28 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Ρωμανού, Αββά

28 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Ρωμανού, Αββά

α_ρωμανος_αφή.JPG

Στην ανατολή του 5ου αιώνα ο μοναχισμός έχει εξαπλωθεί σε όλο το δυτικό Χριστιανισμό. Στη Γαλλία, ήδη από το 371, λειτουργούσε το πρώτο Μοναστήρι, τα θεμέλια του οποίου είχε θέσει ο Άγιος Μαρτίνος.
Ο Ρωμανός γεννήθηκε το 390 και ακολούθησε το μοναχισμό. Παρόλο που το Μοναστήρι όπου διέμενε χαρακτηριζόταν από μεγάλη πειθαρχία, δεν ήταν ικανοποιημένος. Αναζητούσε κάτι ακόμη πιο απόλυτο και αυστηρό. Με την ευλογία, λοιπόν, του Ηγουμένου του, έχοντας μαζί του την Αγία Γραφή και μερικά εργαλεία αναχώρησε από τη Μονή με προορισμό τα όρη του Γιούρα.
Τα ίχνη του χάθηκαν όταν όμως ο αδελφός του Λουπικίνος έμεινε χήρος, κατάφερε να τον εντοπίσει και να προσκολληθεί μαζί του φέρνοντας και κάποιους άλλους που ήθελαν να ακολουθήσουν το μοναχισμό. Μαζί τα δύο αδέλφια υποδέχτηκαν κι άλλους αφιχθέντες χτίζοντας ένα Μοναστήρι πρώτα στην πόλη Condat και αργότερα ένα δεύτερο στην πόλη Leuconne. Μόλις τους προσέγγισε και η αδελφή τους θα κτίσουν άλλη μια μονή στην τοποθεσία La Beaume.
Τα δύο αδέλφια μοιράζονταν αρμονικά την καθοδήγηση των Μονών. Η ιδιοσυγκρασία του ενός, τελείως διαφορετική από του άλλου, δημιούργησε μια πολύ δημιουργική και καρποφόρα παραλλαγή.
Κάποτε, κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος στον τάφο του Αγίου Μαυρικίου στη Γενεύη, ο Ρωμανός βρήκε καταφύγιο σε μια καλύβα προκειμένου να περάσει τη νύχτα. Στην ίδια καλύβα κατέφυγαν και δύο φτωχοί λεπροί. Ο Ρωμανός, με την απέραντη αγάπη που τον χαρακτήριζε δε δίστασε να τους αγκαλιάσει. Το επόμενο πρωί οι δύο λεπροί είχαν καθαριστεί από τη λέπρα και έτρεξαν στην πόλη για να πουν τί τους είχε συμβεί.
Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το έτος 463.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου