24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΔΕΛΙΟΥ, ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑ

24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΔΕΛΙΟΥ, ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΑ

Τον αποκαλούσαν “συνήγορο των φτωχών” επειδή υπερασπιζόταν αφιλοκερδώς όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να πληρώσουν δικηγόρο. Ο Μάρκος Ρέιντ – ο μελλοντικός καπουκίνος αδελφός Φιδέλιος – γεννημένος στο Σιγκμάρινγκεν της Γερμανίας, το 1578, κατείχε πτυχίο φιλοσοφίας και νομικής από το Πανεπιστήμιο του Φριμπούρ της Ελβετίας και είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Κολμάρ της Αλσατίας. Λόγω του ότι έτεινε περισσότερο προς τις φιλοσοφικές σπουδές παρά στις αγορεύσεις των δικαστηρίων, αποδέχθηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση του Κόμη του Στότζινγκεν, ο οποίος του ανέθεσε τη διδασκαλία και την εκπαίδευση των παιδιών του και μιας ακόμα ομάδας νέων.
Σε διάστημα έξι ετών πέρασε από διάφορες πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, παρέχοντας χρήσιμη εκπαίδευση σε νέους και ευγενείς μαθητές. Μάλιστα του απέδωσαν το χαρακτηρισμό "χριστιανός φιλόσοφος". Σε ηλικία 34 ετών, άφησε τα πάντα και επέστρεψε στο Φριμπούρ, αυτή τη φορά στο μοναστήρι των Καπουκίνων και ενδύθηκε το ταπεινό ράσο του Αγίου Φραγκίσκου. Ξεχωρίζοντας για τη σοφία του σύντομα ανέλαβε υψηλά καθήκοντα σε διάφορες μονές του τάγματος. Στο Weltkirchen, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την εξαιρετική φιλανθρωπία και το θάρρος του να βοηθά όσους είχαν πληγεί από τη φοβερή πανδημία της πανούκλας.
Η Ιερά Σύνοδος της Διάδοσης της Πίστεως (Congregatio de Propaganda Fide) εν μέσω της προτεσταντικής κρίσης τον απέστειλε στην περιφέρεια της Raetia. Οι μεταστροφές που προκάλεσε το κήρυγμά του ήταν πολυάριθμες, αναπτύχθηκε όμως παράλληλα ένα κύμα εχθρότητας απέναντί του κυρίως από κάποιους καλβινιστές αγρότες της περιοχής. Εκείνος όμως θα συνεχίσει απτόητος και με περίσσιο θάρρος την αποστολή του. Τελικά, ύστερα από την ολοκλήρωση ενός από τα κηρύγματά του και έχοντας πάρει το δρόμο της επιστροφής για το μοναστήρι στο Seewis im Prättigau, έπεσε θύμα ενέδρας και θανατώνεται. Ήταν 24 Απριλίου 1622. Ο Πάπας Βενέδικτος 14ος προέβη το 1746 στην αγιωνυμία του.

(π.Γ.Π.)
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου