25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

Εβραίος στην καταγωγή γεννήθηκε πιθανότατα λίγο έξω από την Παλαιστίνη σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Ήταν συνεργάτης των αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη διάδοση του ευαγγελίου. Ο Άγιος Πέτρος ο οποίος τον αποκαλεί  πνευματικό του υιό (Α’ Πετρ. 5, 13) συνοδευόταν από το Μάρκο στα αποστολικά του ταξίδια προς την Ανατολή και τη Ρώμη.

Συνάντησε για πρώτη φορά τον Παύλο το έτος 44 κατά την επιστροφή του Αποστόλου και του Βαρνάβα από την Αντιόχεια στην Ιερουσαλήμ. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου το οποίο είναι το αρχαιότερο από τα 4 Ευαγγέλια.

Πέθανε πιθανότατα το 68 από φυσικά αίτια. Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση θανατώθηκε μαρτυρικά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα λείψανά του σώθηκαν από μια καταστρεπτική πυρκαγιά που ξέσπασε το 644 στο Ναό που φυλάσσονταν στην Αλεξάνδρεια, κινδύνεψαν να χαθούν εκ νέου από τις συχνές επιδρομές των αράβων και το 828 μεταφέρθηκαν στη Βενετία όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην Πατριαρχική Βασιλική που είναι αφιερωμένη στη χάρη του.

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου