Αποβίωσε ο Επίσκοπος των παραγκουπόλεων Luis Bambaren στο Περού

Αποβίωσε ο Επίσκοπος των παραγκουπόλεων Luis Bambaren στο Περού

ΠΕΡΟΥ_ΑΠΟΒΙΩΣΕ_Ο_ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ_ΤΩΝ_ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΕΩΝ.jpg

O κορωνοϊός νίκησε μια ιστορική μορφή του περουβιανού καθολικισμού, τον Ιησουίτη Ιεράρχη Luis Bambaren, για τη ζωή του οποίου αξίζει να πληροφορηθούμε κάποια πράγματα.
Έτσι γράφεται η σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας!
Ο γεννημένος στις περουβιανές Ανδεις Ιεράρχης, από τα 39 χρόνια του Ιησουίτης, θα μείνει στην ιστορία της χώρας του, γιατί προκειμένου να κάνει το καθήκον του δε φοβήθηκε ούτε τις εντολές των Αρχών ούτε την μανία των μαοϊκών τρομοκρατών του “Φωτεινού Μονοπατιού”.
Το 1971, ήδη βοηθός Επίσκοπος της Λίμα από το 1968, απέτρεψε τους στρατιώτες να εκτελέσουν την εντολή του Στρατηγού Artola για ένοπλη επέμβαση σε παραγκούπολη της Pamblona στα ορεινά της πρωτεύουσας. Ήταν η εποχή που στη Λίμα έφθαναν φτωχοί από κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να βρουν εργασία και έφτιαχναν αυτοσχέδιες κατοικίες, χωρίς φως και νερό, περιφερειακά της πόλης. Στα 10 χρόνια που παρέμεινε ως βοηθός Επίσκοπος επισκεπτόταν συνεχώς τις “νέες επεκτάσεις” της πόλης του, για να συνδράμει με κάθε τρόπο τους φτωχούς ανθρώπους που συνεχώς έφθαναν εκεί.
Από το 1978 και για τριάντα περίπου χρόνια υπηρέτησε ως Επίσκοπος της Chimbote. Η επίδραση και προσφορά του προς το ποίμνιο της νέας του αποστολής τον έβαλε το στόχαστρο των μαοϊκών ανταρτών, που προσπαθούσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Επικηρύχθηκε ως εχθρός τους. Ο ίδιος γλύτωσε από τις απόπειρες δολοφονίας, δε συνέβη όμως το ίδιο με 2 Πολωνούς Φραγκισκανούς, τους Πατέρες M. Tomaszec και Zb. Strzalkowski, όπως και τον Ιταλό, από το Μπέργκαμο, Don Allesandro Dondi, οι οποίοι δολοφονήθηκαν το 1991 και έχουν ήδη αναδειχθεί Μακάριοι και Μάρτυρες της Εκκλησίας μας.
Ο ακάματος ως το τέλος Ιεράρχης είχε δηλώσει το 2018, κατά την 50/τή επέτειο της Αρχιερατικής του χειροτονίας: “Εργάστηκα για το καλό του λαού μας, για να βρίσκει το δίκιο του και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά του. Προσπαθούσα πάντα να υπηρετώ τον Κύριο ιδιαίτερα ανάμεσα στα ξεχασμένα παιδιά του”.

Πληροφορίες και φωτογραφία από Avvenire

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου