25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

Εβραίος στην καταγωγή γεννήθηκε πιθανότατα λίγο έξω από την Παλαιστίνη σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Ήταν συνεργάτης των αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη διάδοση του ευαγγελίου. Ο Άγιος Πέτρος ο οποίος τον αποκαλεί  πνευματικό του υιό (Α’ Πετρ. 5, 13) συνοδευόταν από το Μάρκο στα αποστολικά του ταξίδια προς την Ανατολή και τη Ρώμη.

Συνάντησε για πρώτη φορά τον Παύλο το έτος 44 κατά την επιστροφή του Αποστόλου και του Βαρνάβα από την Αντιόχεια στην Ιερουσαλήμ. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου το οποίο είναι το αρχαιότερο από τα 4 Ευαγγέλια.

Πέθανε πιθανότατα το 68 από φυσικά αίτια. Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση θανατώθηκε μαρτυρικά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα λείψανά του σώθηκαν από μια καταστρεπτική πυρκαγιά που ξέσπασε το 644 στο Ναό που φυλάσσονταν στην Αλεξάνδρεια, κινδύνεψαν να χαθούν εκ νέου από τις συχνές επιδρομές των αράβων και το 828 μεταφέρθηκαν στη Βενετία όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην Πατριαρχική Βασιλική που είναι αφιερωμένη στη χάρη του.

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου