30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΠΤΕΤΡΟΥ ΧΡΥΣΟΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΠΤΕΤΡΟΥ ΧΡΥΣΟΛΟΓΟΥ 
ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κάθε Άγιος, πέρα από την αγιοσύνη του, αυτή καθαυ­τή, είχε και τα ιδιαίτερα χαρίσματα, τα οποία καλλιεργού­σε και χρησιμοποιούσε για τη σωτηρία των ψυχών.

Ο Άγιος Πέτρος Χρυσόλογος είχε το χάρισμα του λό­γου, για αυτό άλλωστε επονομάστηκε Χρυσόλογος.

Γεννήθηκε γύρω στο 380 στην Ίμολα της Ρομανίας (Ιταλία). Εκπαιδεύτηκε από τον Άγιο Κορνήλιο, Επίσκοπο, και διδάχτηκε απ* αυτόν την αρετή και την επιστήμη.

Το έτος 424 ονομάστηκε Επίσκοπος της Ραβέννας κα­τά θαυματουργικό τρόπο, όπως λέγει η παράδοση. για τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο κήρυττε, είχε λάβει τον τίτλο του «χρυσού-λόγου» (Χρυσόλογος). Όταν μιλούσε στο λαό του, αυθόρμητα, έδειχνε τόσο πάθος και τόσο ζή­λο, που μερικές φορές έχανε τελείως τη φωνή του και έμε­νε άφωνος. Όπως συνέβηκε κάποτε με τη γυναίκα του Ευαγγελίου —την αιμορροούσα — η οποία πίστευε ότι θα θεραπευόταν φτάνει να άγγιζε το ένδυμα του Κυρίου.

Οι κάτοικοι της Ραβέννας που τον άκουγαν, ένοιωθαν τέτοια συγκίνηση, ώστε, κατά τη στιγμή της σιωπής, νομίζοντας ότι κάτι είχε πάθει, ξεσπούσαν σε κλάματα και λυγ­μούς κι άρχιζαν να προσεύχονται, άλλοι σιωπηρά κι άλλοι μεγαλόφωνα. Ο χαρισματικός Επίσκοπος ευχαριστούσε τον Κύριο, γιατί η αγλωσσία του συντελούσε στη σωτηρία των ψυχών και την επαύξηση της αγάπης του.

Είναι γνωστό το λεχθέν από εκείνον: «Όποιος α­στειεύεται με το διάβολο δεν μπορεί να χαρεί το Χρι­στό».

Ο Άγιος Χρυσόλογος μας άφησε ωραιότατες ομιλίες, που τις διαβάζουμε στα λειτουργικά και θρησκευτικά βι­βλία.

Η Ραβέννα διατηρεί μέχρι σήμερα θησαυρούς της χρι­στιανικής τέχνης και της λειτουργικής της εποχής του.
Ο Άγιος Πέτρος Χρυσόλογος πέθανε γύρω στο 450.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

6η Κυριακή του Έτους

  ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 31 [30], 3-4) Ας είσαι για μένα οχυρωμένο κάστρο, και τόπος καταφυγής, για να με σώσεις. Επειδή εσύ είσαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου