30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΠΤΕΤΡΟΥ ΧΡΥΣΟΛΟΓΟΥ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Κάθε Άγιος, πέρα από την αγιοσύνη του, αυτή καθαυτή, είχε και τα ιδιαίτερα χαρίσματα, τα οποία καλλιεργούσε και χρησιμοποιούσε για τη σωτηρία των ψυχών.
Ο Άγιος Πέτρος Χρυσόλογος είχε το χάρισμα του λόγου, για αυτό άλλωστε επονομάστηκε Χρυσόλογος.
Γεννήθηκε γύρω στο 380 στην Ίμολα της Ρομανίας (Ιταλία). Εκπαιδεύτηκε από τον Άγιο Κορνήλιο, Επίσκοπο, και διδάχτηκε απ* αυτόν την αρετή και την επιστήμη.
Το έτος 424 ονομάστηκε Επίσκοπος της Ραβέννας κατά θαυματουργικό τρόπο, όπως λέγει η παράδοση. για τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο κήρυττε, είχε λάβει τον τίτλο του «χρυσού-λόγου» (Χρυσόλογος). Όταν μιλούσε στο λαό του, αυθόρμητα, έδειχνε τόσο πάθος και τόσο ζήλο, που μερικές φορές έχανε τελείως τη φωνή του και έμενε άφωνος. Όπως συνέβηκε κάποτε με τη γυναίκα του Ευαγγελίου —την αιμορροούσα — η οποία πίστευε ότι θα θεραπευόταν φτάνει να άγγιζε το ένδυμα του Κυρίου.
Οι κάτοικοι της Ραβέννας που τον άκουγαν, ένοιωθαν τέτοια συγκίνηση, ώστε, κατά τη στιγμή της σιωπής, νομίζοντας ότι κάτι είχε πάθει, ξεσπούσαν σε κλάματα και λυγμούς κι άρχιζαν να προσεύχονται, άλλοι σιωπηρά κι άλλοι μεγαλόφωνα. Ο χαρισματικός Επίσκοπος ευχαριστούσε τον Κύριο, γιατί η αγλωσσία του συντελούσε στη σωτηρία των ψυχών και την επαύξηση της αγάπης του.
Είναι γνωστό το λεχθέν από εκείνον: «Όποιος αστειεύεται με το διάβολο δεν μπορεί να χαρεί το Χριστό».
Ο Άγιος Χρυσόλογος μας άφησε ωραιότατες ομιλίες, που τις διαβάζουμε στα λειτουργικά και θρησκευτικά βιβλία.
Η Ραβέννα διατηρεί μέχρι σήμερα θησαυρούς της χριστιανικής τέχνης και της λειτουργικής της εποχής του.
Ο Άγιος Πέτρος Χρυσόλογος πέθανε γύρω στο 450.