20 Μαρτίου Μνήμη αγ. Ιωάννου Νεπομουκίνου Πρεσβυτέρου & Μάρτυρα

20 Μαρτίου Μνήμη αγ. Ιωάννου Νεπομουκίνου Πρεσβυτέρου & Μάρτυρα

Κα_ιωαννης_ή.JPG

Γεννήθηκε στο Νέπομουκ της Τσεχίας το 1330 και παρακολούθησε εκκλησιαστικές σπουδές στην Πράγα όπου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.
Άμεσα επιδόθηκε με ζήλο στο κήρυγμα, ήταν μάλιστα τέτοιες οι ικανότητές του που ο ίδιος ο Βασιλιάς Βεντσεσλάβος του απέδωσε το ρόλο του επίσημου κήρυκα του παλατιού.
Έπειτα από λίγο διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος της Πράγας, θέλοντας να τιμήσει τις ικανότητες του Ιωάννη, του αποδίδει τον αξίωμα του Κανονικού του Καθεδρικού Ναού, ενώ ο Αυτοκράτορας τον προτείνει υποψήφιο στην Επισκοπική έδρα του Λιτομέριτσε.
Φοβισμένος από τις πολλές τιμές αλλά κυρίως από τις ευθύνες κατάφερε να πείσει τον Ηγεμόνα, να αποσύρει την πρότασή του.
Η σύζυγος του Βεντσεσλάβου, η Ιωάννα της Βαυαρίας, βρήκε στον ταπεινό και ενάρετο Ιωάννη, τον προσωπικό εξομολόγο και πνευματικό της. Η ευσεβής Βασίλισσα περνούσε ώρες ατελείωτες μπροστά στο Πανάχραντο Μυστήριο, ενώ με τον άγιο βίο της αποτελούσε υπόδειγμα πίστεως και αρετών. Ο Βασιλιάς όμως, άρχισε να υποπτεύεται ότι η Βασίλισσα ήταν άπιστη απέναντί του και στην προσπάθειά του να επιβεβαιώσει τις αβάσιμες προκαταλήψεις του πίεζε και βασάνιζε ψυχολογικά τη Βασίλισσα. Αποβαίνοντας άκαρπες οι προσπάθειές του και συνεχίζοντας να εμμένει στην υποτιθέμενη απιστία της γυναίκας του, επικεντρώθηκε στον εξομολόγο της προκειμένου να αποκομίσει ενοχοποιητικά στοιχεία. Αρχικά, δελεάζοντας τον με διάφορες τιμητικές διακρίσεις, στις οποίες ο Ιωάννης δεν ενέδωσε, έπειτα με την απειλή της φυλάκισης, αλλά και άλλων βασανιστηρίων απαιτούσε από τον Ιερέα να αποκαλύψει το περιεχόμενο των εξομολογήσεων της συζύγου του.
Τελικά ο Βασιλιάς οργισμένος και άπραγος αποφάσισε να ρίξει τον Ιωάννη στον ποταμό Μολδάβα, που διασχίζει την πόλη της Πράγας. Ο Ιερέας οδηγείται στο γεφύρι της πόλης κατά τη διάρκεια της νύκτας, κρυφά από το πλήθος, ώστε να μην ξεσηκωθεί, και σπρώχνεται στον ποταμό.
Ήταν το έτος 1383.
Το επόμενο πρωί περαστικοί αντίκρισαν ένα πτώμα να επιπλέει κοντά στην όχθη του περιβαλλόμενο από ένα μυστηριώδες φως. Όλη η πόλη συνταράχθηκε μόλις έμαθε περί τίνος επρόκειτο αλλά και ποιος ήταν ο υπαίτιος του εγκλήματος.
Με μια μεγαλειώδη λιτανεία το σώμα του Ιωάννου μεταφέρθηκε στην κοντινή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού όπου όλοι κατέφθαναν για να προσκυνήσουν τον τάφο του.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου