26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Πρόκειται για δύο αδελφούς Αγίους, που η χριστιανι­κή παράδοση και ευλάβεια τους έχει βάλει στην πρώτη γραμμή των πιο επιφανών και λαϊκών Αγίων.

Από ιστορικής πλευράς ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν γι’ αυτούς. Η Ρωμαϊκή Ακολουθία αναφέρει: «Από αρ­χαιότατες γραπτές μνήμες προκύπτει ότι ο τάφος τους βρισκόταν στην πόλη Κύρρο της Συρίας, όπου είχε ανε­γερθεί και βασιλική προς τιμήν τους. Έκτοτε η ευλά­βεια τους πέρασε από την Ανατολή στη Ρώμη και δια­δόθηκε σ' όλον τον κόσμο». Τα λείψανα τους διεκδικού­σαν (όπως πίστευαν) διάφορες εκκλησίες της Ευρώπης και αλλού.

Τα ονόματα τους περιλαμβάνονται στις λιτανείες των Αγίων.

Το Μαρτυρολόγιο της Ρώμης λέγει: «Γενέθλια Αγίων μαρτύρων Κοσμά και Δαμιανού, αδελφών. Κατά τον Διοκλητιανού διωγμόν, νικήσαντες θεία δυνάμει βά­σανα πολλά, δεσμά, φυλακίσεις, θάλασσας και πύρας, σταυρούς, λιθοβολισμούς και βέλη, αποκεφαλίσθησαν…»

Η Ανατολική Εκκλησία τους εορτάζει την 1η Ιουλίου. Είναι όμως βέβαιο ότι δεν πρόκειται για τους ίδιους Αγίους τους εκ Ρώμης επί Κιρίνου μαρτυρήσαντας (Κοσμάν και Δαμιανόν) και τούτο γιατί η Ρώμη τους αγνοεί.

Τι λέγει η παλαιά παράδοση;

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός γεννήθηκαν στην Αρα­βία γύρω στον 4ο αιώνα. Η μητέρα τους, ευλαβής και ενά­ρετη χριστιανή, όταν χήρεψε ανέλαβε τη θεοσεβή ανα­τροφή των πέντε παιδιών της, δύο διδύμων και των Ανθί­μου, Αεοντίου και Ευπρεπίου. Φαίνεται ότι είχε τη δυνατό­τητα να τα σπουδάσει. Μεταξύ όλων, ο Κοσμάς κι ο Δαμια­νός (δίδυμοι) διακρίθηκαν στην επιστήμη. Σπούδασαν την ιατρική και επωφελήθηκαν της επιστήμης τους για να εξα­σκήσουν την αποστολική τους δράση, αφοσιωμένοι στους ασθενείς, επισκεπτόμενοι και περιθάλποντες αυτούς δω­ρεάν, και γι" αυτό ονομάστηκαν και «Ανάργυροι» (άνευ αργυρίων), εφαρμόζοντες τα λόγια του Χριστού: «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δοτέ» (Ματθ. 10,8). Θεράπευαν τουςασθενείς όχι μονάχα με τα φάρμακα, αλλά και με τα θαύ­ματα που έκαναν. Πολλές φορές θεράπευαν όχι μόνον τα σώματα αλλά και τις ψυχές, με τις συμβουλές και τα λόγια τους…

Τέτοιου είδους θεραπείες υπάρχουν πολλές και εν­διαφέρουσες στο θρύλο των δύο Αγίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μια τέτοια ίαση:

Μια πλούσια ματρώνα, ονόματι Παλλάδια, αφού ξό­δεψε πολλά χρήματα για την ανίατη αρρώστια της, χωρίς αποτέλεσμα, παρουσιάστηκε στους Αγίους Αναργύρους ζητώντας την ευσπλαχνία τους. Πράγματι, οι Άγιοι αδελ­φοί την θεράπευσαν. Εκείνη, θέλοντας να ξεπληρώσει την ευγνωμοσύνη της απέναντι τους, με δόλο και με ένα πονη­ρό τέχνασμα άφησε στο Δαμιανό ένα μεγάλο χρηματικό ποσό να το χρησιμοποιήσει για τους φτωχούς. Όταν το έμαθε ο Κοσμάς, λυπήθηκε τόσο ώστε εξέφρασε την επι­θυμία να τον θάψουν χωριστά από κείνο, μετά το θάνατο του. «Κοσμά, του λέγει ο Χριστός, σε οπτασία, γιατί λυπά­σαι; Μόνο από αγάπη προς εμέ δέχθηκε τη δωρεά ο αδελ­φός σου.» Έτσι, ο Κοσμάς πείστηκε και πήρε πίσω την απόφαση του για την τιμωρία του αδελφού του.

Πηγή: Τα’ αδέλφια μας οι άγιοι

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου