2 Απριλίου Μνήμη Αγίου Φραγκίσκου από την Πάολα

2 Απριλίου Μνήμη Αγίου Φραγκίσκου από την Πάολα

α_φραγκισκος_π.JPG

Γεννήθηκε στην Πάολα (Κοζέντσα) το 1416 από γονείς προχωρημένους σε ηλικία. Είχαν όμως μεγάλη ευλάβεια στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, στη μεσιτεία του οποίου απέδωσαν τη γέννηση του παιδιού τους. Του χάρισαν το όνομά του και εκπληρώνοντας το τάμα τους, το προόριζαν για Μοναχό στο Τάγμα των Φραγκισκανών.
Έπειτα από έναν χρόνο όμως δοκιμίου ο νεαρός Φραγκίσκος εγκατέλειψε το Τάγμα για να επιδοθεί σε προσκυνήματα. Τελικά επέλεξε να γίνει Ερημίτης και αποσύρθηκε στην Πάολα, σε ένα οικογενειακό κτήμα. Εκεί αφιερώθηκε σε απονεκρώσεις και στην ενόραση, προκαλώντας το θαυμασμό των συγχωριανών του και πολύ σύντομα πλήθος κόσμου επισκεπτόταν το κελί του ζητώντας πνευματική καθοδήγηση.
Ακολούθησε η ίδρυση πολλών σκητών, καθώς επίσης η δημιουργία της νέας Μοναχικής Κοινότητας των Ελάσσονων Μοναχών.
Η έγκριση λειτουργίας του νέου Τάγματος δεν άργησε να έρθει, καθώς ο Φραγκίσκος είχε αποκτήσει τη φήμη του Αγίου και θαυματουργού.
Ο θαυμασμός προς το πρόσωπο του είχε ξεπεράσει μάλιστα τα σύνορα της Ιταλίας αφού ο Λουδοβίκος ο 11ος της Γαλλίας που υπέφερε από κάποια ασθένεια τον κάλεσε στο παλάτι του.
Ο Βασιλιάς ζήτησε από τον Πάπα Σίξτο τον 4ο να επιτρέψει το ταξίδι στο Μοναχό.
Ο Λουδοβίκος μπορεί να μην θεραπεύθηκε, εντούτοις χάρη στο Φραγκίσκο ανέτειλε για την Αγία Έδρα και για την Γαλλία μια περίοδος άριστων σχέσεων, που διήρκησε για πολλά χρόνια.
Έμεινε στη Γαλλία 25 χρόνια, όπου προώθησε με επιτυχία το μεταρρυθμιστικό έργο της Μοναχικής ζωής.
Αποδήμησε στην Τουρ στις 2 Απριλίου 1507.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου