2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Η αρχαιότερη αναφορά για το μαρτύριο των αγίων Μαρκελλίνου και Πέτρου είναι του Πάπα Δάμασου του Α’ ο οποίος συνέλεξε τις πληροφορίες απευθείας από τον δήμιο αυτών των μαρτύρων. Σύμφωνα με τον Πάπα ήταν απόφαση του δικαστή ο Μαρκελλίνος και ο Πέτρος να θανατωθούν δια αποκεφαλισμού στην καρδιά ενός πυκνού δάσους ώστε να μην ανακαλυφθούν ποτέ οι τάφοι τους.

Λέγεται ότι οι δύο μελλοθάνατοι έκτισαν με τα ίδια τους τα χέρια τους τάφους των. Αργότερα κάποια ευγενής κυρία με το όνομα Λουκίλλα που είχε μάθει για το περιστατικό έσπευσε να μεταφέρει τα σκηνώματα τους και να τα ενταφιάσει σε άλλον τόπο. Πράγματι, στο Martyrologium Hieronymianum επισημαίνεται ότι ο τάφος τους βρίσκεται στο τρίτο μίλι της Λαβικανής οδού συμπληρώνοντας πως ο Μαρκελλίνος ήταν πρεσβύτερος ενώ ο Πέτρος εξορκιστής.

Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ανήγειρε μεγαλόπρεπη βασιλική προς τιμήν τους. Ο Πάπας Βιγίλιος ενέταξε τα ονόματά τους στον Ρωμαϊκό Κανόνα.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου