23 Μαρτίου Μνήμη αγίου Τυριβίου, Αρχιεπισκόπου

23 Μαρτίου Μνήμη αγίου Τυριβίου, Αρχιεπισκόπου

αα_τυριμ_ή.JPG

Ήταν γόνος ευγενούς οικογενείας και γεννήθηκε το 1538 στην Μαγιόρκα της Ισπανίας. Σπούδασε Κανονικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα και της Σαλαμάνκα.
Σε ηλικία 40 ετών ορίζεται Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Γρανάδα όταν, κατόπιν υποδείξεως του Βασιλέως Φιλίππου Β’, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ τον ονομάζει Αρχιεπίσκοπο Λίμα.
Εσπευσμένα, λοιπόν, σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη, από απλός λαϊκός ανήλθε στο Επισκοπικό αξίωμα της Αγίας Εκκλησίας.
Όπως χίλια χρόνια πριν με τον Άγιο Αμβρόσιο, έτσι και με το Τυρίβιο: σε τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές έλαβε τις χειροθεσίες, τις μικρές χειροτονίες, λίγες εβδομάδες αργότερα χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και τον Αύγουστο του 1580 Επίσκοπος.
Την άνοιξη του 1581 ενθρονίζεται στην Έδρα στη Λίμα του Περού.
Τα 25 χρόνια ποιμαντικής δράσης, εναντιωμένος στον Ισπανό Αντιβασιλέα της περιοχής, καταπολέμησε τον βίαιο εκχριστιανισμό του εγχώριου πληθυσμού. Πραγματοποίησε πολυάριθμες ποιμαντικές επισκέψεις στις κοινότητες, συγκάλεσε τοπικές συνόδους για να βελτιώσει την ποιότητα των Κληρικών του και αντιμετώπιζε με περισσή αυστηρότητα τους Ιερείς που συνεργάζονταν με του Κονκουισταδόρες και που προσπαθούσαν με τη βία να προσηλυτίσουν τους αυτόχθονες.
Θέλοντας να μιλήσει απευθείας σε αυτούς τους ταπεινωμένους και βασανισμένους ανθρώπους, έμαθε την τοπική διάλεκτο και ζήτησε από τον κλήρο να αναλάβει να τους μάθει τρόπους που θα βελτίωναν σημαντικά τη ζωή τους, όπως το να μάθουν να ζουν ελεύθεροι, να κοιμούνται επάνω σε κρεβάτι, να τρώνε στο τραπέζι – πράγματα αυτονόητα για εμάς αλλά για τους ιθαγενείς πρωτάκουστα.
Τύπωσε βιβλία κατήχησης και προσευχών στην τοπική διάλεκτο ενώ θεμελίωσε στη Λίμα το πρώτο Ιεροσπουδαστήριο της Αμερικής. Πέθανε κατά τη διάρκεια της τρίτης ποιμαντικής επισκέψεως στις 23 Μαρτίου 1606, ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΓ’ τον αγιοποίησε το 1726.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Οίκος Αγίας ΜάρθαςΑ’ Κυριακή της Παρουσίας, 3 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Α’ Κυριακή της Παρουσίας, στο

“Έλα Κύριε Ιησού = Maranathà”

«ΈΛΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ = MARANATHA’». Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ     Η λειτουργική περίοδος της Παρουσίας ή του Ερχομού, αποτελεί «μνήμη» αιώνων ελπίδας της ανθρωπότητας

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου