριος τον έκανε μουγκό για όλη τη διάρκεια της κύησης».

Αλλά ο Θεός δεν εξαρτάται από τη δική μας λογική και τις περιορισμένες ανθρώπινες ικανότητες. Πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε και να παραμένουμε σιωπηλοί μπροστά στο μυστήριο του Θεού και να μελετάμε ταπεινά μια σιωπηλά το έργο του, που αποκαλύπτεται στην ιστορία και το οποίο συχνά υπερβαίνει τη φαντασία μας.

Ο Θεός έδωσε τη χάρη

Η Ελισάβετ, όπως υπενθυμίζει το Ευαγγέλιο του Λουκά, επιλέγει το όνομα, που σημαίνει «ο Θεός έδωσε τη χάρη». Ο Ιωάννης πράγματι, ως «δώρο και τώρα πλέον απροσδόκητο», γίνεται «κήρυκας της μαρτυρίας της χάριτος του Θεού για τους φτωχούς που περιμένουν με ταπεινή πίστη τη σωτηρία του». Ο Ζαχαρίας επιβεβαιώνει «απροσδόκητα» την επιλογή αυτού του ονόματος, και επανακτά τη φωνή του. Από την άλλη, υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος, ολόκληρη η γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή περιβάλλεται «από μια χαρούμενη αίσθηση θαυμασμού, έκπληξης και ευγνωμοσύνης».

Χαρά, θαυμασμός, έκπληξη και ευγνωμοσύνη

Ο πιστός λαός του Θεού καταλαβαίνει «ότι κάτι σπουδαίο έχει συμβεί, αν και ταπεινό και κρυφό» και «είναι σε θέση να ζήσει την πίστη με χαρά, με αίσθημα θαυμασμού, έκπληξης και ευγνωμοσύνης». Ο Πάπας μας καλεί να αναρωτηθούμε αν η δική μας είναι μια «πίστη χαρούμενη» ή «πάντα ίδια», «επίπεδη», αν συνεπαιρνόμαστε από μια «αίσθηση θαυμασμού» βλέποντας τα έργα του Κυρίου ή ακούγοντας να μιλάνε «για τον ευαγγελισμό ή για τη ζωή ενός Αγίου» ή ακόμη, βλέποντας «τόσους πολλούς καλούς ανθρώπους». Η προτροπή είναι δηλαδή να αναρωτηθούμε αν αισθανόμαστε «τη χάρη μέσα μας ή  αν τίποτα δεν κινείται» μέσα στην καρδιά μας, μην ακούγοντας «την παρηγοριά του Πνεύματος».

Ας αναρωτηθούμε, ο καθένας από εμάς, εξετάζοντας τη συνείδησή μας. «Πώς είναι η πίστη μου; Είναι χαρούμενη; Είναι ανοιχτή στις εκπλήξεις του Θεού, επειδή ο Θεός είναι ο Θεός των εκπλήξεων; Έχω γευτεί στην ψυχή μου αυτή την αίσθηση θαυμασμού που προκαλεί η παρουσία του Θεού, αυτή την αίσθηση ευγνωμοσύνης;». Ας σκεφτούμε αυτά τα λόγια, που είναι για την ψυχή της πίστης: χαρά, αίσθηση θαυμασμού, αίσθηση έκπληξης και ευγνωμοσύνη.

Η Αγιοποίηση της Chiquitunga

Αμέσως μετά την απαγγελία της Θεομητορική Προσευχής, σε μια Πλατεία San Pietro  γεμάτη από 20 χιλιάδες πιστούς, ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει πως χθες, στην Asuncion, στην Παραγουάη, έγινε η αγιοποίηση της Μακάριας Maria Felicia di Gesu Sacramentato, κατά κόσμο Maria Felicia Guggiari Echeverria, γνωστή ως «Chiquitunga». Η οποία έζησε το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, έγινε δεκτή «με ενθουσιασμό» στην Καθολική Δράση και ασχολήθηκε με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των αρρώστων και των φυλακισμένων, αφιερώνοντας τη ζωή της στον Κύριο. Πέθανε 34 ετών, δεχόμενη«γαλήνια» την ασθένειά της.

Η μαρτυρία αυτής την Μακάριας νέας αποτελεί μια πρόσκληση για όλους τους νέους, ιδιαίτερα για εκείνους της Παραγουάης, ώστε να βιώσουν τη ζωή τους με γενναιοδωρία, πραότητα και χαρά. Και ας χαιρετίσουμε την Chiquitungaμε ένα χειροκρότημα, καθώς και ολόκληρο το λαό της Παραγουάης!

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου