2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΚΕΛΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Η αρχαιότερη αναφορά για το μαρτύριο των αγίων Μαρκελλίνου και Πέτρου είναι του Πάπα Δάμασου του Α’ ο οποίος συνέλεξε τις πληροφορίες απευθείας από τον δήμιο αυτών των μαρτύρων. Σύμφωνα με τον Πάπα ήταν απόφαση του δικαστή ο Μαρκελλίνος και ο Πέτρος να θανατωθούν δια αποκεφαλισμού στην καρδιά ενός πυκνού δάσους ώστε να μην ανακαλυφθούν ποτέ οι τάφοι τους.

Λέγεται ότι οι δύο μελλοθάνατοι έκτισαν με τα ίδια τους τα χέρια τους τάφους των. Αργότερα κάποια ευγενής κυρία με το όνομα Λουκίλλα που είχε μάθει για το περιστατικό έσπευσε να μεταφέρει τα σκηνώματα τους και να τα ενταφιάσει σε άλλον τόπο. Πράγματι, στο Martyrologium Hieronymianum επισημαίνεται ότι ο τάφος τους βρίσκεται στο τρίτο μίλι της Λαβικανής οδού συμπληρώνοντας πως ο Μαρκελλίνος ήταν πρεσβύτερος ενώ ο Πέτρος εξορκιστής.

Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ανήγειρε μεγαλόπρεπη βασιλική προς τιμήν τους. Ο Πάπας Βιγίλιος ενέταξε τα ονόματά τους στον Ρωμαϊκό Κανόνα.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου