22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Ο Αγαπητός ήταν γιος του ιερέα Ιορδάνου, ιερουργού της Εκκλησίας των Αγίων Ιωάννου και Παύλου στο Τσέλιο της Ρώμης. Εκλέχτηκε επίσκοπος Ρώμης στις 13 Μαΐου 535 και η ποιμαντορία του διήρκησε μόλις ένδεκα μήνες. Στο διάστημα αυτό ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το πλήθος, από τον κλήρο και από τον Ιουστινιανό. Εκεί αντιμετώπισε τους μονοφυσίτες καθαιρώντας τον αιρετικό Πατριάρχη Άνθιμο, στη θέση του οποίου ανέδειξε τον πρεσβύτερο Μηνά. Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις κατά το ταξίδι του πραγματοποίησε θαυματουργικά σημεία χαρίζοντας τη θεραπεία σε έναν τυφλό και έναν χωλό. Το μακρύ ταξίδι από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη όμως κλόνισε την υγεία του. Πολύ σύντομα αρρώστησε και πέθανε στις 22 Απριλίου 536. Ενταφιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στη Ρώμη, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.  

«Στην Κωνσταντινούπολη, επέτειος του θανάτου του αγίου Αγαπητού, πάπα, ο οποίος εργάστηκε σθεναρά ώστε η εκλογή του επισκόπου Ρώμης να πραγματοποιείται ελεύθερα από τον κλήρο της Πόλης (Urbe) και η αξιοπρέπεια της Εκκλησίας να είναι σεβαστή παντού. Εστάλη στη συνέχεια από τον βασιλιά των Γότθων Θεόδοτο στη Κωνσταντινούπολη στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, υπερασπίστηκε την ορθή πίστη και χειροτόνησε τον Μηνά επίσκοπο της πόλης, όπου αναπαύθηκε εν ειρήνη» (Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο).  

Τιμάται ως άγιος και από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 17 Απριλίου.

(π.Γ.Π.)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου