29 Ιανουαρίου Μνήμη του Αγίου Βαλέριου, Επισκόπου

29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

 

 

Η σημερινή ημερομηνία ενώνει δύο ομώνυμους αγίους επισκόπους της Εκκλησίας που έζησαν σε διαφορετικά μέρη, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές: τον πρώτο επίσκοπο Τρίερ στη Γερμανία και τον επίσκοπο της Ραβέννα στην Ιταλία. Ο πρώτος έζησε μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα ενώ ο δεύτερος πέθανε στις 15 Μαρτίου 810.

Για κανέναν από τους δύο δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να είναι δυνατή -από αγιογραφικής απόψεως- η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πορτρέτου.

Για τον Αρχιεπίσκοπο της Ραβέννα κάποιες ιστορικές πηγές κάνουν αναφορά στο ζήλο του ποιμένα, στην επαγρύπνηση για την ακεραιότητα της ορθής πίστεως και στο ενδιαφέρον του για τη διακόσμηση των ιερών ναών της εκκλησιαστικής του επαρχίας.

Για τον επίσκοπο της Τρίερ η παράδοση αναφέρει πως επρόκειτο για έναν μαθητή του Αποστόλου Πέτρου τον οποίο απέστειλε μαζί με τον Ευχάριο και τον Ματέρνο ως ιεραποστόλους στη Γερμανία.

 

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ, ΜΑΡΤΥΡΟΣ

  Καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και προερχόταν από φτωχή και ταπεινή οικογένεια βοσκών. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270-275) είχε αναλάβει την επιμέλεια

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Αυγούστου 2026 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου